Home Belgisch SOUND TRACK: LEPOPSKI

SOUND TRACK: LEPOPSKI

by Bart Verlent

Het Oostendse viertal Lepopski zou naar eigen zeggen jagen op popliedjes in slaapkamers. Op 4 oktober zullen ze toch uit de comfortzone van de slaapkamer moeten komen om in de Diksmuidse 4AD te spelen voor de voorrondes van Sound Track.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel jullie maar eens voor!
LEPOPSKI=Lebowski of Lewinsky, maar dan met pop ertussen geramd. En pops is ook de bijnaam van Hannes.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Het begon met drie maatjes in een boerderij, we wisten niet waar we mee bezig waren maar het was leuk. Toen vroegen we aan Cédric of hij wou drummen en die wou dat. Dan begonnen we op te nemen op garageband. Dit vond vooral plaats op kot in Gent. We hadden de liedjes dan meestal al opgenomen voor we ze live konden spelen. Dan besef je opeens dat het niet makkelijk is om dat live te brengen, maar we doen ons best om het toch te doen.

We speelden al één keer in Kortrijk als Milkman Descendants maar die naam vonden we te lang. Op het laatste nippertje hebben we ons nog ingeschreven voor Sound Track met nummers die nog niet volledig af waren. En nu zijn we dus ook op het wereldwijde web te vinden.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Ergens tussen de conceptie en het 21ste levensjaar. We weten het allemaal niet meer zo precies.

Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek ?
Belgische bands klinken vaak alsof ze niet veel geld willen verdienen. Zelfs onze bekendste bands zijn niet je alledaagse rock- of popband. Dat doen we dan misschien beter dan onze noorderburen, maar die hebben wel Boudewijn De Groot en Spinvis… dus dat is dan weer een nuloperatie.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
Als je midi keyboards en drums gebruikt van garageband klink je eigenlijk direct als een new-wave band. Maar we luisteren ook naar de Beatles, Beach Boys, Kinks en Bowie. Veel B’s blijkbaar. We luisteren ook naar hedendaagse muziek!! Natuurlijk MGMT, Tame Impala, Mac DeMarco, Connan Mockasin. Maar ook: Ariel Pink, Avi Buffalo, Kanye en Spinvis. Alles in een ander taaltje slikken we ook. We willen pop maken, maar van die goeie. Meestal redelijk up tempo maar dat kan toevallig zijn. Het doel is gewoon om goeie liedjes te maken.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Nog zeer weinig vergelijkingen gehoord, maar de generatie van onze ouders durft wel eens Simple Minds te horen. Soms de Beatles of The Kinks, maar dat is waarschijnlijk omdat ze weten dat we daar fan van zijn. Eén nummer Behind vergelijkt Dansende Beren met The XX , niet zo’n fan daarvan maar ik kan ze eigenlijk geen ongelijk geven.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom? Misschien voor MGMT of Ariel Pink. Die zijn niet buitenaards goed live en de muziek valt wat te vergelijken met de onze. Of voor Rammstein en dan gebruik maken van al hun pyrotechnieken.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
We zijn anders omdat we niet weten wat ons anders maakt, of zijn we dan juist niet anders? Het is een paradox.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Eerst natuurlijk de Sound Track selectie. Dat is eigenlijk ons tweede echte concert, dus dat is al een grote stap voor ons. En dan willen we alle liedjes die we nu hebben afwerken en delen met de wereld.

Welk album kunnen jullie ‘on repeat’ beluisteren?
Om een beetje mee te zijn met de tijd gaan we voor: Igor van Tyler The Creator. Prachtige symbiose tussen energie en emotie vind ik dat. En het slaat aan bij het grote publiek, is altijd speciaal.

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
De andere vragen zijn moeilijk, maar deze is echt onmogelijk. Het verandert ook iedere maand. Misschien Village Green Preservation Society van The Kinks of toch Pet Sounds? of Doolittle van Pixies of Tot Ziens, Justine Keller van Spinvis? Alleszins iets met gewoon heel veel goeie liedjes op, dat kan dan eventjes je favoriet worden.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Mooiste aan muziek: je moet gewoon luisteren, je moet er niet perse over nadenken en je kan er vanzelf euforisch van worden. Lelijkste aan muziek: muziek kan vasthangen aan een bepaalde periode die kut was en dan is die muziek voor altijd verkloot. Of toch voor eventjes.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Je moet de gemoederen hoog houden op zo’n moment, dus zouden we gaan voor Hans Teeuwen of Eddy Wally. Dat wordt lachen geblazen.

VI.BE/FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More