Home Belgisch Zigzag door de Gentse Feesten – DAG 5 (23/07/2019).

Zigzag door de Gentse Feesten – DAG 5 (23/07/2019).

by Luminous Dash

Hitterecords sneuvelen bij de vleet, maar dat weerhoudt de Gentse Feestengangers er niet van om de Gentse binnenstad creatief om te bouwen tot een oord van verderf. Maar er valt meer te beleven in Gent dan tankdiensten die het groeien van een bierbuik promoten, je vindt er ook talrijke projecten die de innerlijke ziel van de mensen proberen te verrijken. Ze allemaal opnoemen zou ons te ver drijven, daar bestaat trouwens een officieel programmaboekje voor. Eén initiatief willen we op deze vijfde dag onderstrepen, en dat heeft alles te maken met Bjorn Comhaire, één van de huisfotografen van onze eigenste site.

Bjorn is altijd in de weer als fotograaf voor Luminous Dash, maar werkt ook mee aan diverse fotoprojecten in de Belgische muziekscene. Zo volgde hij bijv. Mooneye bij hun doortocht op de grote festivals van deze zomer, of was hij de tourfotograaf van Paard of was hij de fotograaf voor het grootse project dat Amen And Beyond van Amenra was. Foto’s maken zijn geen synoniem voor kiekjes maken. Met zijn lens probeert Bjorn een verlengde te geven aan de kunst van de artiest zelf. Onnodig te zeggen dat dit al een aardig aantal foto’s opleverde. Op vraag van Boomtown waarvan hij trouwens ook de huisfotograaf is, mocht Bjorn een expo samenstellen die zich in het Paribas-bankgebouw aan de Kouter bevindt (aan de hoek van het kleine straatje dat naar de Veldstraat leidt). Je gewoon neervleien in één van de zetels en plaatjes kijken en voor je het weet heb je een introvert beeld van een groot deel van de Belgische muziekgeschiedenis, naast een paar internationale grootheden als Lee Scratch Perry. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan het Amenra-project. De expo is gratis te bezichtigen tot het einde van de Gentse Feesten tijdens de kantooruren. Doen!

Was de Gentse binnenstad opvallend leeg (lag het aan de hitte of was er sprake van een feestenbreak?) dan gold dit niet voor Boomtown dat de poorten mocht openen voor een grotendeels gratis festival. Dat laatste is een verplichting, want doordat de subsidiekraan van de Vlaamse Gemeenschap is dichtgedraaid vervallen dit jaar de betalende concerten in de Handelsbeurs waardoor het accent dit jaar meer op Belgische artiesten komt te liggen. Het festival verliest ook zijn godfather, want organisator Jeroen Vereecke liet weten dat hij het na 18 jaar voor bekeken houdt. De fakkel wordt doorgegeven aan Democrazy-baas Eric Smout en die wil volgens De Standaard meer het accent leggen op urban music. Ondanks het mindere budget wil Jeroen afscheid nemen in majeur en daar is hij de eerste dag meer dan goed in geslaagd. Een aff