Home Festival Persvoorstelling LES NUITS Botanique, Brussel (13/03/2024)

Persvoorstelling LES NUITS Botanique, Brussel (13/03/2024)

by Hans Vermeulen

Van 24 april tot 5 mei vindt de 31ste editie plaats van Les Nuits Botanique, kortweg Les Nuits. Het succesvolle recept van de voorbije edities wordt slechts minimaal bijgestuurd, maar het loont zeer de moeite verder te lezen want er viel heel wat interessant muzikaal voer te rapen op de persconferentie waar het één en ander werd toegelicht, of wat had je gedacht?

Het wordt de eerste editie na Paul-Henri Wauters die vorig jaar met pensioen ging. Opvolger Frédéric Maréchal en zijn ploeg zaten gezellig en knus op het grote podium van de Orangerie om tekst en uitleg te geven bij een paar accentverschuivingen.

Bota By Night zal op de eerste vrijdag van Les Nuits op alle podia de toekomst van de elektronische muziek presenteren. Op elk podium zal een ander dansverhaal geschreven worden. Het is de eerste van twee avonden waarmee je met je ticket kunt zaalhoppen en dus van de verschillende soorten eclectische techno kunt proeven. De Japanse saxofonist Shoko Igarashi combineert eclectische pop met fusion jazz en soundtracks van animatiefilms uit haar jeugdjaren. Tijdens Bota By Night stelt Igarashi een nieuwe audiovisuele show voor met Thomas van der Niet. Op feestdag 1 mei zal rond het grote buitenpodium Le Chapiteau voor de tweede keer een heuse Garden Party georganiseerd worden, die zich in hoofdzaak op reggaeton en aanverwanten concentreert, met live-optredens en dj’s.

SHOKO IGARASHI

Dit jaar wordt ook het jaar van de samenwerking met het op 7 minuten stappen verwijderde Hallen Van Schaarbeek dat al een reeks concerten waaronder een creatie van Alto Fuero zal hosten. Voor veel muziekfans betekent dit een heuglijke terugkeer naar deze toch wel mythische concerttempel iets verderop in de Koningsstraat. Alto Fuero mocht in de kelder van de Witloofbar een voorproefje geven van de unieke performance die ze speciaal voor Les Nuits ontwierpen. De krampachtige ritmes en cartooneske klanken van dit Franse duo brengt de luisteraar in een trance. Het is een boeiende samenwerking tussen schilder, zangeres en muzikante Victoria Palacios en muzikant en geluidstovenaar Loto Retina.

ALTO FUERO

Drie nieuwigheden springen er echter fameus uit. Eerst en vooral was er al jaren de lokroep voor het organiseren van een festivaldag in een festival waarbij net zoals bij Bota By Night één enkel ticket toegang geeft tot elk podium. Op 4 mei is het zover, de allereerste All Access vindt dan plaats, met niet minder dan 27 bands en een programma dat al rond de middag start op alle podia. Verwacht je aan heel wat lekkers uit de postpunk, indierock, ambient en alle aanverwante genres.

In het verlengde hiervan zal de Botanique van 1 tot 3 november een identiek driedaags festival met 18 bands per avond organiseren. Welkom in de familie Les Nuits Weekender. Het moet in de toekomst het vlaggenschip worden van de Botanique. De 54 bands die in november de selectie halen schrijven alvast geschiedenis. Het dient weerwerk te bieden aan vergelijkbare festivals als Pitchfork, Sonic City en Le Guess Who.

Renovatienieuws dan. De werken aan zaal Rotonde starten in juni 2024, die aan zaal Orangerie een jaar later in juni 2025 met als ultieme doel een verdubbeling van de capaciteit. Ondertussen valt wel al groot nieuws te rapen uit de Witloofbar. Die is ook gerenoveerd, nu al, met een Witlove-concept als uitgangspunt. De zaal ziet er gans anders uit en er zal een totaal andere vibe hangen. De metamorfose is opvallend en uitermate geslaagd. Het podium is weg en werd vervangen door een 360°-podium middenin de zaal. De perceptie van de zaal en het comfort is totaal veranderd. Aan de bar wordt momenteel gewerkt, de vloer is nu al veranderd, met een tapijt in de plaats van een koude vloer.

Alle details per avond en per podium vind je uiteraard op de website van het festival. Of dus gewoon hier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More