Home Belgisch SOUND TRACK: BALTIMORE

SOUND TRACK: BALTIMORE

by Nel Mertens

Vuile gitaarlijnen in een psychedelisch sfeertje. Dat is wat het vijftal van Baltimore te bieden heeft, als je het in  woorden wil vangen. Maar er is meer… Ze zijn één van de bands die meedingen naar de Sound Track-prijs, nadat ze door Compact Disk Dummies geselecteerd werden voor hun wijdse en catchy melodieën. Je kan ze aan het werk zien in de voorrondes op 20/9 in Jeugdhuis XL in Herk-de-Stad.

Waar komt jullie bandnaam vandaan? Stel jullie maar eens voor!
Baltimore omdat het gewoon lekker bekt. Is misschien wel een beetje de Amerikaanse variant van Molenbeersel, onze hometown. Puur linguistisch gezien dan. Wij zijn Martijn, Hans, Kay, Jasper en Brent die er niets beter op gevonden hebben dan onze vrije tijd te verslijten aan iets wat je onder de noemer muziek zou kunnen steken.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We hebben al wat ep’tjes en singletjes uitgebracht waarmee we het soms wel en soms helemaal niet ver geschopt hebben in bepaalde muziekconcours (Humo’s Rock Rally, Nieuwe Lichting, Rockrace etc.). Zo hebben we ook al flink wat kilometers op de teller qua optredens, maar het feit dat Molenbeersel totaal uit de richting van zowat alles ligt draagt daar natuurlijk ook toe bij. Momenteel is ons debuut opgenomen waarover we vrij binnenkort meer nieuws lossen.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Vanaf het moment dat ik een gitaar in handen had, toen ik 7-8 jaar was moet dat geweest zijn.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Volgens mij de diversiteit. In elk genre hebben we wel uitblinkers of underground bands die iedereen zou moeten kennen. Hoewel sommige beweren dat er een soort “Belgian Sound” is, denk ik juist dat veelheid onze sterkte is. Ik denk dat je eerder een sound kunt plakken op Noorse, Franse, Nederlands of Engelse bands maar niet zozeer op een Belgische groep. Die klinken vaak uniek.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Op onze vi.be staat momenteel “psych pop with dirty guitar lines”. Op zich is dat wat het is. Ik vertrek altijd vanuit mijn gitaar en probeer een zo goed mogelijk (pop)nummer te schrijven. Veel van mijn inspiratiebronnen hebben een soort zweverige, psychedelische sound in hun songs. Te veel om op te noemen maar Real Estate, Deerhunter, Metronomy, Tame Impala, The Beatles, Beach House, Temples, MGMT en King Gizzard And The Lizzard Wizzard zijn er enkele van. De laatste tijd luister ik ook meer en meer naar indiebands waar het bijna alleen rond de songs en de lyrics draait: Big Thief, Kurt Vile, Car Seat Headrest, Sandy (Alex G), Strand Of Oaks, Tamino, … waar ik ook inspiratie uit kan halen, hoewel het wat verder van onze sound ligt. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan met name-dropping.

https://youtu.be/vpbblMR_jUo

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Vaak met Tame Impala waar ik een beetje een dubbel gevoel bij heb. We kunnen er sowieso niet omheen dat een deel van het recept daar gehaald is. Ik beschouw het ook als compliment want het is een van mijn favorietjes, maar ik vind onszelf geen klakkeloze kopie.

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Laten we het binnen het bereik houden. Compact Disk Dummies hebben ons geselecteerd voor Sound-Track. Misschien lezen ze het wel en is het bij deze gefixt. Ik vond ze in ieder geval te gek op Pukkelpop dit jaar.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Wij proberen niet zozeer anders te zijn om anders te zijn. We doen gewoon ons ding, proberen muziek te maken die we zelf graag horen en proberen vooral zo weinig mogelijk “iets” te zijn.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Onze debuutplaat.

Welk album kunnen jullie op repeat beluisteren?
UFOF van Big Thief heb ik grijs gedraaid de laatste tijd (voor zover dat fysiek mogelijk is op Spotify).

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ik kan eerlijk waar geen ultiem favoriet album noemen. En als het dan toch moet met het mes op de keel gaat het waarschijnlijk volgende week toch weer iets anders zijn.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste dat je zonder grenzen een volledig nieuw universum kunt creëren of je als luisteraar daarin kunt onderdompelen. Het minst mooie is dat het moeilijk is om in de muziekindustrie tussen de honderden goeie bands je plek te verdienen.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en waarom?
Met mezelf, heb ik eindelijk terug wat tijd om nieuwe nummers te schrijven.

Facebook / Instagram / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More