Home Belgisch LOKAAL KABAAL – WELVE

LOKAAL KABAAL – WELVE

by Ann Cnockaert

Welve, geïnspireerd door de betekenis van de oude Engelse term voor een ‘ommekeer’ of een nieuw begin, streeft ernaar de rockmuziek nieuw leven in te blazen. Terwijl ze zich laten inspireren door klassieke rock, pop en punk, blijven ze vooral trouw aan hun eigen stijl. Samen, als een groep van vijf, werken ze wekelijks aan hun eigen nummers, waarbij ze eenvoudige gitaarriffs beetje bij beetje transformeren tot krachtige rocksongs. Op 4 mei zal Welve het podium van JC Juvenes delen met vier andere getalenteerde acts tijdens de finale van Lokaal Kabaal.

© Welve

Waar komt de naam van de band vandaan en stel jullie eens voor!

In de zoektocht naar een leuke bandnaam zijn we geheel toevallig op Welve gestoten. In eerste instantie omdat we het mooi klinken vonden, maar ook de betekenis past bij wat wij als band willen doen. Welve is een oud Engels woord voor ‘ommekeer’. Er schuilt zowel vernieuwing als traditie in. Wat we met de band willen doen is exact dat: we gebruiken de kracht van old school rock- en punknummers en gieten die in een modern, fris jasje.

Onze band bestaat uit vijf leden. Arno (27), onze drummer, is afkomstig uit Assenede. Onze bassist Robin (24) en onze leadgitarist Arnoud (29) zijn allebei opgegroeid in Wachtebeke, waar wij wekelijks met z’n allen repeteren. We zijn met Welve zelfs een klein beetje internationaal, want onze ritmegitarist Kenny (26) komt van net over de Hollandse grens, uit Koewacht. Tenslotte is er onze zangeres Lien (25), die in Gent woont.

Hoe ziet jullie muzikale geschiedenis er uit en wanneer wisten jullie dat muziek spelen jullie passie is?

Arnoud en Arno zijn de oprichters van onze band. Ze speelden beiden al muziek als tieners, om stoom af te blazen en om hun creativiteit kwijt te kunnen. Ze ontdekten al snel hoe magisch het is om samen muziek te maken. Samen geven die drum en gitaar een heel andere dimensie en gevoel dan wanneer je alleen in je kamer aan het oefenen bent. In eerste instantie richtten ze een coverband op met wat vrienden, maar de drang om actief bezig te zijn met muziek en eigen nummers te maken werd steeds groter. Zo kwamen Robin en Kenny bij de band. Kenny speelde vroeger al piano bij een kleinkunstgroepje, maar als je hem nu op het podium ziet springen, weet je dat gitarist zijn in een rockbandje altijd al zijn droom was. Sindsdien werkten we aan onze eigen nummers, maar we bleven op onze honger zitten zonder zanger of zangeres. We besloten een zoekertje online te gooien. Het werd zonder veel twijfelen Lien, een jazz-pop zangeres voor wie het genre helemaal nieuw was. Maar het zat eigenlijk meteen goed. Het nummer Tangerine Dream, dat nu op Spotify staat, speelden we al met z’n allen tijdens onze allereerste repetitie ooit!

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?

Onze inspiratiebronnen zijn zeer uiteenlopend, gaande van punkrock tot indierock of metal. Denk bijvoorbeeld aan bands als Blink-182, Foo Fighters of Greenday. Dit zijn klassiekers die nooit oud worden en altijd voor nieuwe input zorgen. Daarnaast volgen we ook de toppers van onze eigen generatie, zoals bijvoorbeeld Sleep Token of Brutus. Twee ronduit machtige bands!

De verschillende invloeden en uiteenlopende interesses van onze bandleden zorgen ervoor dat Welve moeilijk in een hokje te plaatsen is. Welve is een mix van alternatieve rock, punk, indie en waarschijnlijk nog wel meer. We vertrekken vanuit krachtige ritmes en levendige melodieën. Er zit best wel wat variëteit in onze nummers, maar de rode draad is dat je bij onze muziek niet kan stilzitten!

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?

