Home Belgisch NEUFCHÂTEL

NEUFCHÂTEL

by Peter De Bruycker

Belgische muziek, daar hebben we een boon voor en een band kan moeilijk Belgischer zijn dan Neufchâtel. Twee Nederlandstalige en twee Franstalige muzikanten, alle vier verknocht aan Brussel, en ze maken er samen muziek. Donkere muziek die zich zacht ontspint, maar evengoed loeihard uithaalt. Onlangs brachten ze een nieuwe ep Drenched uit. We legden zanger Nelson Beumer enkele vragen voor.

Vijf donkere, dreigende tracks: van zacht en ingetogen tot loeihard. Tevreden met het resultaat?
Ja, we blij zijn met het resultaat. We wouden een plaat maken die live klonk en echt, en niet te lang over elk detail ons hoofd breken. Volgens mij is dat gelukt, zo klinken we echt als je ons samen zet, dus dat is wat je krijgt op deze ep.

Waarin verschilt Drenched van jullie vorige ep Aliyah? Hebben jullie andere accenten willen leggen?
De plaat is in die zin een reactie op onze ervaringen tijdens het maken van onze laatste ep waar we ellenlange nachten en dagen piekerden over elk detail. We wouden het iets simpeler gehouden deze keer. Het is ook de eerste plaat met onze bassist Maarten Vanooteghem en dus ook muzikaal rijker in die zin. De meeste nummers zijn over de laatste twee jaar ontstaan en gerijpt, enkel Eclipse hebben we net voor de opnames nog uit de grond gestampt.

Jullie muziek wordt omschreven als rock noire, ook als stonerrock. Hoe zou je zelf de muziek van Neufchâtel omschrijven? Welke bands zijn voor jullie een bron van inspiratie?
Donkere rock met invloeden uit verschillende genres. We hebben allemaal onze eigen muzieksmaken en dat kwam sinds het begin altijd al op een aparte manier samen. We konden vanaf het begin al een catchy refreintje spelen en daarna tien minuten keiharde noise spelen. Er zit van alles in volgens mij. Volgens mij heeft ieder bandlid zijn eigen inspiratiebronnen. Bij mij liggen die bijvoorbeeld bij Julian Casablancas (The Strokes, The Voidz), Radiohead of QOTSA, maar ook Belgische bands zoals Balthazar en Warhaus inspireren mij.

Ook de grootstad lijkt te inspireren. Jullie noemen zich naar rue de Neufchâtel, en wonnen in 2017 de Rockrace in de AB. Hoe belangrijk is Brussel voor jullie?
Brussel is onze thuisstad en daarmee betekent ze erg veel voor onze muziek en voor ons leven. We zijn er opgegroeid, maar hebben wel verschillende nationaliteiten in de band (Frans, Duits-Nederlands, Spaans), we zijn met de band begonnen toen we nog samen op school zaten in Elsene. We gingen uit in de stad en kwamen dan samen bij mij om muziek te luisteren en spelen, zo is de band begonnen. 

We stellen vast dat steeds meer razend interessante Waalse en Brusselse bands de kop opsteken. Heb jullie ook dat gevoel? Hoe zou je dat verklaren? Welke moeten we volgens jou extra in de gaten houden?
Volgens mij is er veel goeie muziek in heel België. Muzikanten zijn erg gedreven en serieus zelfs al luistert er niemand. Waarom weet ik niet: volgens mij inspireren muzikanten elkaar en kun je zo een positieve kettingreactie creëren. Hard werk levert je niet per se veel op, maar het is uiteindelijk wel een meerwaarde voor de maatschappij denk ik.
Zelfs een klein concert in een café kan een grote impact hebben voor de mensen die er bij zijn. Wij horen dat onze vrienden van Mont-Doré met nieuwe nummers bezig zijn, dus die moeten jullie zeker in de gaten houden, heel goeie band. Ook La Jungle moet iedereen in België live gaan zien. Rémy is een heel goeie drummer en heeft ook al met ons gespeeld. Hij is niet alleen een goede muzikant maar ook een heel goed mens.

Jullie hebben behoorlijk veel podiumervaring. Komt optreden op de eerste plaats?
Is het moeilijker om ook in het Vlaamse landsgedeelte aan bod te komen?

Optreden is voor ons altijd al belangrijk geweest. We hebben al veel ervaring kunnen opdoen en hebben al op mooie podia gestaan. Nee, ik zou niet zeggen dat het moeilijker is in Vlaanderen, we hebben er al veel gespeeld. Wel is het voor ons nooit makkelijk geweest om concerten te krijgen, zelfs in Brussel niet. 

Wat is de volgende stap na Drenched?
Hopelijk spelen we nog mooie concerten met deze plaat en maken we een video binnenkort.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More