Home Belgisch SOUND TRACK: RONÎ

SOUND TRACK: RONÎ

by Felix Sandon

Met zijn prachtige Koerdische muziek is Ronî een van de opvallendste deelnemers aan Sound Track. Op 4 oktober waagt hij zijn kans in Muziekclub 4AD te Diksmuide. Wij maakten nu al kennis!

Waar komt je naam vandaan en stel je maar eens voor!
Mijn naam Ronî betekent in het Koerdisch ‘het heldere licht.’ Ik kom uit het zuidoosten van Turkije. Mijn moedertaal is Koerdisch. Ik ben zanger en sazspeler, saz is een Turkse langsteelluit.

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Ik werd geboren in moeilijke tijden in Midyat, een stad in het zuidoosten van Turkije. Ik kom uit een Koerdisch gezin van twaalf. In die tijd was mijn moedertaal nog een verboden taal. Op een dag ontdekte ik de saz, een snaarinstrument dat bij de buren aan de muur hing. De saz werd voor mij heel belangrijk, want daarmee had ik de sleutel gevonden om op te komen tegen onrecht. Ik wilde zanger en sazspeler worden. Maar het leven was niet zo kleurrijk als in films. Op elfjarige leeftijd werd ik om economische redenen gedwongen mijn school te verlaten en te verhuizen naar Istanbul. Ik zou voortaan werken en voor het gezin helpen zorgen. Maar die moeilijke tijd heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik spaarde geld voor een saz en oefende tot diep in de nacht. Ik volgde ook lessen, maar werd weggestuurd. Toen wist ik dat ik nog meer zou doorzetten. Een paar jaar geleden besliste ik om naar het buitenland te trekken.


In 2016 ontmoete ik in België Karen Willems. Ze nodigde mij uit om samen enkele benefietconcerten te spelen. We speelden in 2016 in het S.M.A.K. in Gent, in 4AD in Diksmuide en in De Centrale in Gent. In 2017 speelde ik voor 11.11.11 in Veurne. Stilaan begonnen organisaties mij te contacteren. Zo speelde ik in 2018 voor Apero Poezie in Vrijstaat O en met de Ledebirds bij Klein Verhaal, allebei in Oostende. Samen met Karen deed ik een project, Ahmed Ronî And The New Era. We hadden een optreden in De Handelsbeurs in Gent en in 4AD in Diksmuide. Op Mondiaal Wereldcafé en op Theater aan Zee speelde ik deze zomer in Vrijstaat O. Toen ik de advertentie van Sound Track zag, besloot ik me in te schrijven en werd ik geselecteerd.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?
Vanaf mijn zevende besefte ik al dat ik muzikant wou worden.

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Ik vind de combinatie van Oosterse en Westerse muziek uniek. Ik ken persoonlijk niet zoveel van de Belgische muziekscene, omdat ik vooral met wereldmuziek bezig ben.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?
Mijn inspiratie haal ik vooral uit Turkse en Koerdische levensverhalen, waar mijn liedjes over gaan. Maar daarnaast luister ik ook graag naar alle muziekgenres om mijn muziek moderner te maken. Ik haal ook veel inspiratie uit filosofie en poëzie. Mijn muziekgenre is Koerdische en Turkse etnische muziek.

https://www.youtube.com/watch?v=zFEMYA-J-V0

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wil?
Ik word niet vergeleken en ik heb respect voor alle muzikanten.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Op dit moment zou ik weleens het voorprogramma willen spelen van twee artiesten: Manu Chao of Maître Gims.

Wat maakt jou anders dan andere artiesten?
Waarom ben ik anders? Ik maak traditionele muziek, maar met moderne en Westerse invloeden.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?
Mijn volgend project is een optreden met een klassiek symfonisch orkest en een cd uitbrengen.

Welk album kan je ‘on repeat’ beluisteren?
Ik kan blijven luisteren naar alle muziek met mooie melodieën.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Mijn favoriete artiest aller tijden blijft Michael Jackson, maar ik hou van heel veel andere muziek als de melodie goed is.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste aan muziek: je vergeet je problemen, je bent vrij. Het minst mooie: vandaag ben je een topartiest en morgen ben je vergeten.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur in een lift te zitten en waarom?
Ik wil graag acht uur met een filosofisch persoon in de lift zitten. Als je luistert, leer je meer over het leven.

Links: Facebook / vi.be / YouTube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More