Home Belgisch Les Nuits Botanique, persvoorstelling, Brussel (07/03/2023)

Les Nuits Botanique, persvoorstelling, Brussel (07/03/2023)

by Hans Vermeulen

Gisteren werd het programma van Les Nuits Botanique 2023 feestelijk en erg uitgebreid voorgesteld aan de pers. Paul-Henri Wauters sprak ons toe vanop het spreekgestoelte dat opgesteld stond op het podium van de Orangerie. Dit voor het laatst vanuit zijn functie als roerganger want hij draagt de fakkel over aan anderen. Dit deed hij niet zonder de editie die loopt van 23 april tot en met 12 mei over een tijdspanne van 11 effectieve speeldagen uitgebreid en mooi gestructureerd te overlopen.

Niet minder dan 120 artiesten en bands zullen gedurende die 3 weken op de podia van de Orangerie, de Rotonde, Chapiteau (de grote tent in de tuin) en le Grand Salon (waar het museum huist) te zien en horen zijn. Vorig jaar traden ruim 800 artiesten op in de Botanique, het personeelsbestand van 50 enthousiastelingen sterk dient dus elke dag zijn of haar tenen uit te kuisen. In de marge hiervan vertelde Wauters dat er met de Botanische tuin van Meise een deal gesloten is voor de inhoud van de gerenoveerde serres in de Botanische wandelgang.

Dit jaar kozen de programmatoren voor het thema lucht, wat op de aankondiging van elke zaal elke avond terug te vinden is. Na de vermaledijde Covidjaren is lucht een element dat ruimte schept, en zuurstof geeft aan de beleving die een concert vormt. De naar zuurstof snakkende longen hebben rust nodig. Les Nuits wil die in 2023 gunnen. Er staat inderdaad weinig gitaargeweld gepland. Maar de authenticiteit van de artiesten en de lentelucht zullen tijdens ‘De Nachten ‘ voor een deugddoende adempauze zorgen, toegediend via onze oren.

Net gisteren werden nog eens 30 namen vrijgegeven, de laatste, en is de affiche compleet. De uiteenzetting was in 4 delen gegoten, waarvan deel 1 ging over de ‘headliners’. Nadien kwamen de bands aan bod die een nieuwe of eerste plaat komen voorstellen. Het derde luik ging over  de creaties, samenwerkingen van de Botanique met artiesten en/of andere promotoren zoals Bozar.  Speciale zaken zoals Bota Kids kwamen in het laatste deel van de zéér uitgebreide monoloog van Wauters aan bod. Dat is een ochtendshow waarbij een artiest met aangepaste decibels een korte versie brengt van de avondshow voor het volwassen publiek.

Catherine Graindorge

Vóór en nà de persbabbel kwamen twee artiesten die op Les Nuits zullen spelen al langs voor een showcase. Catherine Graindorge was de eerste met haar overstuurde viool op een loop van noise die uit een effectenpedaaltrein werd gepuurd. Ze kwam haar nieuwe project Songs For The Dead voorstellen en dat smaakte naar veel meer. Op 23 april zal ze op het podium van de Salle Henry LeBoeuf in Bozar te zien zijn. De andere showcase werd verzorgd door Clara!, die zal op 29 april optreden in het kader van Bota By Night in de Rotonde. De Spaans-Belgische danst en rapt op reggaetonbeats wat een heuse stijlbreuk vormde met de set van Graindorge maar op een totaal andere manier evenveel indruk maakte.

Clara!

De volledige programmatie van Les Nuits kan je hier nalezen:

https://botanique.be/fr/projects/les-nuits-botanique/les-nuits-2023

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More