Home Belgisch ONSET

ONSET

by Didier Becu

“Dju! Deze duurt te kort!” dacht onze recensent toen hij het over Early Morning Fire had, de nieuwe prachtsingle van Onset. Zanger Thys Storme gaf ons de nodige tekst en uitleg.

Laat ons maar beginnen met een zeer stoute vraag, waarom hebben we twee jaar moeten wachten op nieuw materiaal van Onset?
We hebben goed over onze sound nagedacht en waar we naartoe willen. We zijn met drie en we hebben nogal een uiteenlopende smaak, dat gaat van UK-garage tot singer-songwriters, folk, punk, acid en techno. Onze gitarist was toen zelfs vooral bezig met new classical, vraag mij niet wat dat is. En obsessief naar zogenaamde knobs-video’s op YouTube aan het kijken. Dus het kostte wat tijd om van dat alles een nieuw verhaal te maken.

Ben je tevreden met hoe jullie ep werd ontvangen?
Heel zeker, de eerste ep kreeg goede reviews destijds, we hebben heel wat complimenten gekregen. We zijn ook best trots op het resultaat, de vier nummers werden immers in één dag opgenomen en voorgemixt. Toch ademen alle tracks dezelfde sfeer uit, dezelfde donkere melancholie, precies wat we wilden. Er is ook geen enkele band die zoals ons klinkt en dat was toen en blijft nog steeds een voorwaarde voor ons om muziek te maken. Het is ooit begonnen vanuit een beperkend principe: enkel bassynth, een gitaar die klinkt als een synth, een stem en samples. Niets meer, niets minder. Dat werkte goed en dat doen we nog steeds.

Jullie hebben altijd kwaliteit in jullie gehad, maar Early Morning Fire is weer dat stapje hoger. Ervaren jullie dat zelf ook zo?
Zeker wel, we hebben goed over de track nagedacht, voor ons is vooral belangrijk dat een nummer eenvoudig klinkt, zelfs als het geen eenvoudig nummer is. Het moet natuurlijk klinken, zodat je je op het eind niet kan inbeelden hoe het anders had gekund. En dat is ons wel gelukt. Bovendien hebben Stijn (Vanmarsenille, Elefant, FOPAW) en Wolf (Vanwymeersch, Elefant, The Van Jets), onze producers van Donderling Audio, een geweldige job gedaan, zowel met opnemen als met mixen. Het eindresultaat klinkt echt af.

De song bevat naast een flinke portie maatschappijkritiek ook veel melancholie. Zijn jullie pessimisten of optimisten?
Dat varieert, maar melancholie is geen negatieve of pessimistische emotie, het is net mooi. Luister na een nacht clubben eens naar Jason Molina als je naar huis wandelt, dan begrijp je meteen waar we naartoe willen. Of luister met een stuk in je kraag naar Burial. De moeilijkheid is om die emotie subtiel over te brengen, daar kunnen we nog aan werken.

Blijft het bij die ene single of is dat een teaser voor een nieuwe ep?
Early Morning Fire is de eerste track van onze nieuwe ep, die zes nummers zal bevatten. We zullen de komende weken nog wel een nummer of twee lossen voor we de hele ep presenteren. We kunnen zeker één ding beloven: het klinkt niet alsof je het al eens elders gehoord hebt.

Jullie zaten onlangs ook in Humo’s Rock Rally. Blij met deze ervaring?
Het was niet meteen onze beste show, maar de kritiek was toch bijzonder hard. We wisten natuurlijk vooraf dat zo’n risico bestond, neerbuigende kritiek is zowat een traditie bij Humo’s Rock Rally, maar het was toch even slikken. Maar goed, kritiek is er altijd en komt tegenwoordig van overal. Dan mag je één negatieve ervaring met een tv-blaadje niet aan je hart laten komen. En Sofie Engelen was héél vriendelijk.

Een mens zou nu kunnen vragen wat de verdere plannen zijn….
Wel, onze drummer vertrekt straks naar Japan voor zeker één jaar en wellicht langer, hij heeft er een job gevonden in Tokio. We wensen hem het allerbeste, al is het kut dat we op zoek moesten naar een vervanger. Intussen hebben we een nieuwe drummer gevonden, en een goeie ook. Hij zweert echter bij akoestische drums, dus live zal het helemaal anders gaan klinken. Maar de eerste repetitie was héél veelbelovend. Het zal ons wat tijd kosten, maar verwacht ons zeker weer ergens op een podium in of na de zomer.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More