Home Belgisch DIRK.

DIRK.

by Didier Becu

In september komt de nieuwe DIRK.-plaat uit. Normaal gezien krijg je teaser per teaser zoals dat heet, maar de omstandigheden brachten de band op het idee om een nummer te schrijven die niets met de nieuwe plaat te maken heeft, maar wel met de boodschap van vandaag: Stay Indoors! Een praatje met Jelle.

Dag Jelle, in plaats van je te vervelen thuis kun je maar beter met ons een praatje hebben over je nieuwste single Stay Indoors. Je klinkt behoorlijk kwaad, mag ik vragen waarom?
Och nee, kwaad ben ik helemaal niet hoor. En ook niet verontwaardigd of verbolgen of bang. De lyrics van Stay Indoors beschrijven (flarden van) de coronasituatie heel letterlijk, maar de emotie leg je er als luisteraar zelf in denk ik. Hoe moet ik het zeggen? Ik word wel degelijk een beetje bang en boos als ik mensen zie die heel egoïstisch reageren op deze situatie. Hamsteraars dus. En mensen die ondanks alle oproepen toch gewoon blijven samenkomen. Maar da’s een intellectuele angst, geen fysieke. Het is niet dat ik hier thuis bang zit te wezen, integendeel. Maar dat mensen tot dergelijke dwaasheden in staat zijn, is wel beangstigend. Al kan je het bezwaarlijk een verrassing noemen, als je ziet wat de mensheid in het verleden al heeft uitgespookt.

Jullie staan op het punt van een nieuwe plaat te promoten, maar plots kwam er Stay Indoors. Hoe zijn jullie hierop gekomen?
De melodie viel plots in mijn hoofd en dus was de song eigenlijk al bijna af nog voor ik een instrument had aangeraakt. Soms valt dat eens voor. En omdat ik nu net als veel mensen hele dagen thuis zit, had ik ook wat tijd om die song snel op te nemen, zij het met zeer weinig middelen (een laptop, een gitaar en een micro).

Het nummer werd op één dag volledig ingeblikt. Het toont eigenlijk wel hoe vlug jullie wel werken, niet?
DIRK. is geen detaillist. Sommige muziekgenres vergen een grondige aanpak. Dan moet elk pietepeuterig detail helemaal perfect zitten en dat kost veel tijd. Bij ons is dat helemaal niet het geval. Als de vibe van een song goed zit, is de rest niet zo geweldig belangrijk. Daarom kunnen we snel werken. Als we een plaat opnemen, doen we nooit meer dan drie takes van hetzelfde nummer. Ons nieuwe album (dat in september uitkomt) hebben we op drie dagen volledig opgenomen. 

Blijft het bij een digitale release, of zou het op de plaat kunnen komen want als actuele soundtrack kan het wel tellen!
Het is momenteel niet de bedoeling om het op de plaat te zetten. Dit nummer is zoals je zegt heel actueel. Dat houdt ook in dat het in september (hopelijk!) al niet meer relevant zal zijn. De nieuwe plaat is een geheel en daar zou Stay Indoors in de weg lopen denk ik.  

Behalve een catchy tune is het ook duidelijk een boodschap. Is er in feite nog een toekomst voor de mensheid als je ziet hoe dom hij reageert, denk je?
Natuurlijk is er een toekomst! Kijk, ik hou van satire, van kritisch denken, en bovenal van ironie. Waar ik niet van hou is zwartkijken. Het is nooit allemaal goed maar het is ook nooit allemaal slecht. Nu zie je bijvoorbeeld mensen die enkel aan zichzelf denken en niet aan een ander. Da’s heel jammer. Maar je ziet ook mensen die boodschappen doen voor anderen die niet naar buiten kunnen. Je ziet solidariteitsacties. Je ziet de zorgsector die zich dubbel plooit om zoveel mogelijk mensen te helpen. Het is heus allemaal zo grimmig niet. 

Het gaat niet alleen om de mensheid maar ook om zaken als de culturele sector. Hoe reageer je als muzikant als je ziet hoe de jeugd vaak zelf de poten van de stoel doorzaagt door lockdown parties te organiseren en daarmee heel de festivalkalender in gevaar brengt?
Die lockdown parties waren een dom idee. Dat had niet moeten gebeuren. Maar het is hypocriet om met de vinger te zitten wijzen naar iedereen die naar zo’n lockdown party is gegaan. Iedereen, en dat kan ik niet genoeg benadrukken, is in staat tot dwaasheden. Ie-der-een. En iedereen is in staat tot hypocrisie. Net daarom moeten we nu elkaar niet zitten verwijten, maar juist steunen. De lockdown parties zijn gedaan nu. Met andere woorden: de meesten hebben nu wel door hoe ernstig het is. Daarmee is die kous wat mij betreft af. 

Ik durf het bijna niet te vragen, maar hoe zwaar is dit coronavirus voor de muzieksector?
Geen idee. Het is natuurlijk heel ambetant, omdat niet alleen het voorjaar al bijna helemaal geschrapt is, maar ook omdat de zomer onzeker wordt. Met DIRK. blijven we voorlopig buiten schot, omdat onze plaat in september uitkomt, maar voor artiesten die nu in het voorjaar een release doen is het echt kak natuurlijk. Anderzijds is er een prachtige solidariteit komen opborrelen de laatste week. Dit voorjaar is niet verloren omdat er geen optredens zijn. Online gebeurt er vanalles. Misschien gaan we later op deze periode terugkijken en zeggen: “Dat was een muzikaal productieve tijd”. Of niet. Wie zal het zeggen!

Denk je dat er daardoor veranderingen zullen komen?
Indien wel, dan kan ik die op dit moment niet voorspellen.

Misschien omdat we er nood aan hebben, afsluiten met een positieve noot?
ALLES KOMT GOED. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More