Home Belgisch SOUND TRACK: KASKE

SOUND TRACK: KASKE

by Liesbet Willems

KASKE aka Casper Hendriks, brengt frisse elektronische dance beats. Getipt door Compact Disk Dummies speelt hij op 27 september in Kavka te Antwerpen de voorrondes van Sound Track. Maak hier alvast kennis met hem.

Waar komt de naam vandaan en stel jou maar eens voor!
Ik ben KASKE en maak frisse elektronische producties. Achter de naam KASKE zit eigenlijk helemaal geen speciaal verhaal… Na weken zoeken naar een passende naam was ik met mijn vriendin aan het Facetimen en plots dacht ik “KASKE! Dat is het!” Mijn vriendin lachte maar toch wist ik meteen dit wordt hem, niet echt een gegronde reden dus, eerder buikgevoel.

https://soundcloud.com/casperhendriks/mine-us

Hoe moeten we jouw muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Ik ben al van een heel jonge leeftijd met drum bezig, ik moet een jaar of 5 geweest zijn toen ik begon te spelen. Het werd al snel duidelijk dat dit een grote passie was waarin ik mezelf helemaal kon verliezen. Ik heb enkele jaren in een coverband gespeeld en ook speel nu nog steeds in een tweekoppige band met eigen muziek. Hoewel ik altijd een instrument heb bespeeld dat voornamelijk met pop-rock en jazz wordt geassocieerd, luisterde ik vooral naar elektronische muziek. Dat ging van Gorillaz over The Chemical Brothers tot Flume. Deze artiesten inspireerden me om ook elektronische producties te gaan maken.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jouw passie is?
Na jarenlang drum gespeeld te hebben, ontdekte ik de magie van elektronische muziek. Ik dacht altijd dat ik muziek ging componeren waarbij ik vervolgens ook mee zou kunnen drummen maar al snel ontdekte ik de mogelijkheden van wat je enkel met je laptop kan doen. Toen ging er een hele nieuwe wereld voor me open! Ik kan drums producen zoals ik ze zelf nooit zou kunnen spelen, je kan geluiden tweaken tot ze niet meer te herkennen zijn. Digitale productie was een wereld vol nieuwe mogelijkheden, waarbij ik elk geluid kan maken zoals ik het precies in mijn hoofd heb.

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Ik denk dat muziekscene in België heel breed is. Iedereen kan maken wat hij/zij wil en er is altijd wel publiek voor te vinden. Ook hebben we artiesten als Balthazar, J. Bernardt, Faces On TV, … die toeren in Oost-Europa. Tamino verovert stilaan Amerika en volgens mij gebeurt er nog veel meer dat ik niet eens weet. België is zeker een eigen sound op de kaart aan het zetten, en ik geloof dat we nog maar in beginfase zitten!

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen?
Ik haal mijn inspiratie van veel verschillende plaatsen. Soms heb ik enorme bassen en scherpe synths nodig, andere keren zet ik een soundtrack van een film of serie op. Inspiratie komt niet altijd voort uit muziek, maar vaak ook van de omgeving waar ik ben. Tijdens of na een reis heb ik vaak de meeste inspiratie. Zo is Breathe volledig tot stand gekomen in Noorwegen!

https://soundcloud.com/casperhendriks/breathe

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wil?
Ik krijg niet vaak de vergelijking met artiesten. Wel krijg ik constant verschillende genres naar mijn hoofd gesmeten. De ene vindt het laidback, de ander filmisch en nog iemand zal zeggen dat het experimenteel is. Ik ben ergens ook wel blij dat ik niet snel een vergelijking krijg, ik denk dat het positief is en dat geen artiesten aan je gelinkt worden, toch?

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Daar hoef ik het niet ver voor te zoeken. Er zijn genoeg Belgische acts waarvoor ik het een eer zou vinden om te mogen openen. Dan heb ik het over een Faces On TV, Adriaan De Roover (aka Oaktree), Oscar And The Wolf, … Als ik het wat grootschaliger bekijk zou ik heel graag willen openen voor Bonobo, Odesza, Shlohmo, … Ik kan wel honderd artiesten opnoemen waar ik voor zou willen spelen.

Wat maakt jou anders dan andere bands?
Ik wil bij elk nummer dat ik maak iets nieuws proberen maar telkens ook trouw blijven aan mijn eigen sound. Er moeten nieuwe elementen in zitten dat je nog niet eerder gehoord hebt maar je mag wel zeggen: “Dat is KASKE”.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?
Ik heb nog enkele optredens in het vooruitzicht. Zodra die afgewerkt zijn wil ik me volledig toeleggen op het afwerken van mijn volgende ep. Ik hoop deze zeker tegen begin 2020 uit te kunnen brengen.

Welk album kan je ‘on repeat’ beluisteren?
De laatste van Flume Hi, this is Flume is echt wel next level. Er zijn sinds de release in maart nog maar weinig dagen voorbijgegaan zonder dat ik geluisterd heb. Het is niet per se een album maar eerder een mixtape, met allemaal nieuw materiaal. Dit wordt zo een album dat over enkele jaren nog steeds relevant is en waar ik naar kan blijven luisteren.

En wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?
Demon Days van Gorillaz! Mijn ouders hebben mij voorgesteld aan dat album toen het uitkwam, ik was toen 9 jaar oud. Ik heb het album heel het middelbaar door beluisterd tot op de dag van vandaag. Een van de weinige albums die nog steeds even fris en geniaal is als op de dag toen het uitkwam.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooie is dat iedereen kan maken wat hij/zij wil. Tegenwoordig is er veel ruimte om je eigen ding te doen, hoe zot dat ook mag zijn. Maar omdat iedereen het zo snel kan maken, je hebt niet meer dan een laptop en hoofdtelefoon nodig, is het wel veel moeilijker om ontdekt te worden. Er is zoveel aanbod waardoor heel veel artiesten nooit de kans krijgen om door de juiste persoon ontdekt te worden, jammer genoeg!

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en waarom?
Heel eerlijk? Mijn vriendin! Acht uur is echt wel heel lang, dan verkies ik liever een persoon waarvan ik weet dat ze niet gek zal worden en mijn nek zou omwringen. Als ik een artiest moet kiezen ga ik voor John Cage. Zijn visie op geluid in het algemeen is zo uniek dat ik uren naar hem zou kunnen luisteren, over hoe hij vertelt wat geluid voor hem betekent of wat het met hem doet.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More