Het lijkt ons heel cool om het voorprogramma van SONS te spelen. Die aanstekelijke ritmes en zware bas zijn zalig! Hun nummers zijn ook erg gevarieerd, sommige zijn pittiger dan andere. Dat past natuurlijk helemaal bij Welve. Onze nummers kunnen heel stevig zijn, maar even goed melodisch. Ook het parcours dat SONS aflegde, kunnen we alleen maar bewonderen: De Nieuwe Lichting, Rock Werchter, Pukkelpop… Wij zouden niets liever dan in hun voetsporen treden!

Daarnaast zouden we ook goed passen in het voorprogramma van Intergalactic Lovers. Vooral Lien haar warme stem wordt vaak vergeleken met die van Lara Chedraoui, een heel mooi compliment want die zingt natuurlijk geweldig! We hopen alleen wel dat de fans van Intergalactic Lovers ook openstaan voor onze ruige rocknummers, want Lien haar stem kan naast warm ook heel krachtig en ruw zijn!

Wat maakt jullie anders dan andere bands?

We hebben eigenlijk nooit bewust gezocht naar een eigen sound, maar die is er doorheen de tijd wel gekomen. Onze muziek bestaat uit repetitieve, melodische riffs die gedragen worden door aanstekelijke ritmes. De ruige gitaren in combinatie met Lien haar warme en krachtige stem maken onze nummers uniek en herkenbaar. Elk nummer bestaat uit dezelfde ingrediënten, telkens op een andere manier bij elkaar gegooid. Elke repetitie proberen we onze nummers te verbeteren en zoeken we nieuwe elementen, zonder daarbij onze eigenheid te verliezen. We zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid en zitten vol spanning over wat de toekomst nog zal teweegbrengen!

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?

Dat we nu door Lokaal Kabaal geselecteerd zijn uit 95 inzendingen vinden we echt machtig! We hopen dus in ieder geval op meer optredens en wedstrijden doorheen Vlaanderen, die ons de kans geven om te laten zien wat we kunnen. Daarnaast zouden we heel graag beginnen werken aan een album of ep. We zijn heel blij met onze drie nummers op Spotify, maar willen nog beter doen. Een totaalconcept uitwerken en nieuwe nummers opnemen is ons hoogste doel op dit moment.

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

Dit is een moeilijke vraag! Onze genres en interesses zijn zo uiteenlopend dat we als band niet een favoriete plaat naar voren kunnen schuiven. Voor Arno bijvoorbeeld is het The Kill van 30stm, voor Robin is het dan weer Vicarious van Tool. Het interessantste aan muziek is dat smaak niet statisch is. Onze favoriete plaat van vandaag maakt morgen alweer plaats voor een nieuwe ontdekking. Ook blijven we schipperen tussen verschillende genres en stijlen. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd platen die tijdloos zijn en passen bij elk moment, denk bijvoorbeeld aan het nummer November Rain van Guns N‘ Roses. Wie dit nummer nog niet heeft beluisterd op een eenzame avond, moet dat dringend eens doen! De opbouw en de melancholie zijn onevenaarbaar.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het mooiste aan muziek is dat je je altijd begrepen voelt. Veel krachtiger dan woorden, geeft muziek je een manier om jezelf uit te drukken. Je hoeft de tekst niet eens te snappen om te voelen waar een nummer over gaat. Die kracht van muziek is universeel. Over de hele wereld maken mensen muziek om gevoelens en gedachten te uiten. Ook de verbondenheid die je creëert door samen muziek te maken, is zo krachtig. Je deelt een gevoel zonder dat je het moet uitleggen.

Aan alle mooie dingen zitten natuurlijk ook minder leuke kanten. Voor muziek is dat volgens ons het commerciële parcours waar je als muzikant in terecht komt. Je moet jezelf promoten en verkopen, terwijl we onze tijd eigenlijk liever in de muziek zelf steken. Maar als beginnende band moet je meespringen op die kar als je wil optreden en geld wil verdienen om nummers op te nemen. Sowieso is dat financiële niet te onderschatten. Zelfs bekende artiesten hebben het moeilijk om hun brood te verdienen. Muziek vraagt veel tijd en werk, je stopt er een groot deel van je leven in. Het is jammer dat je daar niet altijd voldoende erkenning voor krijgt. Maar in the end maken we vooral muziek omdat we er zelf zo hard van genieten. Dat zorgt ervoor dat het alle investeringen dubbel en dik waard zijn.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More