Home Interview PAULETTE VERLEE – Matines (V2 Records)

PAULETTE VERLEE – Matines (V2 Records)

by Hans Lenvain

Op 5 mei bracht de immer sympathieke en charmante Paulette Verlée, het alter ego van Veerle Pollet, haar nieuwe single Matines uit. Dit nummer zal ook te vinden zijn op het album Les Barricades Mystérieuses dat op de laatste dag van juni verschijnt.
Matines of metten zijn gebeden die traditioneel gezien plaats vonden tussen zonsopgang en zonsondergang.
François Couperin (°10/11/1668, +11/09/1733) schreef zijn metten om gebracht te worden de laatste drie dagen voor Pasen. Helaas is zijn originele compositie verloren gegaan.

©Artwork: Veerle Pollet

Voor Paulette was het vooral het idee dat deze ’s nachts werden geschreven bijzonder aantrekkelijk. In de ontiegelijke uren dat niemand anders wakker is, in de duisternis.
Wij zijn bijzonder enthousiast over dit muziekstuk. We werden er zowaar vrolijk van en dat is een hele prestatie, gezien het weer dat we reeds kregen deze lente.

Akkoord, het gaat om klassieke muziek en misschien is de grote massa verleerd om daar naar te luisteren. Anderzijds is haar muziek meer dan toegankelijk voor het grote publiek.

©Karel Uyttendaele – Paulette Verlée

We bellen even met Paulette om te vragen hoe dat nu precies zit.

Mogen cultuurbarbaren als wij eigenlijk wel naar jouw muziek luisteren?
Iedereen mag naar mijn muziek luisteren. (lacht) Hoe meer hoe liever zelfs!

Maar wij hebben geen klassieke opleiding genoten en zijn ook niet thuis in bijvoorbeeld Couperin zijn werk.
(Lacht smakelijk) Dat maakt toch helemaal niets uit? De bedoeling is dat muziek raakt en als jullie daar vrolijk van worden, voel ik me daar heel goed bij. Bedankt voor het compliment zelfs!

Is het niet wat deprimerend om minder toegankelijke muziek te maken? Rammstein bracht twee pianistes mee naar hun concerten vorige zomer en ze werden instant geadoreerd door vele duizenden fans…
Ik geef les en ik maak muziek, ik doe ze allebei heel graag. Dat eeuwige gedoe over opleiding of niet is zo afgezaagd en gedateerd. Niet pumpy genoeg voor de ene radiozender, te licht klassiek voor de andere radiozender,… ik heb dat allemaal al eens gehoord.
Toen we ooit, lang geleden, meededen met Humo’s Rock Rally konden ze enkel maar vaststellen dat we goed waren. Niet goed genoeg voor wat zij verwachtten maar over onze technische kwaliteiten twijfelde niemand. We waren ook al lang blij dat we niet door het slijk werden gehaald. (lacht opnieuw heel breed)
Ik maak en speel muziek die ik zelf leuk vind om te spelen en ja ik ben daarvoor opgeleid. Maar je hebt helemaal geen opleiding nodig om mooie dingen te maken. En al helemaal niet om naar mijn of eender welke muziek te luisteren.

Wij zijn wat bang om er naar te luisteren en dan daar iets over te vertellen tegen anderen omdat we in zo’n gesprek meteen door de mand vallen. Net omdat we niet zijn onderlegd in klassieke componisten en vanaf iemand refereert naar iets of iemand anders in dezelfde stijl, kunnen we niet meer meepraten. Dat overkomt ons niet als we het over pakweg Front 242 of The Cure hebben.
Tgoh, ik heb dat nog nooit zo bekeken. En ik begrijp het ergens wel maar dan leer je nooit iets nieuws kennen natuurlijk. En ik zou dan misschien door de mand vallen bij de bands die jij zonet opnoemde.

Koudwatervrees, weet je wel?
De beste manier om daar vanaf te geraken is je onderdompelen en laten gebeuren wat gebeurt. Ik herhaal: niemand heeft enige kennis of opleiding of wat dan ook nodig om mooie dingen te maken of om naar mijn of anderen hun muziek te luisteren. Laat het gewoon op je afkomen en zie wat er gebeurt.

Paulette, we hebben hier het gevoel dat we wel uren met je kunnen praten en we stellen voor dat we dat binnenkort ook eens doen.
Ik ga graag in op die uitnodiging. Maar tot dan kan ik jullie en jullie lezers alleszins gerust stellen: er zijn geen voorwaarden om naar mijn muziek te luisteren. (Schaterlach) Integendeel! Als je open staat om eens te luisteren, weet je meteen zelf of het iets voor je is of niet. Ik luister nog heel veel gewoon naar de radio en daar komt zoveel voorbij dat ik goed vind maar waar ik nauwelijks iets over ken, dat is toch geen probleem? Gewoon luisteren en – hopelijk – genieten. Daar is muziek voor gemaakt!

Ok, we maken snel werk van onze afspraak! Oh, en bedankt voor het mooie nummer Matines waar we zo vrolijk van worden.
Het plezier is geheel aan mijn kant!

Matines door Paulette Verlée kan je vinden op Spotify. Ook zin om vrolijk te worden? Zeker eens gaan luisteren!

Paulette Verlée op Facebook.
Paulette Verlée op Instagram.
Paulette Verlée op Youtube.

Paulette Verlée haar concertagenda.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More