Home Belgisch MAANZAAD

MAANZAAD

by Nel Mertens

Net voor de lockdown werkten ze hun nieuwe single De Zon af. Eentje die zal verschijnen op hun live-album dat later dit jaar uit komt, waarmee de albumteller op vijf springt. Tijd voor een interview met deze ongeleide projectielen uit Sint-Niklaas.

Jullie zijn een zevenkoppige band, met Adriaan Cole (zang), Shikha De Cock (zang), Gino Waem (bas), Kim Gorgon (gitaar), Bart Van Gompel (keyboards), Mustafa Ketami (drums) en jullie nieuwste aanwinst Seppe Irri De Klerck.
Hoe kwam de band tot stand? Waar leerden jullie mekaar kennen en hoe versmolten jullie tot Maanzaad?
Ongeveer 11 jaar geleden ging de reggaeband Grasjas ter ziele (heibel tussen de frontman en de huidige Maanzaad-instrumentalisten). De bandleden repeteerden een tijd zonder vocals. Adriaan (zanger van Peanut Regeert) werd geïnviteerd voor een repetitie en meteen was er een klik. Waar de voormalige zanger eerder koos voor een luchtige thematiek in majeur, verkoos Adriaan de duistere en kritische eerder punk-gerelateerde thema’s in mineur.  Vele jaren en concerten later werden we zo goed als een grote familie. Seppe was een voor de hand liggende keuze. Hij was reeds jaren betrokken in het opnemen en producen van Maanzaad-muziek. En hij staat 100% achter Maanzaad en is de echtgenoot van onze zangeres.

Zeven mensen. Zeven meningen. Maakt de grootte van de band het soms moeilijk om samen te repeteren, nummers te schrijven?
Enkel voordelen, wanneer we ergens gaan spelen zijn we altijd minstens met zeven, steeds een recept voor een dolle avond!

Hoe komt een Maanzaad-nummer tot stand?
Dikwijls door samenwerking/ voorbereiding van Gino en Adriaan. Gino maakt een Ableton-schets, Adriaan en Gino sleutelen aan de tekst en zang. Geregeld worden er opnames van jams gebruikt ter inspiratie.

Vanwaar de bandnaam Maanzaad? Zit er voor jullie een bijzondere betekenis achter?
Verwijzing naar space en hogere sferen. Het was reeds de naam van de instrumentale band voor komst van Adriaan.

Jullie vijfde album komt er – na 7 jaar – weldra aan. Het was 7 jaar vrij stil rond jullie. Een bewuste keuze of een samenloop van omstandigheden?
Enigszins stil naar de buitenwereld, dat wel, maar we zijn steeds blijven repeteren/jammen. Dit maakt dat we als band strakker en hechter samenspelen dan 7 jaar geleden. Twee jaar geleden waren er al plannen voor een nieuw album met Seppe als producer. Een woningbrand bij Seppe stak daar echter een stokje voor. Jammer, want eigenlijk waren we bijna klaar.

Jullie beschrijven jullie muziek als reggea / dub / rock. Maar welke elementen mogen in de Maanzaad-sound echt niet ontbreken?
Jimi Hendrix-invloeden van Kim, less-is-more-bas van Gino, de Hammond-sound van Bart, rootsdrum van Mustafa en space-saus van Seppe. Ook de combinatie van vocals: staccato-stijl van Adriaan en dromerige zang van Shikha.

Hoe is het gesteld met de reggaescene in België?
Nogal conservatief. Veel reggaeliefhebbers hebben het moeilijk met Maanzaad omwille van de donkere ondertoon. We voelen dat onze muziek en boodschap verder en verder wegdrijft van de traditionele reggae.

Wat mogen de luisteraars verwachten van jullie nieuwe album?
Het beproefde Maanzaad-recept maar met nog meer ‘saus’. Het zal zoals in de good old days door alle muzikanten samen live ingespeeld worden. Ook het nummer De Zon werd zo opgenomen.

De single De Zon was niet alleen een voltreffer voor het oor, maar ook inhoudelijk best goed getimed, want draait om de digitale vs. de reële wereld. Brandend actueel in coronatijden. Maar daar verdien je als band natuurlijk niets mee. In hoeverre beïnvloedt COVID-19 jullie? Heeft het impact op de release van het album?
De meeste nummers staan op punt. Nu wachten tot we terug samen in een ‘kot’ mogen…

Wat is jullie doel of droom op muzikaal vlak?
Muziek blijven maken zonder compromissen en veel live spelen.

Wat was het meest memorabele moment uit jullie artiestenleven?
Dat was vorig jaar in de Kinky Star tijdens de Gentse Feesten, op de vooravond van de warmste dag ooit. Een extreem zweterige show met apocalyptisch (lees: met volwassen kater) ontwaken bij 42 graden Celsius.

Welke bands moeten we volgens jullie op dit ogenblik in het oog houden?
Internationaal: The Skints
Nationaal: Puma Puma (voorheen Evil Empire Orchestra), de band van de voormalige Maanzaad-zangeres Kimberly Dhondt.

Mochten jullie voor 24 uur in de huid mogen kruipen van iemand anders, niet noodzakelijk een muzikant. Wie zou het zijn, en wat zouden jullie dan doen?
Elementaire deeltjes, in een dolle rit op de deeltjesversneller.

Dank je voor dit interview, Maanzaad! Wij wensen jullie nog veel dolle spaceritjes!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More