Home Belgisch WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Wanheda

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Wanheda

by Serge Timmers

De job van ‘muziekbespreker’ kent vele leuke aspecten. In eerste instantie zou je dan denken aan gratis cd’s, concerten en plezante goodies. Maar er is meer. Het leukste is het meemaken van de evolutie van een jonge band. Ze leren kennen als enthousiaste muzikanten en ze zien groeien tot een hechte bende die er een ferme lap op kan geven.

Dat geeft voldoening en streelt het ego. Zo’n evolutie komt er niet vanzelf. Het vraagt veel werk en motivatie. Je moet beter willen worden als muzikant én als band. Je moet je niche vinden en je moet steeds beter op elkaar ingespeeld geraken. Een knap voorbeeld hiervan is Wanheda, een van onze veelbelovende postrockbands.

© Mathias Roelants Photography

Toen het zestal achter Wanheda in 2018 hun debuut The Cenozoic Implosion op de wereld losliet, gingen er een paar nieuwsgierige ogen en oren hun richting uit. Met hun op stevige gitaren geschoeide postrock, kregen ze al snel enkele optredens te pakken en werden ze voorzichtig gezien als “opkomend talent”. Die optredens waren boeiend, soms een beetje schuchter en een tikkeltje zenuwachtig maar wel meeslepend en uiterst charmant. Er zat talent in Wanheda, dat was al snel duidelijk. Het enige dat ze nu nodig hadden, was oefenen, optreden, oefenen en nog eens optreden. En dat allemaal midden een globale pandemie.

Er was talent, er was motivatie maar toch kwam hun eerste langspeler Desert Of Real binnen als een bom. Plotseling had het ietwat schuchter Leuvense postrockbandje een dijk van een album op hun naam staan. Vier jaar hebben ze aan het album gewerkt en in die vier jaar is Wanheda een volwassen band geworden. Vol zelfvertrouwen.

Alles aan deze plaat ademt kwaliteit. Het cinematische aspect, de harde gitaren, de muzikale structuren… Desert Of Real verdient een plaats tussen platen van Caspian, Wang Wen, Mono en This Will Destroy You.

Van zodra we weer “uit ons kot” mochten, organiseerde Wanheda een tourtje met Distant Dream. Daar maakten de zes sympathieke heren duidelijk dat Wanheda er staat als een huis. Ze amuseren zich te pletter op een podium en ze staan als één man achter hun indrukwekkende muziek. De toekomst ziet er goed uit voor dit sextet. Het gaat alleen moeilijk worden om beter te doen dan op Desert Of Real, maar goed, dat dachten we destijds na The Cenozoic Implosion ook. De verwachtingen zijn alvast hoog voor Wanheda. Wordt 2023 hun jaar?

Bandcamp / Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More