Home Belgisch FALLING MAN

FALLING MAN

by Wouter De Sutter

Een donderslag bij een volstrekt heldere hemel was het niet toen het vertrek van Sam Louwyck bij Falling Man enkele dagen geleden bekend werd. Een scheiding met onderlinge toestemming. Even zo goede vrienden after all. Het mediagenieke uithangbord houdt het na een 8-tal jaar bij de Gentse band voor bekeken. Jammer, maar helaas. Tijd voor een goed gesprek met Polie en Sven of 2/3devan de ‘blijvers’. Over het antwoord op de vraag: ‘wat nu?’, het tweede album en andere wetenswaardigheden. Dat allemaal op de Vrijdagmarkt, tegen een achtergrond van hallucinant stormweer en elf hevig transpirerende Buffalo’s die met succes aan dé sportieve avond van hun leven  werken.

Geen vraag om mee te starten, maar meteen een opmerking; ik was eigenlijk helemaal niet verbaasd toen het nieuws kwam aanwaaien een paar dagen geleden.FM: (oprecht verbaasd) Ha, serieus?! Waarom?

Bij de hectische agenda van Sam kan ik me wel iets voorstellen. En meer dan één optreden in de laatste jaren werd tot op het laatst gehypothekeerd door andere verplichtingen. Het probleem werd haast zichtbaar op het podium. Vandaar.
FM: Het heeft inderdaad te maken met de agenda, met een gebrek aan tijd. Sam is met erg veel uiteenlopende zaken bezig die allemaal tijd vragen. Veel acteerwerk uiteraard, in binnen- en buitenland en hij stopt ook veel tijd in zijn vlieglessen. Hij is echt gepassioneerd door vliegen (Sam’s passie voor vliegen kwam onlangs nog uitgebreid aan bod in het ‘Vier’-programma ‘Kroost’, nvda). Falling Man paste eenvoudigweg hoe langer hoe minder in zijn schema. In de eerste jaren was dat wel even anders, maar bij repetities en opnames kon hij amper nog aanwezig zijn. Dat maakt de zaken erg moeilijk, zeker als je als band stappen vooruit wil zetten. We waren de laatste tijd actief met de handrem op. Niet gemakkelijk.

Wel een jammere zaak, Sam was een even atypisch als uniek ‘boegbeeld’.
FM: Uniek, ja dat zeker. En we hebben veel goede herinneringen aan de samenwerking.
Jammer maar de keuze is gemaakt. In alle vriendschap hoor. Sam had trouwens zelf al een keer aangegeven dat we verder mochten zonder hem als het niet zo verder kon. Doordat hij zich nauwelijks nog kon vrijmaken verloor hij voeling met de evolutie van de band. Lastig. Falling Man is al lang niet meer de groep van zoveel jaar geleden. De match, en die was in de beginjaren quasi perfect, was er hoe langer hoe minder.

Vraag is hoe het nu verder moet.
FM: Dat weten we nog niet precies. We gaan er alleszins mee door, vraag is hoe we dat gaan doen. We hebben wel een paar opties achter de hand. Er zijn al valabele kandidaten opgedoken om de ‘vacature’ in te vullen. We gaan daar volgende week mee aan de slag.

Dat is snel.
FM: Mja, misschien wel, maar er is nog helemaal niets beslist. We gaan niet overhaast kiezen of op zoek gaan naar een tweede Sam. Hij is sowieso onvervangbaar. Dit wordt een volledig nieuwe start, een propere lei.

Nooit gedacht aan een ‘interne oplossing’; dat één van jullie drie de vocals erbij zou nemen?
FM: Neen, nooit eigenlijk. Te moeilijk om te combineren. Als ik (Polie) de zang voor mijn rekening zou nemen dan heeft dat onvermijdelijk zijn weerslag op de gitaarpartijen. Het klinkt dan niet zoals ik dat zou willen. De zang zou ook niet zijn zoals ik wil. En iemand anders mijn gitaarpartijen laten spelen wil ik al helemaal niet. Lode ziet zingen niet zitten en ook Sven is geen vragende partij. De oplossing gaat dus niet van binnen uit komen. We willen een nieuw gezicht, een nieuwe zanger die de rol van frontman volledig op zich neemt.

Falling Man (c) : Wouter De Sutter

Jullie hebben al ’n tijd doorgebracht in de studio voor het tweede album, wat met de
opnames?

FM: We hebben elf nieuwe nummers; die zijn grotendeels afgewerkt. Sam had al enkele zangpartijen voor zijn rekening genomen maar er was nog niets afgerond wat dat betreft. De nieuwe nummers zullen ingezongen worden door de nieuweling. Dat lijkt ons de beste optie, voor een tussenoplossing waarbij zowel de vroegere als de nieuwe zanger te horen zijn passen we. Dat heeft weinig zin als we een volledig nieuwe start willen maken.Het vertrek van Sam heeft wel consequenties natuurlijk. Een groot aantal nummers zal waarschijnlijk niet meer live gebracht kunnen worden. Omdat ze hem volledig op het lijf geschreven waren. We moeten dat allemaal nog eens goed bekijken, maar live zal een deel van het repertoire achterwege blijven. Dat kan haast niet anders.

Ik denk dan spontaan aan een nummer ‘Stripper’. Geweldige song maar ik het me moeilijk voorstellen zonder Sam op vocals.
FM: Absoluut. Dat is één van nummers die zijn signatuur helemaal dragen. Iemand anders dat laten brengen, zal zeer waarschijnlijk niet gaan.

Los van de ‘zanger-kwestie’, hoe gaat de nieuwe plaat klinken.
FM: Het is goede muziek! (lacht) Wat meer gestroomlijnd dan vroeger misschien, en iets minder verschillen tussen de nummers. We zijn echt tevreden over de nieuwe nummers.

.


Kort hierop ontspint zich een grappige discussie over het al-dan-niet meer ‘songgericht’ zijn van de nieuwe plaat. Een discussie zonder echte winnaar (of verliezer). Tussen de bedrijven door pikken we op dat ‘Brakerman’ en ‘Swampy’  – vorig jaar al live gespeeld – ook op het album zullen staan.

Falling Man
Falling Man (c) : Wouter De Sutter

Meer songs of niet; het optreden van 15 maart in ‘Afsnis’ werd intussen afgelast. Vrij logisch. Wat met de rest van de planning voor 2017, de timing voor de release in het bijzonder?
FM: De timing die we voor onszelf uitgetekend hebben blijft behouden. De datum voor de release show in 4AD op 6 oktober blijft voorlopig wat hij is. Er was van de kant van 4AD ook geen enkele intentie om dat concert te schrappen na het nieuws. Integendeel zelfs. Tegen die datum willen we er weer helemaal staan, met een nieuwe zanger, met de nieuwe nummers, als Falling Man 2.0. Veel werk voor de boeg maar we hebben er vertrouwen in dat het goed komt.

Succes!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More