Home Belgisch HET MUZIKALE CORONADOSSIER : DRIES HERMANS (FAKE INDIANS/POPPEL/GAZER TAPES)

HET MUZIKALE CORONADOSSIER : DRIES HERMANS (FAKE INDIANS/POPPEL/GAZER TAPES)

by Bart Verlent

Dries Hermans kennen we als gitarist van Poppel en Fake Indians en ook als bezieler van het fijne cassettelabel Gazer Tapes. Normaal gezien moest deze maand het releaseconcert plaatsvinden van The Pest van Fake Indians in Het Bos in Antwerpen tot het coronavirus daar een stokje voor stak. Wij gingen eens polsen hoe Dries met deze crisis omgaat.

Hoe probeer je mensen te bereiken in deze moeilijke tijden om toch genoeg platen te verkopen?
In het begin van de crisis probeerde ik The Pest van Fake Indians veilig aan huis te leveren bij mensen uit mijn buurt en ik heb Raf (Linmans, die doet de visuals voor de band) de taak gegeven dat in Antwerpen te doen. Nu doe ik dat best niet meer met de strenge regels rond social distancing maar ik probeer minstens één keer per week tot bij De Post te geraken. Onze releaseshow was voorzien op vrijdag 13 maart in Het Bos samen met Lulolos Sololul, Pink Room en Peuk maar vanaf die dag werd alles afgelast waardoor we nu heel weinig promo kunnen doen voor een plaat waar we behoorlijk lang aan gewerkt hebben en veel moeite in hebben gestoken. Al de releaseshows zijn afgelast. Ik verkoop sinds deze week ook via discogs.com, daar kunnen de mensen ook via bankoverschrijving betalen, dat gaat op Bandcamp niet.

Vind je dat er financiële steun zou moeten zijn voor de muziekindustrie van de overheid?
Laten we eerst deze crisis overwinnen en dan zien we wel wat er mogelijk is. We moeten hier samen doorheen en muziek kan ons hierbij helpen.

Het is als platenfirma al niet simpel om het hoofd boven water te houden, denk je dat dit virus serieuze gevolgen gaat hebben voor de sector?
Ik kan dat niet echt inschatten maar muziek zal altijd blijven leven dus we komen dit wel te boven. Ons krijgen ze toch niet kapot. We zijn wel wat gewoon. Ik vind het vooral spijtig dat het contact tussen mensen weg is. Ik mis mijn maten, ik mis optredens, ik mis de repetities en de nachten vol wist je datjes over Guided By Voices.

Heeft de actie van Bandcamp enig resultaat opgebracht?
De aandacht die het met zich meebracht deed wel deugd. Ik heb ook dubbel zoveel verkocht als op een normale dag. Het is niet de eerste keer dat Bandcamp een positieve boodschap de wereld instuurt. Ze steunden in het verleden ook al andere initiatieven. Hartverwarmend is dat.

Is er solidariteit onder de collega’s in de muziekindustrie?
Absoluut. Ik heb deze week zes cassettes van sentimental gekocht: o.a. Fornet en Crowd of Chairs, heerlijke nieuwe releases. Onlangs ook de derde van La Merde gekocht, een Brussels duo dat heel eigenzinnige muziek maakt. De debuutcassette van Cheri Moya op Natural Candy, de nieuwe van Musique Chienne op Acid Waxa en de vinylversie van Into The Wild van The Hannah Barberas uit Londen zijn ook besteld. Die laatste komt trouwens 3 april uit op cassette via Gazer Tapes.

Wat zou volgens jou de oplossing zijn om deze periode te overbruggen?
Een oplossing is er niet maar ik voel wel de morele plicht om muziek levend te houden op de sociale media. Vraag vrienden naar tips, maak er een playlist van of neem solo wat nummers op zoals Jens van Stoop Kid deze week een ep uitbracht onder de naam Jenske & The Lockdown. Ik ben zelf via Spotify een playlist begonnen met de naam ‘Hermanos Coronas’ waarin ik allemaal tips van vrienden verzamel. Ondertussen heb ik al een viertal uur muziek met nieuwe ontdekkingen zoals Chris Forsyth, The Evil Usses en Brygada Kryzys. Blijf me tips sturen zou ik zeggen en deel de playlist zodat zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten.

Hoe pijnlijk het ook is, vinden sommigen dat het in deze barre tijden vooral de creatievelingen zijn die zich door deze miserie zullen trekken. Denk je daar ook zo over?
Ik hoop dat we met iedereen door deze tijd komen. Wij als creatievelingen verzachten het leed maar vooral de zorgsector doet ongeziene inspanningen. Toch straf dat net die twee sectoren die de hoop levend houden vandaag afgestraft moesten worden door de Vlaamse regering. Laat dit het begin zijn van een positieve stroming waarin menselijkheid en gelijkheid centraal staan.

Durf jij zelf te hopen in deze bizarre tijden, of is er gewoon geen keuze dan positief te zijn?
Ik krijg heel veel hoop door al die solidariteit die nu boven komt drijven. We hebben nu een gezamenlijke vijand. Dat zal ons als samenleving hopelijk terug in de goede richting duwen.

We zien heel wat DIY-initiatieven waarbij we vaststellen dat er veel mogelijkheden zijn voor artiesten om met hun creaties naar buiten te komen. Een pleister op de wonde of toch iets wat we ook kunnen meenemen naar de toekomst?
Dat er veel mogelijkheden zijn dat wisten we al. Het is vooral mooi om te zien hoe mensen creatief blijven en hier ook mee naar buiten komen (in de virtuele wereld dan weliswaar).

Hoe zouden we de artiesten kunnen steunen in deze moeilijke tijden, denk je? Eindelijk eens die PayPal installeren zodat je via Bandcamp bands en labels kan steunen.

Corona sluit duidelijk de grenzen, al dan niet in positieve of negatieve zin. Bij de Belgische muzikanten hoor je nu meer dan ooit de roep om aandacht. Vind je het een goed idee moesten de organisatoren speciaal aandacht schenken aan Belgische muzikanten?
Ik vind dat er al heel wat aandacht naar onze bands gaat. Het mag ook niet te veel worden want dan is er minder tijd om naar Finse doommetalbands te luisteren. Of Turkse surf.

Heb je enig idee hoe de situatie in andere landen is?
Ik zag net Marc Van Ranst op tv en die zei dat het er niet goed uitzag. Somber dus. Ik bestelde onlangs wat Italiaanse releases om hen te steunen. Tsss tapes is bijvoorbeeld een tof label uit Perugia. De cassettes zullen voor het eerst niet aankomen, maar toch.

Wat is het eerste wat je gaat doen als de coronamiserie voorbij is?
Ik voel dat de wereld meer Poppel nodig heeft. We zijn dat onze mensen verschuldigd, zeker na al deze miserie. Vooral veel live spelen bedoel ik dan, samen met al onze fans en achteraf discussiëren over wat nu ook al weer het zeventiende album van Guided By Voices was. Maar eerst met de Peter een nieuwe datum voor de Fake Indians releaseshow in Het Bos zoeken natuurlijk. Want die komt er, de nieuwe datum.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More