Home Belgisch BALTIMORE

BALTIMORE

by Didier Becu

Laten we maar meteen eens die vraag beantwoorden, waar komt de naam Baltimore vandaan?
Die komt uit de Amerikaanse staat Maryland aan de Amerikaanse oostkust met 621.849 inwoners (2015) (en een agglomeratie van ruim 2,5 miljoen inwoners). De stad is gelegen aan de rivier de Patapsco en aan de Chesapeake Bay. Baltimore is een van de belangrijkste havensteden van de Verenigde Staten en mede daardoor ook een belangrijke industriestad. (© Wikipedia). Nee misschien moeten we eens een bandnaam zoeken waarbij we een heel intellectueel antwoord kunnen geven op de oorsprongsvraag.

Jullie komen uit Molenbeersel. Geen mens die dat weet liggen, dus ik veronderstel dat Baltimore zich op de Limburgse scène richt met Hasselt als centraal punt. Wat vinden jullie van de scene aldaar?

Ik weet niet echt of je van een Limburgse scene kunt spreken. In Hasselt (waar ikzelf nu woon) is er veel te beleven omdat bands hier met dozijnen uit de lucht vallen, mede door de PXL denk ik. En ook omdat er goede podia in de buurt zijn (MOD, cafecafe, …). Maar die genoemde podia boeken bands van over heel Vlaanderen en daarbuiten, dus ik weet niet of ze echt het centrum van een scene zijn. Om van een scene te kunnen spreken moet er volgens mij ook een soort genre-specifiek ding aan de gang zijn en het typische hier (en in heel Vlaanderen) is dat de bands net heel divers zijn. In Molenbeersel is op muzikaal vlak helemaal geen hol te beleven, tenzij in ons repetitiehok (lacht).

We volgen Baltimore al geruime tijd. Wat mij opvalt als ik jullie nieuwe single Feel The Night hoor is dat jullie als band enorm zijn gegroeid. Vind je dat zelf ook?

De nummers schrijven en opnemen zijn vooral mijn ding eigenlijk. Ik schrijf de nummers en doe het meeste werk in de studio. De nummers worden wel altijd getest op repetitie en als de rest het shit vindt, dan skippen we het nummer ook. Ik denk wel dat ik beter geworden ben in het schrijven van songs, maar dat van mezelf zeggen vind ik nogal moeilijk aangezien ik bij een nieuw nummer vaak het gevoel heb dat dit mijn beste ooit was (wat ook vaak na een luisterbeurt of 10 niet zo blijkt te zijn). Als band zijn we zeker ook gegroeid als het over de live performance gaat, we blijven immers een bende amateurs die gewoon graag muziek luistert en speelt. Maar ondertussen zit er wel een soort routine in waardoor het live ook op iets trekt. En live spelen is nog altijd het einddoel van dit alles.

Jullie gingen er blijkbaar hard tegenaan. Zeer knap opgenomen en een zeer professionele clip. Een nieuw hoofdstuk in het leven van Baltimore?
Bwa, niet echt. Ik zou eerder zeggen dat we zijn blijven doorgaan op hetzelfde elan. Bij onze vorige releases probeerden we ook gewoon het maximum eruit te halen op onze eigen manier. En je moet weten, die videoclip heeft ons de volle €25 euro voor 3 pyjama’s gekost. De rest hebben we allemaal zelf gefilmd met hulp van een vriend die een drone heeft en het zelf gemonteerd.

Is die song de aanloop naar een ep?

Nee, ik heb even getwijfeld om aan een album te beginnen. Maar ik vond uiteindelijk nog niet dat het tijd was. Voorlopig amuseren we ons nog met losse singles en videoclips uit te brengen (ook omdat we alles zelf doen). We hebben wel niet één single opgenomen in de studio, dus ik kan wel al verklappen dat er in de zomer nog een uitkomt.

De muziek van Baltimore is radiovriendelijk. De vergelijking met Tame Impala nog niet beu?
Dank. En ja, dat ben ik al beu gehoord. Sommige “kenners” hebben blijkbaar nogal last van tunnelvisie. Er zijn nummers die wat weg hebben van Tame Impala, zeker ook de nieuwe single. Maar het is echt niet zo dat ik al mijn mosterd daar ben gaan halen. Er zijn genoeg andere vergelijkingen mogelijk in het psych en indiegenre. Maar de laatste tijd ben ik wel tevreden dat er veel mensen zijn die zeggen dat we een soort van eigen sound creëren of twist geven aan het genre.

In feite, hoe moet een perfecte popsong voor jullie klinken?
Makkelijk, herkenbaar en een hoekske af. Ik ben een enorme fan van de melodie, voor mij mag het eender welk genre zijn, maar steek er alstublieft een melodietje in.

Jullie waren al geselecteerd voor De Nieuwe Lichting. Hoe belangrijk zijn zo’n wedstrijden voor jullie?
De Nieuwe Lichting is voor veel mensen precies een soort van graadmeter, als je daarvoor geselecteerd geraakt dan “zal het wel iets zijn”. En dat merk je ook in de periode dat de wedstrijd aan de gang is. Maar een keer de wedstrijd gedaan is, en je hebt niet in de finale gestaan, staat het alleen nog maar mooi op uw cv. Ik vraag me trouwens af hoe lang deze wedstrijd nog relevant kan blijven: ieder jaar komen er 3 nieuwe acts bij die ze wel aandacht (airplay) moeten geven. Ondertussen is die groep al zo groot geworden dat ze toch niet alles meer kunnen draaien. En je ziet ook dat StuBru zelf hun voorkeur pusht tijdens wedstrijd. Er zijn finalisten die niet gewonnen hebben maar toch in de playlist geraken en andere niet, wat is het nut nog van zo’n wedstrijd dan? Ik heb onze single ook opgestuurd naar StuBru maar uit de vorige pogingen kan ik met bijna volledige zekerheid zeggen dat die in de prullenbak komt te liggen (als die daar zelfs al geraakt). Ik heb er een dubbel gevoel bij, en ik denk nog vele andere artiesten. Als we het ooit winnen is het wel de beste wedstrijd ter wereld en luister ik alleen nog maar StuBru.

Als ik het mag zeggen is de concurrentie in België zeer hoog. Massa’s goede bands, maakt het dat niet extra moeilijk om op te vallen?
Ja, zeker als je moet opboksen tegen bands die wel al bij een label of booker zitten. Maar concurrentie vind ik zo’n zwaar woord. Uiteindelijk doen we het toch gewoon voor de fun, en de bands die het maken verdienen het vaak ook. Ik steek er veel tijd en werk ik, maar ook alleen maar omdat ik het enorm graag doe.

Stomme vraag, maar je mag het eens uitleggen: wat betekent muziek voor jullie?
Voor mij is het mijn creatieve uitlaatklep en het ideale tijdverdrijf met mijn maten.

Joy Division of de Beatles?
The Beatles.

Seks, drugs of rock ’n roll?
Koffie

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Mijn favoriete plaat veranderd met de stand van de zon en ik heb er nooit één. Momenteel staat nog altijd op repeat (lijst onvolledig):
Cloud nothings – Here and Nowhere Else
Arcade Fire – The Suburbs
DIIV – Is The Is Are
Alt J – An Awesome Wave
Led Zeppelin – Led Zeppelin
Pink Floyd – The Wall

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Hans Truijen, macramé.

Het laatste woord is aan jou, Martijn.
Allen samen voor een onafhankelijk Molenbeersel.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More