Home Belgisch CASUAL SUNDAY

CASUAL SUNDAY

by Bart Verlent

Dicht bij de festivalweide van Rock Werchter wonen de mannen van Casual Sunday. Naar eigen zeggen brengen ze melancholische muziek in “an undefined smooth jacket”. Onlangs brachten ze hun eerste single Diver uit waar we een aangename newwavevibe in vonden. Wij hadden een gesprek met deze jonge band.

Jullie hebben net jullie eerste single Diver uitgebracht, we horen hier wel wat new wave invloeden in terug uit de jaren 80. Hebben jullie een band met deze muziek?
Bram: Ik ben als kind opgegroeid met de muziek van mijn vader in de auto. Dit betekende continu David Bowie zijn Hunky Dory, Ziggy Startdust and the Spiders en Reality in de auto. The Cure, Joy Division, New Order tot de B52’s hoorden hier ook bij. Als kind lette ik niet veel op die muziek, en staarde ik eindeloos uit het raam.
Toen ik een jaar of 16 was hoorde ik New Killer Star op de radio, een van de nummers die mijn vader graag op repeat draaide. Toen is er een soort nostalgische klik ontstaan met die muziek, en ben ik me beginnen verdiepen in deze 80’s muziek die varieert van Ziggy Stardust tot de Cocteau Twins. Het is een stijl van muziek dat me nu wel nauw aan het hart ligt, en waar ik niet genoeg van kan krijgen. Die invloeden hoor ik vandaag de dag ook terug in bands zoals: Car Seat Headrest, Big Thief, Eefje De Visser en nog vele anderen, maar ze hebben toch een echt unieke, originele sound. We proberen hierdoor ook ons eigen plekje te vinden tussen zo een groepen met een originele sound.

Waarover gaat Diver?
Bram: Diver is eigenlijk begonnen als een soort visueel beeld dat ik had. Nu weet ik niet meer of het een droom was of gewoon iets dat ik mij ingebeeld heb. Het beeld was een meisje dat onderwater duikt in een donkere maar toch rustgevende oceaan. Met dit in mijn hoofd heb ik een verhaal gecreëerd rond dit beeld. Een meisje dat redelijk in de knoop zit, en op het punt staat om te knappen. Alle druk die op haar schouders ligt, krijgt ze niet verwerkt. Ze voelt zich aangetrokken tot het water, en voelt de nood om erin te springen. Vanaf dat moment tot het moment dat ze in het water springt is het verhaal van het liedje.

Hebben jullie allemaal dezelfde muzieksmaak of is Casual Sunday meer een samensmelting van diverse stijlen?
Jarne: De band zelf is een samensmelting van verschillende stijlen maar elk bandlid apart heeft wel een beetje een aparte muzieksmaak die dan uiteraard onrechtstreeks wel een beetje in onze muziek is terechtgekomen. Ik ben vooral opgegroeid met punk/punkrock: Blink 182, Green Day, Bad Religion en Strung Out stond dagelijks door de stereo te spelen. Naarmate ik ouder werd is dit veranderd naar meer 80’s/90’s Bands als U2, Pearl jam en Metallica. Metallica heeft mij achter de drums gezet en heeft mij muziek doen begrijpen. Dezelfde passie (Metallica) deel ik een klein beetje met Glenn.
Bram: Toen ik muziek begon te maken, heb ik veel nieuwe muziek leren kennen zoals The Cure, Joy Division, David Bowie en New Order. Deze bands hebben ons muzieksgewijs dichter bij elkaar gebracht. Wij begrijpen elkaar nu beter en dat resulteert zeker in een positieve bandsfeer. Later kwam Ward (gitaar) en Glenn (basgitaar) erbij en vormden we Casual Sunday een mengelmoes van stijlen en genres hebben we er niet van gemaakt omdat wij ons alle vier goed thuis voelen bij de new wave sound die wij gecreëerd hadden. Diep van binnen hebben we echter nog veel liefde voor de bands waar wij alle vier apart naar luisteren.

Aangezien jullie van Rotselaar zijn zullen jullie wel opgegroeid zijn met Rock Werchter, heeft dit festival invloed gehad op jullie muziek smaak?
Ward: Ik woon al heel mijn leven in Werchter. Ik herinner mijn eerste passage op de wei nog. Mijn eerste live optreden was in 2006 van Anouk, in de nek van mijn vader. Je kan wel zeggen dat Rock Werchter in grote lijnen mijn muzieksmaak geconstrueerd heeft. Het muzikaal platform dat Rock Werchter elk jaar aanbiedt is aanzienlijk breed. Je kan bijna elk genre erin vinden. Dus van jongs af aan begin je al aan te voelen van welk genre je warm wordt. Het voordeel is ook dat ik dezelfde muzieksmaak met mijn ouders deel (The Cure, David Bowie, Bruce Springsteen, Joy Division,…) dus die ‘special’ sounds hoor ik al van mijn kindertijd.

Vorig jaar mochten jullie zelfs spelen op de weide van Rock Werchter (op de picknick van de burgemeester), was dat een speciaal optreden voor jullie?
Het optreden op de wei van Werchter met de picknick van de burgemeester was voor ons inderdaad een speciaal optreden! Het is denk ik voor vele muzikanten toch een droom om op Rock Werchter te spelen, en voor ons zeker en vast. Om dan gevraagd te worden om op de weide te spelen, daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen. Na het optreden hebben we toch nagedacht, stel nu dat we hier binnen vijf jaar terug staan maar dan echt op Rock Werchter. Het is toekomstmuziek en een droom die wij toch zeel graag realiteit willen maken. Al bij al was het een super optreden op een superzonnige dag en geweldige sfeer. Zoals elke dag op de weide van Werchter moet zijn !

Wat zijn de toekomstplannen voor Casual Sunday?
Glenn: Wij hopen dat we snel terug ons repetitiekot kunnen induiken. We willen graag verderwerken aan ons nieuw materiaal want we missen het repeteren enorm! Vorige zomer hebben we ook voor het eerst opnames gemaakt en dat was zo enorm plezant! Diver is daarvan het resultaat en wie weet komt er binnenkort nog wel een single uit van deze opname?
Zodra het mogelijk is gaan we sowieso opnieuw de studio in voor onze eerste ep.  We hopen daarmee veel te kunnen optreden. Want daarvoor doen we het uiteindelijk, onze muziek live te kunnen brengen.

FACEBOOK

VI.BE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More