Home Belgisch SOUND TRACK: STAY IDLE

SOUND TRACK: STAY IDLE

by Björn Comhaire

Stay Idle is een vierkoppoge garagepunk band uit “Get Wood City”* in Limburg. Met hun energetische gitaarmuziek willen ze de luisteraar een paar minuten wegvoeren van hun zorgen en besognes. Voor fans van Fidlar en de Ramones. Je kan Stay Idle live aan het werk zien op 20 september in jeugdhuis XL in Herk-de-Stad.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel jullie maar eens voor!
Wij zijn Vincent, Ronald, Alex en Jens. Vier oude kameraden met een voorliefde voor alle muziek met een laag distortion over. De naam komt van het nummer dat dezelfde naam draagt. Het nummer gaat over een hersendodende job die ik in het verleden had en collega’s die het boegbeeld waren van hoe ik nooit zou willen zijn. ‘Stay Idle’ betekent dus eigenlijk het tegenovergestelde, uw hersenen niet laten wegrotten in deze situatie, doe godverdomme eens iets interessants.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We spelen ongeveer anderhalf jaar samen en een half jaar geleden zijn we begonnen met optreden. We zitten zelf al jaren in de punkscene en gaan al jaren naar underground shows en festivals. We zijn dus enorm blij dat we al op festivals zoals The Funhouse hebben mogen staan en we waren zeer verrast toen we gevraagd werden om deze zomer het voorprogramma van Equal Idiots te spelen. Dit najaar gaan we gewoon verder waar we mee bezig waren met onder andere: This Aint Noise fest, een show in Antwerp Music City en vooral alles afbreken op FUZZ WAR in Hasselt.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Toen ik 6 jaar was en de eerste keer bands zoals Blink 182, De Heideroosjes of The Offspring hoorde op de radio of MTV, wie zal het zeggen, was ik helemaal verkocht. Nog nooit had ik muziek gehoord met zoveel energie en tempo.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Geen idee of dat uniek is maar ik ben vrij content er nog verschillende organisaties bestaan die zoveel artiesten van verschillende genres actief naar voor proberen schuiven.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou je jullie muziek zelf omschrijven?
Wij halen veel van onze inspiratie uit de grondleggers van het garage, punk-en hardcore genre zoals The Stooges, Ramones, The Dead Kennedys, The Sonics etc. maar zijn ook opgegroeid met Kempenpunk en stonerrock. Eigenlijk alles wat catchy en vuil klinkt, spreekt ons aan. Onze muziek is een combinatie van lawaaierige, rauwe meezingers (denk Ramones, Black Lips, Fidlar) en alles van Ty Segall tot Fu Manchu.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet wilt?
We zijn eigenlijk nog niet vergeleken geweest met muziek die we zelf enorm kut vinden.

Voor welke band zouden jullie eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Voor de reünietour van de Zweedse cultband The High Hats mogen ze ons altijd wakker bellen. The High Hats was een legendarische band met mogelijk de meest catchy nummers ooit maar die nooit groot geworden zijn door de straffe toeren die ze uithaalden. Ze waren volgens mij enkel bekend bij de Vlaamse punkscene en bij hun 50 Zweedse kameraden.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
Wij combineren de sound van onze grote voorbeelden met de karakteristieken en muziek van de Vlaamse punk en consoorten waar we al half ons leven naar gaan kijken.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
In oktober gaan we terug de studio in om enkele nummers op te nemen. In 2020 willen we onze eerst ep loslaten op de wereld om ons nog verder in de financiële schulden te werken en trommelvliezen te irriteren. Voor de rest gaan we gewoon zoveel mogelijk shows blijven spelen en de boel afbreken.

Welk album kunnen jullie ‘on repeat’ beluisteren?
De eerste self titled plaat van FIDLAR is niet enkel de plaat die me terug goesting gaf om zelf muziek te maken maar ook een plaat waar ik al jaren onafgebroken naar kan luisteren. Deze plaat haalt uit verschillende genres invloeden. Ik kan hem luisteren als ik het kot wil afbreken maar er staan ook rustigere nummers op waarmee je je meteen in Los Angeles waant.

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Kiezen is verliezen…
Vincent: Ramones – onmogelijk een specifieke plaat te kiezen
Ronald: Turbonegro – Apocalypse Dudes
Alex: PUP – Sleep In The Heat
Jens: Skeggs – My Own Mess

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Mooiste: uwe schakelaar afzetten en een heel optreden lang mentaal niet aanwezig zijn.
Minst mooie: geld.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en waarom?
Iggy Pop of Ozzy Osbourne. Veel helden van de beginjaren zijn al lang de pijp uit maar op de een of andere manier willen deze twee niet kapot gaan. Iggy heeft zoveel uitgestoken door de jaren maar heeft ook een brede waaier aan muziek uitgebracht. Ozzy kan volgens mij 8 uur volpraten met zotte verhalen, op zijn eigen manier verteld uiteraard.

*Houthalen dus

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More