Home Belgisch PIETER PEIRSMAN (SLOW PILOT)

PIETER PEIRSMAN (SLOW PILOT)

by Bart Verlent

Vorig jaar bracht Pieter Peirsman met zijn Slow Pilot het prachtige debuut Gentle Intruder uit. Dit jaar is Pieter meer bezig geweest met Walrus, waarin hij gitaar speelt en de backings verzorgt, die een nieuwe theatertournee aan het maken zijn en die ook de muziek verzorgen bij Theater Tieret. Daarnaast is hij net terug van de Europese tournee van Hooverphonic, waar hij deel uitmaakt van de liveband. Nu reist hij door het land met (een aangepaste versie van) Slow Pilot voor de 25 Years Of Grace – A Live Rockumentary tournee.

(c) Luminous Dash

Waar is het idee ontstaan om op tour te gaan met songs van Jeff Buckley? Deze tournee is niet enkel een concertreeks, maar vertelt ook het verhaal van het leven van Buckley. Hoe hebben jullie dit opgebouwd?
Een jaar of zven geleden werd ik als Slow Pilot voor een plaatselijk project gevraagd om een muzikaal eerbetoon te brengen aan één van mijn helden. Dat werd zonder nadenken Jeff Buckley, en gelegenheidsband Mississippi Swimmers was een feit. We zouden het in principe bij één concert houden, maar de reacties waren zo overweldigend dat we de band heel sporadisch nog eens van stal haalden. Nu het debuut én enige volwaardige album Grace 25 jaar oud is, was de tijd rijp om het wat grootser aan te pakken. We besloten om niet zomaar een tribute-concertenreeks te brengen, maar om het geheel aan te kleden met video-fragmenten. Zelf afgenomen interviews met enkele Belgen die hem van zeer dichtbij hebben meegemaakt, en met Sofie Engelen als presentatrice, die verhalen vertelt over het leven van Jeff Buckley. Zo werd onze theatervoorstelling een echte ‘Live Rockumentary’, alsof je naar een belpop-aflevering kijkt mét een live band.

Met The Mississippi Swimmers heb je ook Buckley songs gebracht, wat trekt jou aan in zijn muziek?
De liefde voor Buckley, daar is mijn oudere broer allicht mee verantwoordelijk voor. Hij schoof me als kind wel eens wat van zijn cd’tjes door die ik dan moest beluisteren. Eén van die cd’s was Grace van Buckley. Zijn intrigerende stem en quasi oneindig stembereik fascineerden me meteen, en nadien bleken ook de songs een verpletterende indruk op me na te laten. Het palet aan emoties op die plaat lijkt onuitputtelijk.

Heb je voor deze tour je muzikanten rond jou uitgekozen op speciale kwalificaties?
Maarten Van Mieghem en ik spelen bij Slow Pilot en hebben het project uit de grond gestampt. Drummer Davy Deckmijn heeft op Grace quasi leren drummen, en is dus ook grote fan. En gitarist Toon De Coninck is een jeugdvriend die al in mijn allereerste bandje (The Blowberries) speelde. Een oprechte muzikale liefde voor Buckley is wel de rode draad tussen de muzikanten.

Speel je soms met het idee om dit eerbetoon op cd uit te brengen?
De cd is zo perfect, het zou heel vreemd zijn nog maar een poging te willen doen om die opnieuw op te nemen. Daar hebben we de tijd noch de budgetten voor.

Komt er nog een vervolg op dit exclusief concept?
Het lijkt erop dat er wel wat bijkomende interesse is in dit project. De ticketverkoop loopt ook zeer goed (Stadsschouwburg Sint-Niklaas is al uitverkocht) dus een tweede reeks is niet uitgesloten. Al zal de voorstelling dan de iets minder wervende naam 26 years of Grace krijgen…

Je speelt bij Walrus en bij de liveband van Hooverphonic, heb je dan nog genoeg tijd over om eigen nummers te componeren? Wanneer mogen we nieuw werk van Slow Pilot verwachten?
Door de vele (internationale) optredens met Hooverphonic de laatste maanden en nieuwe theatertournee met Walrus en Theater Tieret in de steigers, worden de momenten schaarser om aan nieuw materiaal te werken met Slow Pilot. Er zijn al enkele nieuwe Slow Pilot nummers klaar om ingeblikt te worden, maar ik durf daar al lang geen datum meer op te zetten. Het voordeel van vaak op een tourbus te zitten met Alex Callier, is wel dat hij af en toe mijn nummers beluistert én vervolgens de mixen verbetert Laat ons hopen dat je in het voorjaar van 2020 onze nieuwe single op je radio te horen krijgt!

Je kan Pieter met deze 25 Years Of Grace nog aan het werk zien op:

24/10 – CC Muze, Heusden-Zolder
25/10 – De Warandepoort, Tervuren
02/11 – De Kluize, Oosterzele
15/11 – GC,Hoogstraten
16/11 – CC De Adelberg,Lommel
21/11 – CC, Asse
23/11 – CC, Merksem
26/11 – Stadsschouwburrg, Sint-Niklaas
30/11 – CC Belgica, Dendermonde

Slow Pilot kan je pas volgend jaar terug op het podium verwachten en dit op 21 maart in CC Kruispunt in Diksmuide en 14 mei in de Antwerpse Bourla.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More