Home Belgisch BAT EYES

BAT EYES

by Bart Verlent

Het Gentse trio Bat Eyes bestaat uit drummer Thomas Serien (Disorientations, Melting Time en The Blue Earth), Luna De Bruyne op bas, gitarist/zanger Birger Ameys (Watchoutforthegiants) en zanger/gitarist Koen Wijnant (Arquettes). Samen brengen ze aanstekelijke indierock. Onlangs brachten ze hun debuutsingle Loria uit waar we wild enthousiast van zijn. We spraken met frontman Koen Wijnant over de plannen van deze nieuwe band.

Als we jullie debuutsingle Loria beluisteren, moeten we denken aan bands uit de jaren 90 zoals Lemonheads, The Posies en Teenage Fanclub. Zijn jullie door deze bands beïnvloed?
Ongetwijfeld. Ik ben opgegroeid met de bands die je opnoemt en bij uitbreiding alles waar zij de mosterd van haalden. Dus dat gaat er sowieso insijpelen. Al was het geen vooropgezet plan om iets te maken dat uitdrukkelijk verwijst naar die periode. De nummers die ik schrijf voor Bat Eyes komen gewoon het beste tot hun recht op deze manier.

Op jullie vi.be en Facebook-pagina zijn jullie vrij zuinig met informatie over de band, is daar een reden voor? Of vinden jullie dat “We’re a Belgian band. We play indierock” genoeg zegt?
Iedereen heeft hiervoor wel in andere bands gespeeld of doet dat nog steeds, maar ik zag niet meteen het nut van een ellenlange bio waarin dat allemaal wordt opgesomd. Google is your friend. De muziek is vrij puur en bewust gestript van onnodige overdubs, dus wat er staat vat dit wel mooi samen vind ik.

Op jullie vi.be pagina staan demoversies van de songs en die klinken al behoorlijk goed, ook al ontbreken de bas en drums. Moeten we er dan van uitgaan dat Koen de nummers volledig alleen schrijft?
De songs op zich schrijf ik inderdaad alleen. Ik heb vroeger ontzettend veel tijd verspild met het programmeren en volproppen van demo’s met partijen die uiteindelijk iemand anders naar z’n hand moest zetten. Tegenwoordig vind ik het interessanter om enkel de essentie te behouden op demo’s die ik in de groep gooi. Ik mag dan wel een idee hebben hoe de drums, bas of gitaarpartijen moeten klinken, het is toch een pak rijker als je die pistes niet allemaal op voorhand vastlegt.

Wat mogen we van jullie debuutplaat verwachten? En wanneer zal die verschijnen?
Loria is een goeie voorloper en ergens wel representatief voor de rest van de plaat, maar ik denk dat ze in het geheel toch iets breder gaat. Ze is intussen volledig klaar. We bekijken nu enkel nog waar en wanneer we die zullen uitbrengen. Releasen in het najaar zou fijn zijn.

Wat is het idee achter de clip van Loria?
Heel die clip bestaat uit filmpjes die ik met m’n telefoon maakte afgelopen zomer – toen we nog samen buiten mochten, remember those days? De sfeer van die beelden – verveling, zorgeloosheid, melancholie  – paste goed bij het nummer, dus heb ik die samen met mijn neef wat gemonteerd tot het klopte. Productiebudget: 2 keer frieten met stoverij.

Koen, jij maakte vroeger deel uit van Arquettes, de sound van Bat Eyes komt dicht in de buurt van jouw vorige band, was dat ook de bedoeling?
Niet meteen. Ik schreef er ook de nummers en heb nog steeds dezelfde stem en invloeden, dus dat kan er wel voor zorgen dat enige gelijkenis niet op toeval berust. Zonder afbreuk te willen doen aan de platen die we met Arquettes maakten, denk ik dat Bat Eyes een pak organischer en minder afgelijnd klinkt. We speelden alles ook live in op deze plaat, wat er voor zorgt dat het zich veel vlotter vertaalt naar het podium.

Wat doen jullie nu als band in deze vervelende coronatijd?
We hadden het geluk dat opnames, mixes en mastering van onze eerste plaat achter de rug waren, dus leek het ons een ideaal moment om Loria als voorloper nu online te zetten.
We hadden wel repetities en nieuwe opnames gepland, maar die zijn uiteraard allemaal uitgesteld. In webcam-repetities heb ik niet meteen zin, dus hou ik me rustig bezig met het schrijven van een tweede plaat, Curb Your Enthousiasm-marathons en Chatroulette.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More