Home Belgisch RED ZEBRA

RED ZEBRA

by Didier Becu

Deze zomer kun je op 18, 19 en 20 augustus op W-Festival het beste van new wave en jaren 80-pop zien. Een festival dat door onze site op de voet zal worden gevolgd, verwacht je dus aan een resem interviews met de vele acts. Eerste in het rijtje is Peter Slabbynck, en voor hem wordt het optreden op W-Fest wel zeer speciaal, want zijn geesteskind Red Zebra staat er in de originele line-up.

Dag Peter, in 1978 begonnen en 39 jaar later sta je er nog alive and kicking. Hoe doe je dat?
Ik sta op een speciaal dieet en ik ga elke dag 10 km joggen. Haha. Wees gerust, ik voel soms ook de jaren, maar op het podium vergeet ik die. En ik heb een zoontje van 6 die mij mee jong houdt. Ik probeer steeds enthousiast op het podium te staan en tegelijk de nodige humor te verwerken in mijn bindteksten. Op die manier slaag ik er in om met een frisse kop op het podium te staan. Alleen dat lange wachten bij optredens, dat haat ik nog steeds.

Jouw naam is eeuwig verbonden met je geesteskind Red Zebra. Toen jij begon, had je in de mot dat je eigenlijk Belgische muziekgeschiedenis aan het schrijven was?
Wat is eeuwig? Als ik dood ben, krijg ik wat regeltjes in de krant en draaien ze een paar dagen ‘living room’. Dat zal het zijn qua eeuwige roem. Valt dus nog mee. Maar 39 jaar geleden waren we vier jonge gasten uit Brugge die de finale gehaald hadden van Humo’s Rock Rally en ook eens een single wilden uitbrengen. Ik ben zelf vooral trots op de mini-lp Bastogne. Ik zou liever daarmee vereenzelvigd worden, maar dat zal niet lukken, vrees ik.

Ik ben er nog altijd niet uit of Red Zebra nu punk of postpunk is, wel is het een groep die iets te zeggen had. Mis jij dat in de huidige muziekscène? Ik bedoel, zelf heb ik het gevoel dat men veel braver is geworden.
Punk, postpunk, new wave… het zijn allemaal hokjes en daar hou ik niet van. Mijn geest is veel te eclectisch om zo te denken. Ik luister dan ook naar allerhande muziek. Stel dat je moet draaien op een punkfuif en je draait de hele avond Beethoven, dat zou pas punk zijn. Met de kans dat je gelyncht wordt ter plekke bestaat ook. Voor mij is de spirit belangrijker dan de muziek op zich, al vind ik de optredens met The Rotten Pistols, mijn coverband van de Sex Pistols, wel tof. Eens lekker een uur je gal spuwen. En als het optreden gedaan is, komen ze vragen of dit de pauze is en er nog een set komt. Precies alsof de Pistols 5 platen hebben uitgebracht ! What a laugh. Maar die punkspirit vind je niet in zoveel bands nog terug. Ik heb dan ook met plezier geluisterd naar de cd van Cocaine Piss.

Red Zebra (c) : Ann Cnockaert

Ik denk dat het Gust De Coster was die de term Belpop heeft uitgevonden. Hoe was dat? Waren de Belgische bands één grote familie of was het eerder iets van elk op zich?
Ik ben binnenkort te gast bij Gust, ik zal het hem eens vragen. Hij heeft ons in elk geval ferm gepusht. In ruil zijn we nog steeds zijn villa aan het afbetalen. Of de bands één grote familie waren? Mmm, dat lijkt me wat overdreven, maar er waren zeker samenwerkingen. We verdeelden de singles van The Scabs in onze contreien en gingen samen op tournee met De Brassers. Vandaar dat het zo fantastisch is dat we op 6 oktober in Hamont nog eens samen optreden met De Brassers.

