EMY

by Didier Becu

Freestyle is de nieuwe single van EMY. Eigenlijk het debuut, want het is voor de eerste keer dat we Emy Kaboré als een band horen. Een ingenieuze mix van eigentijdse neo-soul en r&b en vooral muziek die internationale allure uitstraalt. De eerste single mag alvast als zeer overtuigend beschouwd worden!

Dag Emy, de mensen die jou onlangs nog niet live hebben gezien zullen raar opkijken. De Emy van de Rock Rally is niet meer de Emy van nu. Leg uit.
De Rock Rally was ongetwijfeld een hele mooie aanzet om in de muziekwereld te rollen als
beginnende muzikant. Maar ik wist op dat moment helemaal nog niet hoe en wat. Het is pas vanaf dat ik met een band ben gaan samen spelen, dat de echte zoektocht begon naar wat EMY zou worden. Freestyle is de eerste uitkomst van het lange proces dat we achter de schermen hebben doorlopen en waar we als band volledig achter staan.

Er is niet alleen de band rondom jou, ook muzikaal is er het één en het ander veranderd. Die neo-soul en r&b, heeft die altijd in je gezeten? Wist je a priori dat dit het muzikale pad zou zijn dat je ging kiezen?
Ik wist eigenlijk al heel snel dat ik een neo-soul richting uit wou met de band. Het moeilijke was vooral om daarin onze eigen sound te vinden. Met een band spelen was dan ook volledig nieuw voor mij, ik heb echt heel veel geluk gehad met de jongens waarmee ik die zoektocht ben aangegaan.

EMY, dus het uithangbord is wel nog altijd Emy Kaboré. Hoe zit dat bij het maken van de songs, is dat het werk van de band of is dat jouw creatie?
Het begint nog steeds bij nummers die ik schrijf op gitaar, maar vanaf dan kijken we samen naar hoe we dat gaan omkaderen. We hebben dus een vrij collectieve workflow. Momenteel werken we ook veel in de studio bij Brian (gitarist) aan de nieuwe nummers. Hij studeert productie aan het KASK, dus op die manier kunnen we ook in sound veel samen zoeken, verder dan ons eigen instrument.

© Björn Comhaire

Je krijgt terecht de grote voorbeelden naar het hoofd geslingerd, maar wat mij opvalt is dat internationale karakter in jouw muziek. Hoe moeilijk dat in coronadagen ook is, is dat een weg die je wil inslaan?
Welja, het plan is om niet om eeuwig in België te blijven hangen. We merken dat onze sound vrij atypisch is hier en we willen dat echt wel benutten.

Freestyle is je allereerste single als band. Waarom hebben we hier zo lang moeten op wachten?
De reden is vooral dat we tijd nodig hadden om te zoeken naar de EMY die we zijn als band. We beseften gaandeweg dat de muziek die we willen maken ver ligt van mijn toenmalige solonummers. Onder andere daarom stonden we voor een heuse zoektocht naar visie, sound en methodiek. Het was desalniettemin een super leerrijk parcours voor ons allemaal. Een jaar geleden zouden we bijvoorbeeld nooit deze song kunnen gemaakt hebben, dus ik ben heel blij dat we uiteindelijk hebben geluisterd naar ons gevoel in plaats van de (schijnbare) verwachtingen en druk van buitenaf.

© Björn Comhaire

Het is wel een zo goed als perfecte song, dus het wachten heeft geloond. Is dit de voorbode van een ep of iets meer?
We willen eerst en vooral nog meer nieuw materiaal in de vorm van singles uitbrengen de komende maanden. Wat daarna komt, zal de tijd wel uitwijzen.

Wat is in feite de muzikale droom van EMY?
Vooral om te kunnen blijven groeien als muzikanten en muziek te maken waar we trots op zijn. Ik denk dat naast veel leuke shows spelen dat het allerbelangrijkste is!

Er doen allerlei horrorverhalen de ronde over deze zomer, zeg eens Emy hoe maken we er wel een mooie zomer van?
Ik denk gewoon proberen de situatie te omarmen en focussen op de positieve kanten van de hele coronacrisis. Nu is het moment om veel te creëren en nieuwe dingen uit te proberen! En nog een algemene tip: probeer te denken in oplossingen en niet in problemen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More