Home Interview SOUND TRACK: AMBER HADDAD QUINTET

SOUND TRACK: AMBER HADDAD QUINTET

by Bart Verlent

Amber Haddad is een Belgisch/Libanese zangeres uit Gent die met haar kwintet Arabische muziek, flamenco, jazz en pop samensmelt tot één uniek geheel. Vorig jaar debuteerde het kwintet met het prachtige album TRUST. Op vrijdag 13 oktober kan je Amber met haar kwintet aan het werk zien in Jeugdhuis XL in Herk-de-Stad.

© Amber Haddad Quintet

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
Eigenlijk heel eenvoudig: aangezien het mijn band is, heb ik mijn naam eraan toegevoegd. We zijn in totaal met vijf, dus een kwintet, en zo kwamen we bij de heel originele naam Amber Haddad Quintet. Ik ben Amber Haddad, een Belgisch-Libanese zangeres uit Gent (BE). Samen met mijn band, het Amber Haddad Quintet, heb ik mijn eigen unieke geluid gevonden, ergens tussen Arabische muziek, flamenco, jazz en pop. Altijd op zoek naar nieuwe geluiden, dook ik in de traditionele Libanese muziek en verloor mijn hart aan het nummer Ana le habiby van de geweldige zangeres Fairuz. Mijn drang is om mijn emoties de vrije loop te laten op plaatsen waar het publiek een reis kan ervaren door gevoelens, verhalen en kleuren, in mijn wereld en mijn Belgische en Libanese roots. Wij, het Amber Haddad Quintet, hebben ons eigen manier gevonden om oosterse muziek te interpreteren gecombineerd met mediterrane muziek. We maken nummers van Fairuz en andere Arabische componisten in onze eigen interpretaties en arrangementen. Samen met onze eigen composities, die de kenmerken en uniciteit van de band vertegenwoordigen, creëren we een prachtige balans tussen comfort en uitdaging. Intimiteit is het woord dat we willen behouden, dichtbij en verbonden door onze passie voor muziek, evenals de connectie met het publiek.

Hoe ziet jullie muzikale geschiedenis eruit?
Ik begon mijn muzikale reis in 2016 tijdens mijn jazz-zangstudie aan het Conservatorium Maastricht. Tijdens het voorbereiden van mijn eindvoorstelling kwam ik in contact met mijn Libanese afkomst. Dat bracht iets in mij teweeg, en zo ontstond het idee voor mijn eigen band – destijds in een totaal andere samenstelling. Mijn doel was om jazz te verenigen met Arabische muziek. Helaas viel de oorspronkelijke band later uit elkaar, behalve de oedspeler, die bleef. Het was een keerpunt dat me motiveerde om een nieuwe band te vormen. Ik begon met een trio bestaande uit zang, bas en oed. Al snel kwam er een percussionist en later een flamencogitarist bij. In het begin speelden we vooral covers van traditionele Libanese muziek, maar dan met een eigen twist. Later begon ik samen met mijn bassist eigen nummers te componeren. Zo hebben we in 2020 deze nummers opgenomen en ons eerste album, genaamd TRUST uitgebracht. Inmiddels speel ik al zeker 4 tot 5 jaar samen met deze geweldige band.

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Als kind begon ik al op jonge leeftijd met vioolspelen en raakte ik betrokken bij muziek op school. Het werd me aangereikt als één van de mogelijkheden, en het was aan mij om te beslissen wat ik ermee wilde doen. Naast muziek had ik verschillende hobby’s, zoals dansen en zingen, maar ik had nooit echt overwogen om er mijn ding van te maken. Mijn initiële droom was om psycholoog te worden. Het keerpunt kwam aan het einde van mijn middelbare schooltijd, toen ik een geïntegreerde proef moest doen, waarbij ik vrij was in mijn keuze. Ik besloot om een eigen jazzband op te richten en een eigen voorstelling te creëren. Dit project heeft me enorm geïnspireerd en aangespoord om er meer mee te gaan doen. Ik ontdekte mijn liefde voor zingen en optreden op het podium. Mijn besluit stond vast: ik wilde naar het conservatorium om me verder te verdiepen in zang en alles wat het betekent om een artiest te zijn.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
Mijn inspiratiebronnen zijn divers, beginnend bij één van de jazziconen, Ella Fitzgerald, en gaandeweg naar Avishai Cohen. Simin Tander is ook een grote inspiratie voor me, evenals de bekende Libanese zangeres Fairuz. Ik haal inspiratie uit verschillende delen van de wereld, en dat weerspiegelt zich ook in mijn muziek. Je kunt jazzelementen horen, maar ook Arabische invloeden, soms vermengd met Indiase vibes en zelfs flamenco op andere momenten. Het is geen vastomlijnde stijl, maar eerder een prachtige mix van diverse wereldse klanken. Als ik het zou moeten beschrijven, zou ik het wellicht omschrijven als ‘West meets East’, of zoiets in die richting.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Dat is een moeilijke vraag, en eerlijk gezegd zou ik het echt niet weten…

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Voor Avishai Cohen, de bassist, voor Ibrahim Maalouf en voor Dhafer Youssef . Dit zijn alle drie fantastisch goede muzikanten die mij inspireren!

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Ik zou zeggen onze mix van eigenheid en culturen en omdat we vooral niet in één straatje behoren, maar breed inzetbaar zijn.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Nieuwe nummers schrijven en toeren door België, Nederland en Duitsland.

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ik heb niet echt 1 favoriete plaat, maar ik heb ongelofelijk veel geluisterd naar het album Seven Seas van Avishai Cohen en die plaat blijf ik echt goed vinden.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste is dat muziek verbindend werkt op verschillende niveaus. En het minst mooie hoef ik niet te benoemen, laten we blijven kijken naar de mooiste dingen die muziek teweeg brengt.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More