Home Festival RETIE ROCKT (10/06/2017)

RETIE ROCKT (10/06/2017)

by Didier Becu

Afgelopen weekend was Retie Rockt aan zijn dertiende editie toe. Wat begon als een experiment, is na even veel jaren uitgegroeid tot een vast begrip in de muziekscène van de Kempen (en eigenlijk al ver daar buiten). Een festival dat opvalt door zijn speciale atmosfeer, maar ook door zijn eigenzinnige (lees verfijnde) line-upkeuze.

Retie Rockt bevindt zich niet op één of ander afgelegen gebied waar normaal alleen maar tante Marie de hond buiten laat, wel knal in het woongebied van Retie en dat heeft een speciale reden: het festival moet een feest worden, een buurtfeest met een knap staaltje van goede muziek.

Qua sfeer vind je overal foodtrucks. Niet dat Luminous Dash opeens de culinaire toer op wil gaan, maar waar je op andere festivals vaak de stinkende hamburgers en de niet te vreten frieten in het keelgat gepropt krijgt, zorgt Retie Rockt voor hapjes waarvan je ten minste van kan zeggen dat ze lekker zijn. Minstens even lekker, maar van een ander niveau, is de Draaischijf: een container die omgebouwd is tot een danstempel en waar lokale organisaties (waaronder de Dark Balloon) de dansbeentjes onderhouden. Maar laten we naar het podium gaan…

Wat opvalt aan Retie Rockt is dat alles zeer luid was, maar dan wel in de positieve zin van het woord. De organisatie heeft dit jaar overduidelijk voor de heersende trend van de noise (hoewel in de breedste zin van het woord) gekozen met in de namiddag optredens van het Duitse metalrockcombo Long Distance Calling, de Italiaanse punk van X-Static Ride, de Nederlandse rockformatie Komatsu en Shirley’s Locker. Niet meteen de bekendste namen, maar ontdekken is dan ook één van de troeven van Retie Rockt.