Home Belgisch SOUND TRACK: ABACINATION

SOUND TRACK: ABACINATION

by Nel Mertens

Imagination, adoration, carnation,… het valt in andere, meer duistere regionen te kaderen. Abacination heeft een luguber kantje. En of ze dat op muzikaal vlak ook hebben, ontdek je hier. Vijf metalheads uit Limburg: wij onderwierpen hen aan onze nieuwsgierigheid, voor ze op 20 september het podium op gaan voor de Sound Track-voorronde in Jeugdhuis XL in Herk-De-Stad!

Waar komt jullie bandnaam vandaan? Stel jullie maar eens voor!
Abacination is een middeleeuwse foltertechniek. Hierbij werd het slachtoffer verblind door heetgestookt metaal. De band vindt zijn oorsprong in de donkere krochten van Molenbeersel. Abacination bestaat uit vijf baarden waaronder de Captain op zang, Seerde en Buttons op gitaar, Bobo op basgitaar en JB achter de drum. Stuk voor stuk Limburgse metalheads met telkens een eigen persoonlijke voorkeur voor extreme muziek en Limburgse vlaai.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
In 2013 vondt de eerste repetitie van Abacination plaats. Tijdens de eerste optredens nog een beetje ruw aan de kantjes en terug wat onwennig op een podium maar de drang voor live muziek was weer aangewakkerd!
Een eerste (live)demo werd uitgebracht onder de naam Deafening The Blind in 2014 en sindsdien is er hard gewerkt aan de live set en aan nieuw materiaal. Ondertussen is ook een ep uitgebracht waarbij duidelijk wordt dat Abacination meer en meer naar een eigen sound aan het evolueren is. Fathoms Below is een 3 track-ep, gebaseerd op de verhalen van Howard Phillips Lovecraft (een Amerikaanse fantasy- en horrorschrijver) en is gratis beschikbaar.
Tot nu toe hebben we al op tal van podia mogen klauteren in Vlaanderen, Nederland en zelfs het verre Wallonië. Het is natuurlijk de bedoeling om met onze Limburgse charme heel de wereld te veroveren. Want we zijn toch wel sympathiek, hé.

Wanneer besefte je dat muziek spelen jullie passie is?
We zijn allemaal vroeg begonnen met muziek creëren, maar we denken dat een eerste eigen liveoptreden toch altijd uniek blijft. Op het podium staan geeft je sowieso zin in meer!

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
We hebben alleen maar goede ervaringen met de locaties die we hebben mogen platwalsen maar vooral de Belgische gastvrijheid lijkt me iets om mee uit te pakken. Ook de hoeveelheid muziek van Belgische bodem die echt goed in elkaar zit is bijna niet te geloven.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
We gebruiken H.P. Lovecraft als lyrisch thema dus objectief gezien zouden we: “Lovecraftian Horror Metal” maken, maar dat klinkt nergens naar. We maken muziek die zich gemakkelijk in het deathmetalgenre wegzet maar er zijn duidelijk invloeden te horen van over het hele metalgamma, dus de term groove-/deathmetal komt wel een keer voorbij. Het is alleszins stevige metal met flink wat tentakels.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
We zijn al met bands vergeleken zoals Carcass, Gojira en Kreator maar dat zijn natuurlijk mooie complimenten. Elke band of artiest heeft een eigen charme en we zijn erg open minded dus vergelijk er maar op los hoor.

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
De eerste namen die dan naar boven komen zijn Aborted, Dyscarnate, Kataklysm, Nails en Septic Flesh omdat dit bands zijn waar we als muzikanten naar opkijken. Maar elk optreden, ongeacht met welke band, is weer een ervaring rijker en een kans voor livemuziek.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
Onze sound wordt persoonlijk omdat elk bandlid zijn eigen aandeel in de nummers heeft. Hierdoor krijg je een combinatie van verschillende stijlen wat in ons geval stevige muziek voorbrengt die toch voor verschillende smaken toegankelijk blijkt te zijn.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
We werken naar een full album toe en we proberen meer op te treden om zo de ladder te bestijgen naar grotere podia.

Welk album kunnen jullie op repeat beluisteren?
Elk van ons heeft hier natuurlijk een ander idee over maar ik denk dat ik vrij safe zit als ik Vader Abraham In Smurfenland aanhaal als algemene noemer.

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ook hier zijn de meningen verdeeld maar als we er eentje moeten uitkiezen die blijft terugkomen is het sowieso 1 2 3 Rikke Tikke Tik van Urbanus.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
“Wat is er mooier dan een hobby waarbij je ook wat kunt drinken?” ~ Kroegbaas Jolke – Omrop Fryslân. Als we toch iets moeten benoemen wat minder leuk is dan is het wel het sleuren met materiaal wat wel eens tegen kan steken.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Ozzy Osbourne, met zijn en onze levensverhalen zijn die 8 uren zo voorbij! We hopen dan alleen dat onze Captain de dag ervoor geen Mexicaans heeft gegeten.

Website / Facebook / YouTube / Instagram / Bandcamp / Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More