Home Belgisch SOUND TRACK : STROOM

SOUND TRACK : STROOM

by Björn Comhaire

STROOM is een onderdeel van Collectief Ablatief. Het was de zomer van 2017. Ine heeft woorden, Sebastiaan muziek. Beiden hebben ze dezelfde droom. Van een droom komt een muziekvertelling, van een muziekvertelling een collectief. Daan komt erbij als zakelijk leider, Jasper wordt grafisch huisvormgever. Een duo groeit uit tot een broederschap van gedreven mensen met een gedeelde visie voor de toekomst. Een toekomst van meer bewustzijn, kwetsbaarheid, en hartstocht. STROOM werd voor Sound Track getipt door Bavo Vanden Broeck en speelt op 27 september de voorronde in Jeugdhuis Bunker in Glabbeek.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel je maar eens voor!
Zolang het leven stroomt is het fijn. Als water stil staat, kan het beginnen stinken en dus is het steeds is het steeds de oefening om te blijven stromen. Hoe doen we dat? Muziek doet dit voor mij, tekst doet dit voor Ine.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Twee jaar geleden ontmoeten we elkaar door een lange tekst die Ine me stuurde met de vraag of ik er muziek bij wilde maken. Ik was meteen verkocht. Die tekst werd vorig jaar een muziektheater, Puzzel Mij genaamd. De muziek uit die voorstelling is nog wat aangedikt en zo is STROOM ontstaan.  In tussentijd hebben we ook Collectief Ablatief opgericht met ook beeldend kunstenaar Jasper De Ridder erbij. We hebben onszelf een figuurlijke atelier gebouwd waarin we alles kunnen maken waar we warm van worden en wat we graag in de wereld willen brengen. Workshop, postkaarten, muziektheaters, etc. Een heerlijkheid om mee te kunnen werken.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Dat doe ik nog dagelijks. Soms vergeet ik dat en dan ontdek ik het weer. Heerlijk wel.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Ik luister ontzettend veel naar Belgische muziek. Ik vind het zo eigenzinnig, puur. Ik denk dan aan artiesten als Arno, Raymond van het Groenewoud, dEUS, Het Zesde Metaal, Stromae, Brihang. Overal heb je dat soort artiesten die zo enorm goed zijn in “zichzelf zijn”, maar die van in België vind ik toch erg bijzonder.

Wie zijn jou inspiratiebronnen en hoe zou je jullie muziek zelf omschrijven?
Inspiratie genoeg! Songwriting is zo’n boeiende wereld en overal valt veel boeiends te halen. Ik merk dat ik het meest warm word van songs die ik grijs kan draaien door enkel naar de muziek te luisteren en dan plots blijkt dat de tekst ook fenomenaal is. Niets is zo heerlijk als dat je steeds weer kan blijven ontdekken. Dat proberen we in onze songs ook te doen.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Denk maar aan Xavier Rudd, Eddie Vedder, Ben Howard, Elbow, maar dan in het Nederlands. Ofzoiets. Ik maak wat er die dag komt, ik merk nu ik het opschrijf, dat ik dat helemaal niet leuk vind om te doen, ik heb helemaal geen didgeridoo of een Pearl Jam. Of zo’n heerlijke gitarist zoals Elbow. Ik kom mezelf tekort door te vergelijken, maar al helemaal de artiesten die al zoveel hebben bewezen. Dus luister maar en zeg jij het mij? Ik ben benieuwd.

Voor welke band zouden jullie eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Omdat het Nederlandstalig is, zou ik wel erg graag eens met Spinvis, Wende of Het Zesde Metaal willen spelen. Maar internationaal gaan lijkt me minstens even leuk.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
De samenwerking tussen Ine en mij is boeiend en anders. We werken heel autonoom en toch veel samen. We leiden een bijzonder pad samen, elk met ons vak en onze passies, maar toch ook helemaal verstrengeld met elkaar. Dat maakt het bijzonder. En als iets uniek is, is het anders dan de rest. Wij zoeken naar onze unieke manier van spreken, zonder toegeving van wat de maatschappij, geld of anderen van ons willen. De muzikanten of makers die dat doen boeien mij het meeste en ik geloof in die weg. Het is een huizenhoog cliché, maar het effectief doen is toch niet zo eenvoudig. Maar we zoeken en proberen en dat is voorlopig nog steeds erg leuk, dus gaan we nog even voort.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
We zijn een boek aan het maken van de muziekvertelling. De tekst van Ine, beelden van Jasper en mijn muziek. Een ep van STROOM met een boek aan. Deze zou in maart uitkomen. Momenteel ben ik een band aan het samenstellen om in november de opnames mee te doen en dan met enkele muzikanten ook live te gaan spelen. Daar kijk ik erg naar uit.

Welk album kan je ‘on repeat’ beluisteren?
Mens van Wende!

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Deze maand is dat Small Change van Tom Waits.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Als alles lekker flowt en ik niet nadenk. Gewoon spelen en de rest gebeurt vanzelf. Dat is hemels. Wroeten en sleuren aan social media of mails sturen of “goed genoeg zijn” of dat soort stressdingen, daar ben ik nog mijn weg in aan het zoeken.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en waarom?
Nick Cave!

VI.BE / INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More