Home Festival LOKERSE FEESTEN: Jasper Steverlinck, Arsenal en Simple Minds (03/08/2018)

LOKERSE FEESTEN: Jasper Steverlinck, Arsenal en Simple Minds (03/08/2018)

by Bart Verlent
© Bart Verlent

Op de eerste dag van de Lokerse Feesten stonden Jasper Steverlinck, Arsenal en Simple Minds geprogrammeerd op de Grote Kaai in Lokeren. Dat deze dag hopeloos uitverkocht was zal wellicht niet verbazen, want op papier een gouden combinatie.

Jasper Steverlinck kreeg de ondankbare taak om onder een loden zon te openen. De set bestond voornamelijk uit songs van zijn vorig jaar verschenen Night Prayer en een paar nieuwe songs. Alles werd op een intieme manier gebracht: enkel keyboard, gitaar en een strijkersensemble vergezelden de fantastische adembenemende stem van Jasper. Maar de songs zijn geen hoogvliegers en hoe breekbaar ze ook zijn, Jasper kon ze niet met gevoel overbrengen en soms kwam hij een tikkeltje arrogant over. Dit werd hem niet in dank afgenomen, want het merendeel van het publiek haakte al af na het tweede nummer en wij ook eerlijk gezegd.

Arsenal daarentegen kwam, zag en overwon zoals altijd. Het was een soort van thuiskomen voor de tienkoppige band, vorig jaar diende het Lokerse podium met succes als try-out van de nieuwe nummers. Het recept van Arsenal blijft uniek en slaat altijd aan. In een mum van tijd had John Roan het publiek op zijn hand, iedereen was mee van begin tot einde. De band vuurde een grote vuurbal af. En dat met deze temperaturen. Opvallend is dat Hendrik Willemyns en John Roan altijd wel sleutelen aan hun performance, steeds zoeken ze naar de perfecte setlist en het perfecte licht op het podium. John gooide op het einde van Melvin stukjes tekst van Paul Youngs Love Of The Common People en Tarzan Boy van Baltimora in het nummer, wat zorgde voor een fijne afwisseling. Elke festivalorganisator weet dat als hij Arsenal op de affiche zet, er een megafeest ontstaat en dat was nu niet anders.

Simple Minds gaven begin dit jaar een subliem optreden in de Ancienne Belgique. Hun nieuw album Walk Between Worlds is meer dan de moeite, vernieuwend zelfs en Jim Kerr en Charlie Burchill hebben hun tweede adem ge