Home Interview SOUND TRACK: EISTEAR

SOUND TRACK: EISTEAR

by Ann Cnockaert

Eistear, een jonge singer-songwriter uit Gent, studeerde klassieke zang en gitaar aan het Conservatorium van Gent. Tijdens de lockdown begon ze haar eigen nummers te schrijven, waarbij ze haar warme geluid en fingerpicking-techniek op gitaar gebruikt om eerlijke verhalen te vertellen. Haar eerste single All This Beauty uitgebracht in mei 2023, kreeg airplay op Radio 1. Ze haalt inspiratie bij artiesten zoals Joni Mitchell, First Aid Kit en Alela Diane. Mis haar optreden op 7 oktober in de N9 in Eeklo niet.

Eistear © Filip Verpoest

Waar komt de bandnaam vandaan en stel jullie eens voor!
Eistear is eigenlijk Esther in het Iers, ik vond het mooi klinken en heb altijd al iets gehad met Ierse muziek. Mijn muziek is folkpop en is heel persoonlijk. Ik leg mijn ziel bloot en hoop hiermee mensen een hart onder de riem te steken.

Hoe ziet je muzikale geschiedenis er uit?
Als ‘band’ besta ik nog maar 1 jaar. In 2022 studeerde ik af als klassieke zangeres en had grootse plannen in de klassieke wereld, maar tijdens de pandemie ben ik beginnen songs schrijven en die werden warm onthaald door mijn omgeving. Dan ben ik beginnen optreden, ondertussen al meer dan 20 keer. Momenteel treed ik nog solo op, maar daar komt binnenkort verandering in, dan vervoegt Dorien Staljanssen mij met keyboard en stem.

Wanneer wist je dat muziek spelen je passie is?
Dat is gegroeid, maar de echte passie is gekomen rond mijn 22 jaar. Dan ben ik me gaan toeleggen op zang.

Wie zijn je inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?
Ik laat me inspireren door oa. Joni Mitchell, Alela Diane en First Aid Kit. Mijn muziek lijkt ook op die van hen, folk-pop.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wil?
Ik heb nog geen negatieve connotaties gekregen. Ik hoorde ook al af en toe Joan Baez, maar dat is een groot compliment.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Courtney Marie Andrews lijkt me heel leuk. Ze is een van de eerste singer-songwriters die ik live zag in de AB club. Ik denk dat mijn muziek goed bij die van haar zou aansluiten.

Wat maakt je anders dan andere bands?
Ik ga heel puur, en spreek over heel persoonlijke dingen om taboes te doorbreken. Ik heb ook een klassiek geschoolde stem, en dat zorgt voor een groot bereik.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Ik ga volgend jaar een ep opnemen bij Gaetan Vandewoude van Isbells en met hulp van een talentontwikkelingssubsidie (die hopelijk wordt goedgekeurd) ook een hele hoop coachings volgen om nog meer mezelf te kunnen vertolken.

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Undercurrent van Sarah Jarosz. Elke song op die plaat is zo mooi en spreekt gewoon tegen mij. Het geeft me zo veel rust en genegenheid.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste is toch wel het connecteren. Met mezelf, met mijn mede muzikanten, met het publiek
Het minst mooie voor mij is de stress die het toch wel met zich meebrengt en de onzekerheid, ook al zorgt dat dan weer voor groeimogelijkheden.

Facebook Instagram Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More