Het AntennA Festival is een elektronisch evenement dat voor de tweede keer georganiseerd werd. Op AntennA 2020 was de hoge diversiteit van elektronische muzikanten en randactiviteiten een echte voltreffer. Met een grote nieuwsgierigheid trokken we terug naar Sleidinge-Evergem om ons te laten onderdompelen in een tweedaags festijn van experimentele en elektronische muziekuitwasemingen begeleid met visuele kunst.
Niet plooien
Bruggeling Christophe Ywaska mocht met zijn Teleferick project het festival openen. De radiomaker bij Villa Bota (Klankschap) bracht een elektronische collage van krakend ruisende melodieën, veldopnames en samples. De start van de experimentele set was wat hoekig maar na enkele The Caretaker-achtige pulsen kwam de muzikant goed op dreef. Het avontuurlijke klanklandschap werd vergezeld door de opmerkelijke mix van achtergrondbeelden die de sfeer van de gelaagde muziek perfect aanvulden. Ywaska improviseerde met een keyboard enkele effecten en fragmenten bij de geproduceerde elektronische signalen. We herkenden ook een mysterieus gesproken fragment uit Dijkjutter, een samenwerking van Teleferick met de Friese dichter Jan Kleefstra dat in de complexe set te horen was. Ywaska werd op het einde van zijn performance op de meet verslagen door zijn waanzinnig mooie achtergrondbeelden. De bekende ‘kegel’ verscheen op de achtergrond nog voor de muziek eindigde. Maar ja we kunnen hem dat alleen maar vergeven. Ywaska had de dag ervoor een ongeval gehad en kwam toch volhardend met een hersenschudding en verse rits onder de pet zijn passie delen.
Trippen in een caleidoscoop
Onrust (Wendy Mulder) is een hardwerkende artieste die met haar zintuigenprikkelende (zoals ze het zelf zegt) ‘Tantric Techno For The Restless’ een graag geziene gaste in de underground clubscene is. Voor de visuele effecten van haar set werd ze bijgestaan door beeldkunstenaar Geert Lenssens. Onrust liet haar machines langzaam warm lopen en kleefde noise fragmenten, industriële ritselingen en samples vast aan een variatie van walsende technobeats. Mulder versierde zo haar knutselwerk tot een potje psychedelisch gestuurde pulsen. De kleurrijke caleidoscopische beelden van Lenssens werden in de ritmes verweven tot een fascinerend beeld en geluidsavontuur. De aanwezigen kregen een sonische douche over zich heen waarbij meerdere hypnotiserende kleurshampoos aan toegevoegd werden. Naar het einde toe begonnen de herhalende beeldfragmenten wat aan kracht te verliezen maar Onrust bouwde genoeg variatie in haar elektronische ontwerpen om de spanning vast te houden. We kregen een wervelende en sterke set met psychedelisch getinte elektronica waarin de ranzige technobeats de hoofdrol opeisten.
Niet te stoppen klankvulkaan
Reeds tien jaar creëert Jochem Baelus onder de naam Slumberland experimentele muziek met zelfgemaakte instrumenten en allerlei attributen. Baelus trok bij de start van zijn optreden al onmiddellijk de aandacht met een bijzondere akoestische intro. Hij zwaaide met een obscuur uitziend vlechtwerk van touwen en latten in het rond. Met het ontstane gezoem lokte hij de aandacht naar zijn bizarre instrumentarium dat op twee werktafels stond opgesteld. Baelus schaafde met doordringende drones de weg vrij naar een waar geluidskunstspektakel. Door de originele eruptie van geluidmanipulaties produceerde Slumberland een hechte maar uitdagende golf aan experimentele muziek. Hij naaide perfect de ene na de ander loop aan en op elkaar waardoor men de indruk kreeg een band te horen spelen. De intensieve drumpatronen, het schuur-, frees- en schaafwerk werden met elektronische bewerkingen naar een muur van harmonische geluidsgolven opgetrokken. Baelus werkte zich uit de naad. Hij bediende zijn geluidsbronnen als een octopus en naaide alles aan elkaar zonder één steekje te laten vallen. Het was verbazingwekkend te zien hoe hij meesterlijk en alleen zijn fascinerende klankuitbarstingen in elkaar puzzelde. Het optreden dat eigenlijk alleen maar uit hoogtepunten bestond, kreeg nog eens een bijkomende boost met de croonervocalen die Baelus in zijn knettergekke set duwde. Slumberland sloot dit geniale optreden af met een extraatje als kers op de taart. De eerste festivaldag kon eigenlijk al niet meer stuk.
Nog een ‘slaapmutsken’
Het voor ons totaal onbekende Silver Galaxy mocht de avond geheel onverwacht afsluiten door het afzeggen van de eigenlijke headliner (Dave Martijn bekend van Goose). De uit Berlijn afkomstige internationale band bestaat uit de Belgische elektronische muzikante Anna-Maria Van Reusel, de Nederlandse gitarist Dennis Slypen en de Duitse synthesizerspeler Jens-Holger Hopp. Silver Galaxy heeft net hun gelijknamig debuutalbum uit en speelde een vorm van elektropop geïnspireerd door de Berlijnse School en krautrock. De dwarrelende elektronische klanken werden vergezeld van een pittig gitaarsausje. Al vlug bleek dat de gitarist zelf het zeil naar zich toetrok met een hoofdrol van doorlopend (lees eentonig) snarengepluk. We houden wel van een gitaarsolootje maar Slypen duwde het elektronische zeilschip uit haar koers waardoor het optreden afgevlakt werd en in een status van windstilte (lees verveling) belandde. Van Reusel en Hopp duwden wel nog wat elektronisch gebliep door de speakers maar konden het tij niet meer keren. Klankvulkaan Slumberland had onze ziel geraakt waardoor Silver Galaxy (helaas) als tamme eindgeneriek klonk. De Ier Robin Burk was verantwoordelijk voor de begeleiding met een zelfgebouwde modulaire video synthesizer van het live gegenereerd beeldmateriaal. Op zich viel het optreden van Silver Galaxy nog wel mee. De timing kon voor hen op de affiche wel beter.
Soms vergeten we dat er hier in dit kleine landje nog heel wat onbekende(re) klasbakken in de brede elektronische muziekscene rondlopen. Het AntennA Festival wist er terug enkele te strikken zonder te vergeten nog eens buiten de landsgrenzen te gaan neuzen. Door het betrekken van talentvolle visuele kunstenaars bij de optredens wordt het doel van de organisatoren bereikt en dat is uitdagende elektronische live muziek met beeldende kust verbinden en aan de wereld tonen.
Teleferick: Facebook – Bandcamp
Geert Lenssens: Website
Slumberland: Facebook – Website
Silver Galaxy: Facebook – Bandcamp
Antenna Festival: Website