Willy Radio bestaat 5 jaar. Luminous Dash trok naar het radiostation om een paar presentatoren voor onze microfoon te krijgen. De eerste in de rij is Iwein Segers die al vanaf dag één voor Willy werkt, iets meer dan 5 jaar dus. Zijn programma Slacker Station heeft ondertussen een cultstatus bereikt en is elke zondag te beluisteren op Willy Radio tussen 10u en 12u.
Hoe ben je bij Willy terechtgekomen?
Iwein: Het begon vijf jaar geleden. Toen werd er mij verteld dat men, hou je vast, op zoek was naar presentatoren van 35+ met een voorliefde voor gitaarmuziek. Dadrockers dus, en ik dacht meteen dat dit een profiel was dat bij me paste. Ik had ervaring met stemmen inspreken voor reclame, tekenfilms en documentaires en ik kom ook nog eens uit een familie van radiomensen. Mijn papa heeft altijd voor Radio 1 gewerkt en mijn oudste broer Lennart werkt bij Radio 2. Tijdens het sollicitatiegesprek leek alles te kloppen en toen ben ik er samen met Sofie Engelen onmiddellijk bij gekomen. De enige naam die toen al vastlag was die van Stijn Meuris.
Je hebt met Slacker Station een eigen radioprogramma. Is dat niet niche?
Ik ben zeer voorzichtig met die term omdat ik de indruk heb dat alles wat tegenwoordig niet commercieel genoeg is als niche wordt beschouwd. Ik vrees dat men tegenwoordig zelfs Neil Young of Dinosaur Jr. als niche gaat bestempelen. En voor die zogenaamde niche bleek er dus geen plaats meer te zijn op de mainstream radio, maar daar is met Willy toch het tegenovergestelde mee bewezen.
Heb ik het juist dat Willy een tegenreactie was op de commerciële koers die StuBru de laatste jaren opging?
Ik moet dat toch een beetje nuanceren. StuBru is een jongerenzender en laat ons eerlijk zijn, dat zijn we niet meer. Om het opnieuw over die Dinosaur Jr. of Pavement te hebben. Volgens de reguliere zenders zijn jongeren daar niet mee bezig. Als ik de bandjes van tegenwoordig hoor denk ik eigenlijk van wel… En op de koop toe was er een gat in de markt van de ‘oudere jongeren’. Het gekke is dat de VRT dat gat zelf niet wou dichten, of het moet via radio 1 zijn, maar daar heb je ook nog actua, sport en praatprogramma’s en dus minder muziek…

Willy mag misschien dan wel de nostalgiezender zijn voor alternatieve zielen uit de jaren 90, toch zijn jullie de enige commerciële radiozender die aandacht schenkt aan talent dat geen backing heeft van een grote platenfirma.
Klopt, ook al vergt dat heel veel werk. Net als bij jullie zit ook mijn mailbox vol met werk van nieuwe bands. Ik luister daar effectief naar en indien ik het goed vind, zal ik het ook draaien of ik zal de bands een antwoord sturen. En tja, die aanpak vind je inderdaad zo goed als nergens meer. Vooral vreemd dat bands of artiesten geen antwoord lijken te krijgen, want iedereen is constant op zijn gsm of computer berichten aan het sturen dus dat zou toch moeten lukken!
Ga je ook dingen draaien waarvan je wel de potentie ziet, maar waarvan je hoort dat het productie-gewijs heel wat beter kan?
Iwein: Dat is een goede vraag! Ik stuur altijd mijn eerlijke mening en dat valt soms niet in goede aarde. Als ik de kwaliteit hoor, maar het geluid kan bijvoorbeeld beter, dan zal ik dat met de mantel der liefde bedekken. Eerlijke feedback is nodig, want
anders geraak je niet verder. Als ik hoor dat iemand niet kan zingen, ga ik dat ook zeggen.
Toch gevaarlijk, want dat zijn potentiële luisteraars?
Goh als we zo denken, kan niets meer hé!
Heb je carte blanche?
Mensen zoals Stijn, Marcel, Eppo, Cedric of mezelf hebben inderdaad carte blanche. Daarnaast heb je de dagelijkse programmatie die wordt samengesteld door Kevin Moens, kort door de bocht is dat gitaarmuziek van vroeger en nu.
Waarom heb je radio nodig als er Spotify is?
Ik luister zelf ook wel naar Spotify, maar daar krijg ik toch niet de duiding die ik wil. Daar kom je in een carrousel terecht van onbekende bands en ik ben zo nieuwsgierig dat ik dat allemaal ga opzoeken en dat kost tijd, met een dj gaat dat gemakkelijker!
Zie jij jezelf als een John Peel die uit de grote massa van het aanbod de pareltjes opvist?
Dat is iets te veel eer, vrees ik. Wel merk ik dat er heel wat mensen zijn die op mijn smaak en expertise vertrouwen. Zelf ben ik een trouwe luisteraar van BBC6, het soort radio dat helaas in Vlaanderen niet bestaat. Gelukkig wel gedeeltelijk via Willy.
Heb je vandaag als radiomaker nog macht? Vroeger konden in België mensen als Luc Janssen of Gust De Coster bepalen wat een alternatieve hit werd en wat niet.
Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden met de hype rond Alex G of Porridge Radio. Bij de Nederlandse bands Elephant en Personal Trainer denk ik ook wel dat het wat heeft geholpen dat ze bij ons te horen waren. Maar inderdaad, bands hebben nog altijd airplay nodig om op een festival te mogen staan of in een fijne concertzaal.

Dus radio heeft meer invloed dan Spotify?
Zeker. Je kan alleen maar een hit hebben als je op de radio gedraaid wordt, bij Spotify moet je al een miljoen streams hebben of zo. Soms loopt de radio wat achter, denk aan The War On Drugs, want dat heeft toch een jaartje na de hype geduurd vooraleer het opgepikt werd in België, maar ik denk niet dat Fontaines D.C. zo groot zou geworden zijn zonder radio.
In de keuze van je playlist maak je een onderscheid tussen Belgisch en niet-Belgisch, of is muziek gewoon muziek?
Ik maak er geen onderscheid in, maar uiteraard zijn de meeste dingen die ik rechtstreeks in mijn mailbox krijg van Belgische bands. Op de 30 nummers die mijn programma telt, zullen er zeker een stuk of 10 Belgische producties zitten.
Alles wat groter wordt, wordt ook commerciëler. Zit daar een gevaar in bij Willy?
We praten daar inderdaad wel over. Er zijn verschillende manieren waarop je breed kan gaan. Zo heb je bijvoorbeeld een waaier van goede, maar oudere artiesten die nauwelijks nog gedraaid worden op de radio, met die vergeten parels kan je ook een groter publiek aanspreken, veronderstel ik. Misschien wordt die piste wel bewandeld.
Bij Willy zijn het geen hippe jongens, maar muziekfanaten die niet kunnen zwijgen over muziek.
Ik heb het voordeel dat ik naast comedian en acteur een professionele stem ben en op de koop toe een muziekliefhebber. Dat is voor alle duidelijkheid op een radiozender niet altijd een must, maar zelf vind ik het wel mooi meegenomen. Maar misschien ben ik ondertussen al ouderwets op mijn 45, dat kan ook!