Home Belgisch PSY’AVIAH

PSY’AVIAH

by Didier Becu

Voor zijn nieuwste single Train Of Thought werkte Psy’aviah aka Yves Schelpe opnieuw samen met Kyoko Baertsoen. Tijd om een paar vragen op Yves af te vuren.

Train Of Thought is je nieuwste single. Je lijkt wel niet te stoppen, he?
Yves: Singles werken nu eenmaal beter om iets in the picture te zetten uit een groter verhaal. Het plan was om uit het conceptalbum Soul Searching enkele nummers te pikken en deze in the picture te zetten, zowel qua remixes als b-kantjes die passend zijn bij de nummers. Meestal speciale cover versies overigens. En natuurlijk een bijpassende videoclip, zodat ook daar de song poëtisch in beeld gebracht kan worden. Niet iedereen heeft altijd tijd om het album te checken, en zo is een single dan altijd een kans om dat terug in de verf te zetten.

© Psy’Aviah

Voor deze single werkte je samen met Kyoko Baertsoen. Dat is niet de eerste keer, blijkbaar klikt het goed tussen jullie twee?
Yves: Zeker wel, voor mij is het essentieel dat de muzikanten waarmee ik samenwerk de muziek en teksten begrijpen en vertolken. Maar misschien kan Kyoko zelf zeggen of het klikt of niet? (lacht)
Kyoko: Jaren terug kreeg ik de vraag van Yves of ik een nummer wilde inzingen op zijn album. Ik kende hem toen nog niet persoonlijk, maar ik wist wel dat het iemand was die gepassioneerd bezig was met muziek. Zoals altijd, ben ik pas bereid een nummer in te zingen als ik het mooi vind en als het mij raakt. Dat was bij My Common Future zeker het geval en zo heb ik een eerste nummer ingezongen en zijn er jaar na jaar songs bijgekomen. Ik vind het een plezier om te werken met Yves omdat ik telkens een prachtsong doorgestuurd krijg die me als het ware op het lijf is geschreven. Iets langer dan een jaar geleden heeft Yves me gevraagd om enkele van zijn nummers die ik had ingezongen, ook live mee te zingen. Daar heb ik Yves als mens iets beter leren kennen en het klikte direct. Ook met de gitarist, Ben, en vaste zangeres Marieke Lightband. Het zijn eenvoudige mensen die passioneel op het podium staan om hun muziek op de wereld los te laten. Ik was en ben in hun bijzijn honderd procent op mijn gemak.

In feite, Yves, het lijstje van artiesten waarmee jij al gewerkt hebt is bijna eindeloos. Hoe gaat zo’n selectie eigenlijk in zijn werk?
Kyoko: Yves heeft de kracht om de juiste song bij de juiste zanger of zangeres te plaatsen. Hij stuurt ook altijd een basis van zanglijn en tekst door, en dan vul ik dat aan met tweede stemmen en harmonieën. Ook daar denk ik dat Yves weet wat hij kan verwachten, hij laat me daar los in en dat is voor een zangeres zeker aangenaam.
Yves: Ik ben erg blij om samengewerkt te hebben met al die geweldige mensen, artiesten en stemmen. Tijdens het maken van een album heb ik altijd wel een thema in gedachten, dus dat gaat voorop. Eens geschreven ga ik op zoek naar de basis van de klank van de demo en hoe de tekst gezongen zou moeten worden of welke stem daar het beste bij past. Zo geef je ruimte én kloppen de verhaaltjes in het grotere verhaal beter.

Worden je nummers in functie geschreven van met wie je samenwerkt? Ik bedoel, schrijf je de songs nadat je weet met wie je gaat samenwerken?
Yves: Niet bepaald, eerst de song schrijven en dan erna pas rondkijken wie er het beste op past. Er zijn natuurlijk mensen waar ik graag mee wil samenwerken en vice versa, maar als de song zich nog niet heeft aangeboden, dan moet dat even wachten. Het verhaal in een album staat altijd voorop, daar ik zelfs eerst aan het schrijven ga en dus dan pas kan matchen.

Train Of Thought. Het nummer zegt het… piekeren. Ben jij een piekeraar?
Yves: Dat kan je wel zeggen ja (lacht). De nacht is sowieso het tijdstip waarop de meeste nummers geschreven zijn. Het zal zijn redenen wel hebben, het is dan rustig en de wereld ligt te slapen. Zelf geraak ik maar moeilijk in slaap, soms is dat piekeren, maar vaak is dat creativiteit of ideeën.

En wat ben je van plan nu te doen?
Yves: Eerst komt nog de ep uit van deze single, met op de b-kant een cover van Insomnia van Faithless, in een Psy’Aviah trip-hopjasje. Verwacht dus iets compleet anders. Daarna lanceren we een remix wedstrijd voor de song City In Flames. Die zal er deze week of volgende week komen. Artiesten genoeg in quarantaine, dus ik ben benieuwd wat eruit komt. Verder heeft ons label, Alfa Matrix, net een compilatie gemaakt van onze remixes die we gemaakt hebben voor anderen. Je kan die op hun Bandcamp vinden. En tja, nu enkele optredens afgelast zijn, en we de plaat Soul Searching dus niet echt kunnen promoten of live spelen, zoek ik hier ondertussen naar ideeën voor nieuwe songs. (lacht)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More