Home Belgisch JENS DE WAELE (Fifty Foot Combo)

JENS DE WAELE (Fifty Foot Combo)

by Nel Mertens

Op vrijdag 15 februari draait hij plaatjes in café Den Aap in Gent, maar we kennen hem vooral van zijn muzikaal vuurweerwerk bij Fifty Foot Combo, The Grave Brothers en Thee Andrews Surfers. Hij ademt muziek alsof het zijn leven is. Dat is het ook. Lees één brok rock ‘n roll… Jens De Waele!

@ Karim Hamid

Ben je nog met iets anders dan muziek bezig of heb je je basgitaar echt dagelijks vast ?
Naast de vele bands en projecten heb ik inderdaad nog een vaste job als heftruckchauffeur/magazijnier. Dus met ook nog eens de repetities erbij, schiet er niet veel tijd over.

Is Gent een goede plek in België om met muziek bezig te zijn? Heeft deze stad je kansen geboden of doet de locatie er volgens jou niet echt toe?
Gent! Ik denk dat er iets is wat Gent redelijk uniek maakt: het feit dat het al niet groot is, maar wel bevolkt is met veel jong volk (de studenten) en ook de aanwezigheid van de vele plekken waar al eens wat gespeeld kan worden. Wat mijzelf opvalt, is dat het ook te klein is voor scenes (psychobilly, punk, hiphop…), dus allerlei muzikanten met verschillende achtergronden komen elkaar sowieso wel eens tegen, waardoor er interessante combinaties kunnen ontstaan.

Heel af en toe zien we je ook plaatjes draaien en dan speel je schaamteloos (en terecht) rock ’n roll/ rockabilly / psychobilly, hier en daar afgewisseld met new wave nummers, door mekaar. Waar liggen jouw muzikale roots?
Mijn pa had een interessante collectie, veel sixties en seventies punk, blues, soul, wave, reggae, … en kocht toen ook de allereerste psychobilly. Toen begon het voor mij al heel interessant te worden. Maar verder bouw ik voort op wat ik geleerd heb. Wat ik goed vind, daar ga ik voor, zonder oorkleppen denk ik graag. Het tegenovergestelde heb ik ook mee hoor, ik kan iets ook passioneel haten (lacht). Eind jaren ‘80 is daar ook nog een passie voor country bijgekomen, die steeds sterker wordt. Dat begreep m’n pa dan weer niet, hahaha.

Je staat als een zelfverzekerde rots op het podium en steelt de show bij live-optredens. Bewust of is dit charisma iets dat spontaan naar boven komt van zodra je op een podium stapt?
Op het podium komt er iets los, dat is waar. Waar het vandaan komt: geen idee. Daarnaast ben ik een redelijk kalme mens hoor. En bij vreemden zelfs teruggetrokken. Ik warm traag op tegenover mensen.

Met Fifty Foot Combo besloten jullie – na de herstart in 2012 – om het nu iets rustiger aan te doen en erg selectief te zijn met optredens. We hopen dat het niet betekent dat jullie deze band willen laten uitdoven… Werken jullie aan nieuwe nummers?
De toekomst van Fifty Foot Combo is heel onduidelijk. Wat vast ligt, is dat we ons 25ste jubileum houden in de Balzaal in de Vooruit op 14 juni. En dat wordt tevens de laatste show met Jesse, onze percussionist. Er zijn helemaal geen strubbelingen, hij vindt het gewoon tijd. De rest gaat terug het repetitiekot in, maar nog geen idee waar dat toe gaat leiden.

Welke beschouw je nu als je zijproject? The Grave Brothers, Thee Andrews Surfers of Fifty Foot Combo ? In welke formatie steek je of haal je het meest energie? In welke band zit het grootste deel van Jens De Waele?
Moeilijk, want er zijn meestal geen grote plannen. Met The Grave Brothers vonden we het eens tijd om eindelijk een plaat uit te brengen, dus logisch dat daar nu wat meer tijd naar uit gaat.  Ook Thee Andrews Surfers  hebben het redelijk druk en ook daarmee zijn we de studio ingedoken. Ik zie geen verschil qua belangrijkheid tussen The Grave Brothers , Fifty Foot Combo of Thee Andrews Surfers. The Grave Brothers vergen inderdaad veel meer werk. We leven allemaal redelijk ver van elkaar en er is dus heel weinig tijd, wat door de verschillende karakters wel eens voor spanningen kan zorgen. Maar eens we samen zijn, is het wel groot feest. Hou ons maar eens tegen. Met Thee Andrews Surfers is het dan weer heel makkelijk. Met Fifty Foot Combo spelen we al zo n 25 jaar samen, dus zijn we redelijk straf op elkaar ingespeeld zodat we al eens wat kunnen verzinnen terwijl we bezig zijn. Verder is er dan nog Demented Scumcats en Link!, val ik in voor Garbage Bags en ben ik bezig met 2 nieuwe projecten.


De album releaseparty van The Grave Brothers komt er aan. Heb je nog zenuwen voor optredens?
Toch wel, voor de voorstelling van The Grave Brothers-plaat. Ben ik natuurlijk bijzonder trots op. Vooral als je beseft dat we de 11 eigen nummers op een jaar tijd hebben geschreven en opgenomen. Op waarschijnlijk evenveel (11? ) repetities. Plus, het combineert natuurlijk 2 van mijn grote liefdes: psychobilly en country.  Ik ben ook heel blij met de evolutie die we gemaakt hebben als muzikanten en vooral Yves als zanger. Persoonlijk vind ik The Crow Road een van de mooiste nummers waar ik ooit aan meegewerkt heb.

Heb je een muzikaal doel / een muzikale droom voor ogen?
Doel? Gewoon doorgaan zeker? Hahaha. Deze zomer val ik twee weken in bij de Amerikaanse gothiccountryband The Heathen Apostles als bassist tijdens hun Europese tour. Zulke dingen lijken me wel leuk om eens wat meer te doen.

Dank je wel, Meneer De Waele! Je bent een plezier voor het oor!

Facebook: The Grave Brothers / Fifty Foot Combo / Thee Andrews Surfers

Wil je Jens De Waele live zien ? Noteer dan zeker volgende data:

1/3 – Albumvoorstelling The Grave Brothers, Charlatan, Gent
30/3 – The Grave Brothers, Floeren Aap, Mechelen
18/5 – The Grave Brothers, Barock, Brugge

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More