Home Belgisch MOTOR!K

MOTOR!K

by Didier Becu

Dirk Ivens , Dries D’Hollander en Joeri Dobbeleir. Samen besloten ze om iets te doen wat in België tamelijk ongezien is: de hoogdagen van de Krautrock oprakelen en daarmee (jawel!) iets nieuws doen. Ondertussen is er een lp uit en stond het trio al op diverse internationale podia om er door jong en oud omarmd te worden. Een gesprek met de band.

Toen we vorig jaar de eerste flisten zagen van Motor!k dachten heel wat mensen dat het om een tijdelijk projectje ging, maar het is veel meer dan dat. De reviews zijn één voor één lovend, en ook qua optredens loopt het prima heb ik begrepen.
Ja, voor een band die nog maar 1 jaar bestaat hebben we een vliegende start genomen. Er zijn ook al nieuwe tracks die we ondertussen al live brengen dus die tweede plaat komt er zeker. Inspiratie genoeg en zin om op te treden ook.

Akkoord dat we er het etiket krautrock op plakken?
Dat mag, al horen veel mensen het in Keulen donderen als we die term vernoemen. Het is eigenlijk ook niet zo’n flatterende term, omdat hij is uitgevonden door Britse journalisten om die bewuste stroming uit de jaren ’70 te benoemen. Onlangs zei iemand: “Jullie spelen Krautwave”. Anderen plakken er dan weer de term “Kosmische Musik” op.

De term krautrock is inderdaad niet meer dan een woordspeling van John Peel, wel waren het stuk voor stuk muzikanten die zich hebben afgezet tegen de traditionele muziekscene. Moeten we Motor!k ook zo zien?
Wij zetten ons helemaal nergens tegen af We gebruiken die invloeden net om er een eigen twist aan te geven. De enige regel is: er wordt niet gezongen.

Sommige mensen gaan denken dat het moeilijke muziek is.
Wie zich ervoor openstelt, zal merken dat het net heel repetitieve, sfeervolle muziek is die uitnodigt om te dansen, zeker tijdens onze live optredens.

Krautrock wordt vaak aanzien als een stijl voor mensen die alles van muziek afweten, wil Motor!k dit ook naar een generatie brengen die niet vertrouwd is met deze muziek?
We krijgen goeie reacties uit alle hoeken, dus dat zit wel goed, maar ik denk dat de jongere generatie sowieso meer openstaat voor experimentele muziek.

Voor het buitenland kozen jullie voor Out Of Line. Behalve de persoon van Dirk Ivens zie ik de link niet, waarom gingen jullie met deze Duitse firma in zee?
Zij waren de eerste die we contacteerden om de plaat uit te brengen. Ze waren meteen enthousiast omdat we de enige band in dat genre zijn op het label. Beter dat dan op een label te zitten met 20 bands in een gelijkaardig genre. Diversiteit!

Instrumentale muziek kun je op eender welke eigen manier interpreteren. Akkoord dat in woelige tijden muziek de enige universele taal is?
Kunst in het algemeen kan mensen verbinden in woelige tijden. Het voordeel is inderdaad dat instrumentale muziek grensoverschrijdend is, letterlijk en figuurlijk.

Wat zijn de volgende stappen voor Motor!k?
Ons meer dan geslaagd jaar afsluiten met een concert op BIMFEST 2019 in De Casino in St-Niklaas en daarna meer optredens en ondertussen aan opnames voor de volgende plaat beginnen.

Welke krautrockklassieker moet absoluut in onze platenkast?
Documents 1975 van Harmonia. Een liveplaat, die de essentie van het genre perfect samenvat.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More