Home Belgisch HYPOCHRISTMUTREEFUZZ

HYPOCHRISTMUTREEFUZZ

by Luminous Dash

Hypochristmutreefuzz heeft al heel wat ervaring achter de rug. Toch komen ze pas dit jaar met hun debuutplaat uit. Veel is veranderd tussen het ontstaan van Hypochristmutreefuzz en nu. Ik sprak af met frontman Ramses Van den Eede om hier meer over te weten te komen.

Hoe is Hypomutreefuzz ontstaan?
Ramses: Toen ik in mijn eerste of tweede jaar conservatorium zat, had ik wat nummers geschreven. Ik had toen nog geen band. Ik heb die demo op vi.be gezet om op die manier muzikanten te vinden. De originele bezetting was Anaïs Van Eldere (drum), Jesse Maes (gitaar) en ik (gitaar en zang). Lennart Heyndels en Sander Verstraete zijn later toegevoegd aan de line-up als bassisten. Tijdens het eerste optreden in Gent benaderde Kwinten Mordijck me. Hij is zo de eerste synthspeler geworden. Lennert en Sander wisselden elkaar af als bassist of speelden tezamen als ze beiden konden. Jasper Maekelberg wilde als extra gitarist meedoen. Omdat dit niet meer nodig was, stelde hij voor om als tweede drummer mee te doen. De optredens waar iedereen meespeelde (2 gitaristen, 2 drummers, 2 bassisten, 1 synth, 1 vocals) waren veel te chaotisch. Eerst viel de tweede bassist weg, waardoor Sander de vaste bassist werd. Michiel Balcaen heeft een tijdje Jasper vervangen als tweede drummer. Uiteindelijk zijn we teruggegaan naar één drummer: Elias Devoldere. Hierna is Kwinten moeten stoppen en is hij vervangen door Thijs Troch. Dit is de huidige opstelling.

Van waar de naam Hypochristmutreefuzz?
Ramses: Het is origineel een jazzstuk van Misha Mengelberg, een Nederlandse componist. Hij speelde met Erik Dolphy, een Amerikaanse saxofonist en klarinettist. Als Dolphy in Europa tourde, trad hij op met Europese muzikanten en speelde hij ook stukken van deze Europese muzikanten. Het stuk Hypochristmutreefuzz, dat verschijnt op Dolphys album Last Date, is later getranscribeerd en in The Real Book terecht gekomen. Ik kwam het stuk tegen toen ik nog op zoek was naar een bandnaam. Door iets zo onuitspreekbaar mogelijk te gebruiken, wordt de naam net wel catchy (een soort van tegendraadse catchy). Ook op affiches valt de naam op, doordat deze zo lang is. Het is bovendien mogelijk de afkorting te gebruiken: Hypo.

Van waar komt de inspiratie?
Ramses: De stiefvader van mijn vriendin, toen ik zestien was, was een echte muziekkenner. Toen we bij Bilbo Records waren, vonden we een plaat van The Birthday Party, de eerste band van Nick Cave. We vonden het een perfect cadeau voor haar stiefvader. We zijn uiteindelijk zo hooked geraakt aan de cd, dat we hem nooit cadeau hebben gedaan. Er zat zo’n rauwheid aan die plaat. In die periode vond ik die rauwheid niet terug bij andere bands. Dit is uiteindelijk de reden geworden dat ik zelf een band wilde starten. Ik wilde totaal niet catchy zijn. Ik wilde terug rauwe muziek de wereld in sturen.

Hoe komt de muziek tot stand?
Ramses: De demo’s die ik maak zijn de blauwdruk van de muziek. Ik laat die eerst aan de rest horen, dan spelen we die een paar keer door en vanzelf begint iedereen daar wat aan aan te passen om het nog vetter te maken. Ik vertrek meestal van een groove of een baslijn of soms puur vanuit een idee: dan moet het stil zijn, dan moet het luid zijn. De inspiratie komt meestal als ik aan het fietsen ben. Ik luister daarom nooit muziek op de fiets.

Hoe zouden jullie Hypo omschrijven?
Ramses: Ik merk dat hoe anders je muziek is dan die van anderen, hoe meer nood mensen hebben deze te kunnen labelen. Ik ben zelf niet zo bezig het te benoemen. Ik zou het megacool vinden ook eens op een hiphopfestival te staan. Ik probeer dus niet onze muziek in hokjes op te delen. We willen iedereen aanspreken.

Van waar de naam van het nieuwe album: Hypopotomonstrosesquipedaliophobia?
Ramses: Het is een mengeling tussen onze naam en het begrip voor de fobie voor lange woorden (hippopotomonstrosesquippedaliophobia, red.). We worden nogal vaak gewezen op het feit dat we een moeilijke naam hebben, dus wilden we er nog een schepje bovenop doen. Je moet niet te veel aandacht besteden aan de naam. Het gaat om de muziek.

Hoe zijn de opnames verlopen?
Ramses: De plaat is opgenomen in studio Audio Works, dicht bij Eindhoven. Onze producer, Jasper Maekelberg, wilde hier opnemen. Hij wist dat de ruimte heel goed was voor een goede drumsound, wat we zeer belangrijk vonden. We hebben zeven dagen in de studio opgenomen. Hierna zijn we begonnen met overdubs. Ik was toen nog bezig met nummers afwerken. Elke ochtend zette ik me even apart om nog wat structuren te veranderen. Clammy Hands hebben we op 1 december nog snel moeten afwerken. 6 december werd de plaat naar de drukker gestuurd.

Hoe zit het met optredens?
Ramses: Vroeger moest ik gitaar spelen door de stress omdat ik niet gewoon was te zingen. Ik vind mezelf ook niet zo’n goede zanger. Door veel te zingen, ben ik er wel beter in geworden en leerde ik meer en meer mijn gitaar achterwege te laten. Nu vind ik het zelfs irritant als ik een gitaar moet gebruiken. Je zit zo vast achter het instrument. Ik denk niet dat iemand van ons nog echt stress heeft voor een optreden.

Zijn jullie full-time muzikant?
Ramses: Ik geef drumles op maandagen. Op dinsdagen werk ik meestal in een café. Voor de rest houd ik me zo veel mogelijk bezig met muziek. Ik verdien daardoor wel praktisch niets. Maar als je wil verdienen aan muziek, moet je misschien dingen doen die je niet graag doet.

Hypo wordt wel eens ‘the next big thing’ genoemd. Hoe staan jullie hier tegenover?
Ramses: Ik ben daar redelijk nuchter in. Alles wat naar ons toekomt, vind ik natuurlijk goed. Maar ik stel geen verwachtingen voorop. Ik ben wel ambitieus, maar als je te veel verwacht, wordt je nogal snel teleurgesteld. Ik weet ook dat we geen muziek maken voor het grote publiek. Je moet dus ook niet verwachten dat je de grootste gaat worden.

Naar welke band kijk je op?
Ramses: Rihanna. Ze is meer punk dan eender welke punkband van tegenwoordig.

Welke Belgische band moeten we zeker in het oog houden?
Ramses: El Yunque. Noise is volgens mij eerder een term voor een generatie die luide muziek maakt. Voor mij zijn zij echt noise.

MATHIAS BEX
Hypochristmutreefuzz Facebook

Hypochristmutreefuzz Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More