Home Belgisch HYPER!

HYPER!

by Wouter De Sutter

Een tijdje geleden liet het piepjonge Gentse rockcollectief Creatif Mindz’aan de buitenwereld weten voortaan als HYPER! door het leven te gaan. Hoofdletters en uitroepteken inclusief. Dat schreeuwde om tekst en uitleg. En die werd maar al te graag gegeven door frontman Iskander Moens. Een interview dus.

HYPER! klinkt een stuk beter/krachtiger als de vorige naam maar waarom de naamsverandering? Qua naambekendheid is het weer van nul af aan beginnen, om maar iets te zeggen.
Daar snappen we je in. De vorige naam – Creatif Mindz – hebben we gekozen toen we 14 jaar oud waren en begonnen  te spelen, vooral op straat. We hadden toen niet echt toekomstperspectieven als band. Het was in vijf minuten beslist. Het klonk gewoon leuk en dat was het dan.
Wij hebben deze beslissing genomen omdat die naam onze muziek niet meer reflecteerde. We maken andere, meer ‘volwassen’ muziek dan een paar jaar terug. We hebben voor we onze naam veranderden via sociale media een filmpje gelanceerd waarin we aan onze fans uitlegden wat er ging gebeuren. De mensen waren dus op de hoogte. Al wie ons nog niet kende, zal ons onder onze nieuwe naam leren kennen.

Mooi zo, plannen voor het nieuwe jaar met de band? Zaken die we al mogen noteren in de agenda; concerten, festivals, opnames, wedstrijden?
Zeker! Vorig weekend speelden we op de voorronde van Humo’s Rock Rally in De Zwerver. Dat was een mooie opener van het jaar. Aankomende concerten zijn altijd terug te vinden op onze Facebookpagina. In 2018 willen we graag een debuutsingle opnemen en een videoclip, iets dat echt bij ons past en waar we onszelf goed mee kunnen promoten. Ook gaan we deze zomer op mini-tournee in Londen. Dat gaat ons veel ervaring bezorgen. We vinden het vooral heel belangrijk om veel te kunnen spelen. Dat geeft ons ervaring en de gelegenheid om aan mensen te tonen wat we kunnen. Hoe meer, hoe liever.

Wat zijn eigenlijk de voornaamste inspiratiebronnen als je aan het songschrijven gaat?
Een song komt vaak heel plots tot stand. Soms is dat door het luisteren naar nummers van bands die we heel goed vinden (zoals Tyler Bryant & The Shakedown, QOTSA, …). Dikwijls komt er na een goed live-concert ook veel inspiratie langs. Dan neem ik als ik ’s nachts thuis kom nog mijn gitaar of ga ik achter de piano zitten en schrijf ik nog iets.Hoe komt het gemiddelde HYPER! – nummer tot stand? Doet iedereen zijn ding of is er een verlichte despoot met een plan in de rangen?
Ik schrijf de songs hoofdzakelijk zelf. Vaak komen er op banale plaatsen zoals in de bus of tijdens de les melodieën of teksten in me op en dan neem ik ze stiekem op met mijn telefoon en dan komt daar diezelfde avond dikwijls nog een nummer uit. Ook in het repetitiekot komt er veel magie tot leven als we met z’n allen aan de slag gaan met een bepaalde riff of tekst. Dan doet iedereen zijn eigen ding met het frame en voegt ieder zijn eigen muzikaliteit toe.

In Gent is er een sterke concentratie aan (waanzinnig) goeie bands, zijn er collega’s die jullie kunnen appreciëren, of waar naar opgekeken wordt?
Zeker en vast! Van die concurrentie zijn we ons zeker bewust. Maar de bands waar we nu op wedstrijden en festivals in contact mee komen zijn vaak een heel stuk ouder dan ons. We zijn namelijk zelf niet allemaal 18 jaar. In Gent zijn er op muzikaal veel verschillende stijlen aanwezig. Dat hebben we ook gemerkt in de lichting van Oost-Best 2017, waar we derde eindigden. Er zijn enkele bands waar we hard naar opkijken zoals RHEA, SHHT, Shtevil, … Tegenwoordig zijn er veel indiepop bands, we springen er eigenlijk een beetje uit met onze Rock’n Roll. Maar natuurlijk proberen we gewoon ons eigen ding te doen en origineel uit de hoek komen met onze muziek. Omdat we nog zo jong zijn hebben we ook de kans om voluit te experimenteren met verschillende sounds en structuren om zo een eigen iets te creëren.

In het wereldje is er meestal geen gebrek aan sterke verhalen. Zelf een straffe stoot m.b.t. Creatif Mindz/HYPER! in de aanbieding?
Toen we als jonge knapen van 14 op een trouwfeest moesten optreden, kwam de ober voor ons staan en stak zijn pink in de lucht. Wij knikten maar wisten toen niet wat het te betekenen had. We kregen alle drie een pint die we toen uit beleefdheid hebben uitgedronken. Ook onze drummer die verder nooit alcohol drinkt. Sindsdien is het enkel maar bergaf gegaan …

Waarvan akte! Alle succes toegewenst & tot op de volgende show.

HYPER! speelt op vrijdag 26 januari met de collega’s van ‘Tien Ton Vuist’ JC Brieljant in Deinze plat. En dat vanaf 21 uur, tickets: geen – dit dubbelconcert is geheel gratis mee te maken. Allen daarheen.

More HYPER! Facebook

WOUTER DE SUTTER

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More