Home Interview SOUND TRACK – Mahina

SOUND TRACK – Mahina

by Ann Cnockaert

Maak kennis met MAHINA, een Belgisch-Congolese kunstenares. Ze noemt zichzelf een kameleon: ze wil zich niet in één kunstvorm uitdrukken, maar in zo veel mogelijk vormen. Je kan haar live aan het werk zien op 23 oktober in JH ’t Mutske in Brussel.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!

MAHINA, is gewoon mijn voornaam. Het komt uit het Swahili en betekent “schoonzus” of “zij die het is”. In Hawaii is het gekend als “de maan” of “de godin van de maan”.

Ik ben een artieste, die onder andere muziek maakt en teksten schrijft. Daarnaast acteer, schilder ik en laat ik me inspireren door allerlei kunstdisciplines. Velen kennen mij ook als een deel van de cast van ‘Dear Winnie’, een muziektheater van Jr.cE.sA.r, dat 4 sterren kreeg in een review van The Guardian UK.

Nu wil ik me terug meer focussen op mijn muziekcarrière. 

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

Zoekend. Naar mijn eigen stijl, mijn eigen handtekening. Ondertussen is het in het heden zoeken in wat ik heb gevonden. Er valt altijd nieuws te zoeken.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?

Aangezien ik uit een kunstzinnige familie met Sub-Saharaanse roots, was mijn interesse voor muziek in de buik al opgewekt.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven worden?

Mijn muziek is eclectisch. Ik experimenteer met verschillende stijlen en limiteer me niet tot een genre. Alle genres hebben even veel potentieel om aangenaam te zowel voor mij als luisteraars. Daarom noem ik mij een kameleon. Ik ben vloeiend en evolueer ook op die manier. Stagneren staat niet in mijn waarden hiërarchie.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?

Ik word het meest vergeleken met Erykah Badu. Wat zeker een compliment is, ’that’s my sister’, maar ik ben MAHINA en geloof dat dit snel duidelijk gaat worden.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?

Damian Marley, India Arie, Erykah Badu, Selah Sue en nog veel meer.

Wat maakt jou anders dan andere bands?

Naast het feit dat iedereen sowieso kan kiezen om authentiek te zijn. Mijn blik, mijn vocal range, mijn présence en stemkleur.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?

Meer muziek en clips met een sterk verhaal of esthetische waarde delen.

En wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?

Dit is de pijnlijkste vraag. Een favoriet is onmogelijk voor mij. Het valt te zien van de mood, de setting en de rest van de context. Kunst leeft.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Minst mooie: De afwezigheid van stilte. Stilte is een klank van genot voor mij persoonlijk.

Mooiste: Het potentieel van verschillende (combinaties van) frequenties en de wiskundigheid, die verhalen vertelt of immense gevoelens naar boven kan brengen.

FACEBOOK INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More