Home Belgisch Interview met RONKER

Interview met RONKER

by Hans Vermeulen

Vrijdag stelt RONKER zijn debuut-ep voor in de Charlatan. De band vond nog een gaatje voor een grappig en stevig steekspel van vraag en antwoord!

Wie is het? Wie zit met een zodanig snurkprobleem dat de band ernaar vernoemd is?
We hadden de naam al lang klaarliggen, zelfs nog voor er goed en wel een line-up van de band was. Het grappige is dat we achteraf al heel vaak geconfronteerd zijn met de verschillende betekenissen van de naam. Thomas Michiels van Psychonaut liet ons weten dat in zijn dialect een ronker een bromvlieg is, PG. Lost vond onze naam dan weer hilarisch omdat ‘ronken’ masturberen betekent in het Zweeds. In Britse straattaal is een ronker, een marginaal figuur met een penetrante, muffe geur. Al deze betekenissen vinden ergens hun plek in de wereld van RONKER, waar er wanhopig gezocht wordt naar acceptatie van de randjes-lopers. De RONKER wil de Jezus van de marginalen zijn.

Vormden jullie een kaartersgroepje of zijn jullie op een andere manier bij elkaar gekomen?
We kennen elkaar al jaren en zijn eigenlijk vooral goede vrienden. Tijdens de Corona-crisis lagen al onze respectievelijke bands op hun gat en wilden we de tijd die we bij elkaar op terras doorbrachten in iets productief steken. We hebben indirect allemaal wel al eens met elkaar in een band gespeeld, dus samen muziek maken leek ons wel wat. We drinken nog steeds evenveel Cristal-pils, maar gebruiken de tijd waarin we dit doen gewoon beter.

Jullie sound is heel divers en er gebeurt vanalles. Opwindend, verrassend, verfrissend….. Deze adjectieven vind je niet altijd terug bij de omschrijving van een band die zich ophoudt in het brede postpunk-universum. Hoe is het ontwikkelen van deze sound tot stand gekomen, vanaf het moment dat jullie voor het eerst samen repeteerden?
Dat komt denk ik omdat we best naïef in onze instrumenten staan. We hebben voor deze band wat van instrumenten en positie gewisseld, waardoor we spelen alsof we terug 16 jaar zijn en ons instrument nog volop aan het ontdekken zijn. Ook halen we de mosterd bij heel verschillende stijlen, of het nu 90’s alt of death-metal is, hardcore of thrash, in het universum van RONKER past veel in de potpourri. We hebben nooit gezegd: “wij gaan post-punk maken”, maar agressieve angst is wel één van de hoofdtalen van RONKER. 

Jasper is een ongeleid projectiel op een podium. Is er een draaiboek geschreven wie waar en wanneer ingrijpt of zijn jullie er erg gerust in?
Er zou vooral een draaiboek moeten komen wat we doen bij technische mankementen, want al dat heen en weer hossen, is moordend voor het materiaal. Maakt niet uit of het gitaren, kabels of versterkers zijn: alles moet en zal sneuvelen. Nu even zonder zwanzen: RONKERs belangrijkste exportproduct is energie. We willen het als band voorop stellen dat er gesmeten mag worden, dat alles er uit mag. Goede leidersfiguren leiden door het voorbeeld te stellen, daarom dat we als band graag na één nummer diep in het zweet staan.

Wat zit er de komende weken en maanden zoal in de pijplijn voor de band?
We dropten net onze debuut-ep Self Loathing Self Help via LABELMAN. Haast u, want de limited is zo goed als op. Er komen nog twee video’s om die release te supporten, zodat het uiteindelijk een visual-ep is, met een onderliggend narratief. We vieren de release met een releaseshow in een uitverkochte Charlatan, waar we wat extra verrassingen zullen meenemen. Verder gaan wij veel spelen, er liggen vooral veel toffe supports vast. In Nederland denderen we keihard het clubcircuit binnen. De zomer is dan weer wat festivals en de laatste hand leggen aan het schrijven van de debuutplaat. We kunnen al verklappen dat er veel muilperen op de plaat staan en weinig tot geen ballads.

Als jullie allemaal één band of artiest naar voor mogen schuiven waarvoor de bewonderingsbarometer tilt staat, welke namen mogen we hier dan noteren?

Megadeth: het is onduidelijk of het ligt aan de branie van Mustaine of aan het feit dat ze muzikaal zo buiten de lijntjes kleuren.

IDLES omdat zij de perfecte brug spannen tussen uitgepuurde emotie en doorwinterde punkvibes.

Gojira voor hun egoloze en compromisloze brutaliteit.

Night Verses omdat Bennie Bennie daar een pull van heeft.

Welke lessen hebben jullie al getrokken uit deze ‘rookie years’?
Dat we beter zijn in ons eigen ding doen en niet te veel moeten kijken naar wat onze klasgenoten doen. Dat, en camionettes zijn absolute gamechangers.

Zijn jullie al benaderd door schoenenfabrikanten?
Hoe triestig zou het zijn moesten we plots gesponsord worden door Adidas. Dan kan heel onze Nike-‘schtick’ de vuilbak in! Nee, om even serieus te zijn, in onze huidige maatschappij draait het al genoeg rond branding. Laten we met RONKER lekker merkloos blijven, van alle markten thuis en sowieso de goedkoopste.

Wanneer gaan jullie bij het aansnijden van de kerstkalkoen 2023 met tevredenheid terugblikken op het dan bijna voorbije jaar?
We hadden in Trix onlangs een gesprek over ambitie; wij willen vooral onze helden eens supporten. Ik dacht zelfs dat we een lijstje hadden gemaakt: Megadeth, Sepultura, Helmet, The Dead Kennedy’s etc… Maar laten we beginnen met een compromisloze plaat vol proggy hardcore post-punk. Daar hebben we onze handen al vol mee.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More