Natuurlijk is Red Zebra meer dan I Can’t Live In A Living Room, maar het is wel jullie lijflied. Hoe voelt het om te zien dat deze song vandaag nog steeds in alle lijsten stond, en in feite: hebben jullie er lang over gedaan om deze song te schrijven?
Goh, daarvoor moet ik te ferm teruggaan in het verleden. Geert (Maertens) kwam af met de riff en ik had net op dat moment die titel bedacht, nadat ik een interview met Michael Caine op tv had gezien. Maar zonder ‘living room’ zat ik nu natuurlijk niet je vragen te beantwoorden. Die song is tegelijk een zegen en een vloek, want we hebben echt wel betere songs. Daarom treed ik graag op in het buitenland, daar wachten ze niet op die song om te beginnen dansen en zich te amuseren. Hier is dat jammer genoeg wel vaak het geval.

Red Zebra (c) : Ann Cnockaert

Red Zebra heeft sinds de reünie zo wat overal opgetreden. Hoe was dat vroeger, waren jullie ook populair in het buitenland en hebben jullie er vaak gespeeld?
We hebben vroeger vooral veel in Nederland gespeeld. De VPRO radio nam zelfs één van onze concerten in de Melkweg op. Ook in Italië en zeker in Duitsland lusten ze ons wel. Vandaar dat ik er ook met EX-RZ kon optreden. Maar we hebben dus zeker nog heel wat landen te veroveren, gezien mijn leeftijd zal ik er snel moeten aan beginnen. Het doet mij dan ook plezier dat we midden oktober optreden op het Autumn Moon festival in Hameln.

Wat niemand dacht is uiteindelijk gebeurd, Red Zebra is terug in zijn originele bezetting. Dat moet jij uiterst groot plezier doen, niet? Wat betekent het voor jou om weer met de oude Red Zebra op een podium te staan?
Hoezo niemand gedacht? Ik heb er altijd in geloofd dat het op een dag weer mogelijk zou zijn, maar soms moet je een conflict uitzweten en daar de nodige tijd over laten gaan. En in tussentijd heb ik heel wat geleerd van de optredens met EX-RZ, New Dark Age en The Rotten Pistols. Wat het zal geven om Red Zebra weer op het podium te staan? Dat mag je mij vragen na onze try-out in juni. Ik kijk alvast uit naar de eerste repetities.

Zijn er plannen om nieuw materiaal op te nemen of is dat nog te vroeg?
Die vraag ik mij al gesteld door enkele fans. Geen idee of er nog nieuw werk komt, ik ben niet tegen in elk geval en heb heel wat titels liggen. Maar als we iets uitbrengen moet het echt goed zijn, 120% procent ok dus. Dat geldt ook voor de set die we nu in elkaar zullen steken. Het is daarbij belangrijk ook te werken op kleine details die de songs live nog beter maken. Dat is een les die ik de voorbije 6 jaar geleerd heb.

Het optreden met de herenigde Red Zebra komt op W Festival. Dat moet toch een dag zijn waar jullie volop naar uitkijken en wat kunnen we verwachten?
Dat zou inderdaad een hoogdag moeten zijn voor iedereen die new wave een warm hart toedraagt en dat zijn er toch heel wat. Maar ik kick niet noodzakelijk op een optreden op een groot festival, ook een optreden in een club kan heel wat voldoening geven. Ik ben gestopt met vooraf te veel te verwachten van een bepaald optreden want dat kan wel eens tegenvallen, bijv. door een technisch probleem. Maar we zullen op W-festival alles geven, daar mag je op aan.

W-Fest is een festival met heel wat legenden en nieuw talent. Wie wil jij absoluut zien?
Big Country

Wat heb je het liefst op een festival: frieten, ijsjes of bier?
Loempia

Als ik België zeg, aan wat denk je dan?
Surrealisme

Het laatste woord is aan jou!
Mensen die altijd het laatste woord willen hebben, vind ik niet zo sympathiek. Ik pas dus. En nu moet ik dringend weg, Japan gaan veroveren !

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More