Home Belgisch PSY’AVIAH

PSY’AVIAH

by Didier Becu

Voor zijn nieuwste single Train Of Thought werkte Psy’aviah aka Yves Schelpe opnieuw samen met Kyoko Baertsoen. Tijd om een paar vragen op Yves af te vuren.

Train Of Thought is je nieuwste single. Je lijkt wel niet te stoppen, he?
Yves: Singles werken nu eenmaal beter om iets in the picture te zetten uit een groter verhaal. Het plan was om uit het conceptalbum Soul Searching enkele nummers te pikken en deze in the picture te zetten, zowel qua remixes als b-kantjes die passend zijn bij de nummers. Meestal speciale cover versies overigens. En natuurlijk een bijpassende videoclip, zodat ook daar de song poëtisch in beeld gebracht kan worden. Niet iedereen heeft altijd tijd om het album te checken, en zo is een single dan altijd een kans om dat terug in de verf te zetten.

© Psy’Aviah

Voor deze single werkte je samen met Kyoko Baertsoen. Dat is niet de eerste keer, blijkbaar klikt het goed tussen jullie twee?
Yves: Zeker wel, voor mij is het essentieel dat de muzikanten waarmee ik samenwerk de muziek en teksten begrijpen en vertolken. Maar misschien kan Kyoko zelf zeggen of het klikt of niet? (lacht)
Kyoko: Jaren terug kreeg ik de vraag van Yves of ik een nummer wilde inzingen op zijn album. Ik kende hem toen nog niet persoonlijk, maar ik wist wel dat het iemand was die gepassioneerd bezig was met muziek. Zoals altijd, ben ik pas bereid een nummer in te zingen als ik het mooi vind en als het mij raakt. Dat was bij My Common Future zeker het geval en zo heb ik een eerste nummer ingezongen en zijn er jaar na jaar songs bijgekomen. Ik vind het een plezier om te werken met Yves omdat ik telkens een prachtsong doorgestuurd krijg die me als het ware op het lijf is geschreven. Iets langer dan een jaar geleden heeft Yves me gevraagd om enkele van zijn nummers die ik had ingezongen, ook live mee te zingen. Daar heb ik Yves als mens iets beter leren kennen en het klikte direct. Ook met de gitarist, Ben, en vaste zangeres Marieke Lightband. Het zijn eenvoudige mensen die passioneel op het podium staan om hun muziek op de wereld los te laten. Ik was en ben in hun bijzijn honderd procent op mijn gemak.