Home Festival MAANROCK, Mechelen 25/08/2018.

MAANROCK, Mechelen 25/08/2018.

by Luminous Dash

Het Mechelse stadsfestival Maanrock is alweer aan de tweeëntwintigste editie toe, en is officieel het grootste gratis stadsfestival van Vlaanderen. Er komen ook steeds weer podia bij, met dit jaar maar liefst elf locaties. Het is dus altijd goed selecteren geblazen, en alles meemaken is sowieso onmogelijk. Luminous Dash ging zaterdag 25 september 2018 ter plaatse en brengt verslag uit van het afgelegde muzikale parcours.

Omdat we de beste bluesband uit Mechelen en ver daarbuiten absoluut niet wilden missen, haastten we ons naar het Apart Podium op het Cultuurplein, daar mocht de Steven Troch Band van jetje geven. Het was nog vroeg op de avond, en het plein stond nog lang niet eivol, maar je merkte meteen dat er heel wat fans speciaal voor dit optreden afgezakt waren. En het was dan ook heel erg goed. Troch is behalve zowat de beste bluesharp-speler van het Westelijke halfrond, ook een begenadigd blueszanger. De band leek vastberaden er een fijn feestje van te maken. Het publiek genoot zichtbaar, maar hen aan het bewegen krijgen, was aanvankelijk moeilijk.

Troch & co vuurden hun sterke nummers af, met veel werk uit de nieuwe cd Rhymes For Mellow Minds, zoals het geweldige White Line ExpressMr. Jones en Long Long Beard, dat Troch had ingeleid met de vraag of er “mannen met baarden aanwezig waren, of zelfs vrouwen”. Toen de band een mambo-nummer inzette, kwam het publiek dan toch wat los, en het kostte Troch niet veel moeite om iedereen Saturday Night te laten meezingen. Fijn optreden het Mechelse blues-icoon!

Slow Pilot verdiende ook een plaatsje op Maanrock met hun dit jaar verschenen verbluffende debuut Gentle Intruder. Iedere keer dat we Pieter Peirsman en co bezig zien, is de groep nog beter op elkaar ingespeeld en klinkt Slow Pilot echt als een groep. In Mechelen stond het optreden als een huis: de band straalde zelfvertrouwen uit en het publiek at uit Pieters hand vanaf de eerste noot. Het strijkersensemble dat op de plaat meespeelt, werd niet gemist want toetsenist Laurens Dierickx ving dit fantastisch op. De songs blijven subliem en we kregen ook een nieuw uptempo nummer te horen dat perfect aansluit bij de nummers van het debuut. Het was het beste optreden dat we van Slow Pilot al gezien hadden! Pieter is in de loop van de maanden uitgegroeid tot een echte frontman en dat past perfect bij hem, want met zo een gouden stem mag je er best mee uitpakken!

Dat de stevige power punkpop van The Spectors vanuit de Moes-tuin weerklonk, vlakbij  ‘De Stilteplek’, – nieuw op Maanrock: een plaats waar je de rust kunt opzoeken, weg van de muziek – vonden we best wel frappant, maar de muren van de ingesloten tuin deden vast (hopelijk) hun werk. Maar over naar de muziek; die was dus dik in orde! Punky popsongs, of zijn het poppy punk songs? De band rond vocaliste/bassiste Marieke Hutsebaut rockte dat het een lieve lust was. Drie-minuten puntige en geniale popsongs met een ruig randje, met af en toe een stevige gitaaruitbarsting, ja, daar lusten we wel pap van. Nog!! Nu vragen we ons alleen nog af of het jonge meisje dat Marieke’s haren kwam kammen, ‘part of the act’ was of gewoon toeval.

Millionaire gaf het publiek op de Mechelse Grote Markt een gigantische kopstoot met hun imposante wall of sound. Tim Vanhamel stond er bij als een kung fu/tai chi guru die af en toe ‘funky chicken moves’ deed. Hoe knap dat hun derde plaat Sciencing ook klinkt, live overtreffen ze dat nog e