Home Interview SOUND TRACK – NEVA

SOUND TRACK – NEVA

by Ann Cnockaert

NEVA is een vierkoppige band bestaande uit zangeres en gitariste Jente Neels, bassiste Fieke Soete, gitarist Michiel Van De Winkel en knopjes-drukkende Alec Liegeois (Elektronica). Ze spelen op 29 oktober in Jeugdhuis XL in Herk-de-Stad.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
Hey! Wij zijn NEVA! We zijn een vierkoppige band en maken Belgische indie/synthpop. Onze band is samengesteld uit: Jente Neels als zangeres en gitarist, Alec Liegeois voor elektronica, Michiel Van De Winkel aka ‘Shop’ als gitarist en onze favoriete rosse bassiste Fieke Soete.
Na lang zoeken en het uit de weg gaan van rechtszaken met Disney omdat NALA door hen eerst in gebruik was, zijn we uitgekomen bij de naam ‘NEVA’ [nieva]. Kort, krachtig en het heeft een leuke synthpop-vibe. Hoe Shop aan zijn bijnaam komt, daar moeten we geen tekening bij maken veronderstellen we.

Foto: © Iris Maselis & Catherine Smet

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
De allereerste set up van de band was volledig anders. Hiermee ontstonden de eerste nummers, die we onlangs uitbrachten op onze debuutep. Hoewel deze geschreven zijn met de vorige samenstelling, zijn we er toch in geslaagd ze in een nieuw jasje te steken. Zo heeft de liefelijke, zoete NEVA ondertussen plaats gemaakt voor de statige en lustige NEVA. Na deze op wordt ons repertoire iets harder, elektronischer en misschien zelfs iets stouter.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Wanneer een onschuldige hobby een lichte obsessie werd.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
We komen allemaal van verschillende achtergronden en plaatsen in Vlaanderen. Dat in combinatie met onze eigen persoonlijke inspiratie is de mengelmoes dat ons tot de sound van NEVA heeft gebracht.

Eén vaste beschrijving is er niet echt, maar we doen een poging! Jente schrijft haar teksten met een rooskleurig melancholisch kantje, waarbij Alec er een 90s synthbeat onder gooit, shop er een goede vettige solo bij haalt en Fieke met haar bas er nog wat extra pit in brengt. Het is Belgisch maar met invloeden van Britse synthpop op een vernieuwende manier met interessante vocalproducing, gitaar -en synthsounds.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Onze elektronica-man Alec wordt vaak vergeleken met The Weeknd omdat hij ook een afro heeft (en omdat hij enorm sexy is en terecht veel vrouwelijke aandacht krijgt volgens Shop).

Daarnaast worden we muzikaal nog niet echt vergeleken met andere bands. En dat vinden we ook niet zo erg, we willen net zoals iedereen een unieke sound hebben en net iets anders zijn dan de andere.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Momenteel zitten we allemaal samen op PXL-Music waar geweldige bands en onder andere winnaars van De Nieuwe Lichting zoals Portland en The Haunted Youth vandaan komen. Winnaars of niet, we kijken allemaal op naar elkaar en als we elkaar in het veld tegenkomen, hebben we een echt onbeschrijfelijk familiegevoel. Samen met een van hen optreden zou dan ook als thuiskomen zijn voor ons.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Door onze opstelling kunnen we experimenteren met verschillende genres en stijlen. We luisteren ook allemaal naar verschillende genres en bands, waardoor we altijd met andere ideeën komen.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Momenteel is enkel onze ep uit en het eerstvolgende waar we heel ‘excited’ over zijn is dat we volop bezig zijn met de opnames van nieuwe muziek! Daarnaast doen we ook mee aan een paar wedstrijden zoals OHK Rock Rally, Zennetoer en uiteraard onze deelname aan Sound Track. Een echt vast toekomstplan hebben we niet. Het belangrijkste voor ons is dat
we mogen spelen, onze muziek kunnen delen en onze goede vibes kunnen overbrengen op het publiek!
Maar om kort samen te vatten, idealiter: eens goed dansen en genieten en dit hele gebeuren winnen natuurlijk!

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Zoals we zeiden hebben we allemaal een verschillende muzieksmaak en inspiratiebronnen dus hebben we ook hier echt en heel verdeelde mening over.

Hier de resultaten:
Michiel: The Wall – Pink Floyd
Fieke: 24K Magic – Bruno Mars
Jente: Purple Rain – Prince
Alec: Blue Monday – New order

We vinden het zelf enorm fijn om zo’n brede mix aan ‘muziekinfluences’ te hebben in één band. We zijn allemaal anders en deze brede waaier aan muziek brengt ons ook samen als NEVA.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het minst mooie is de druk die er soms heerst wanneer je het beste uit jezelf moet halen en dat soms niet iedereen de kansen krijgt of kan nemen die hij/zij verdient.
En natuurlijk om met een positieve noot te eindigen: het mooiste aan muziek is je gevoel erin kwijt kunnen, nieuwe kanten van jezelf ontdekken en de diva uithangen op het podium!

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More