Home Belgisch Luminous Dash

Luminous Dash

by Pieter Walcarius

Endorfines die overuren draaien, dobberen als een blokje ijs in een Cuba Libre, een weidse sound, een Nederlandstalige popsong en een poëtisch verslag van een zwalkende nacht. Allemaal te beleven deze week in onze Luminous Belge. De artiesten die hier voor zorgen zijn Malvin Moskalez, Dans Dans, Noland Sunn, De Laatste Match van Ivan Lendl en WolfeWolfe. Spinnen maar die plaatjes!

Sommige plaatbesprekingen schrijven zichzelf bijna, bij andere ligt het wat moeilijker. 
Neem nu de nieuwe single Ghost van Malvin Moskalez (aka Nico Goethals); je start het nummer op op Spotify en van zodra de eerste warme gitaarklanken je oorschelpen vullen, komt er van alles op gang in je hersenen. Twintig seconden later begint Moskalez te zingen en draaien je endorfines pas echt overuren. 

Hoe beschrijf je dat gevoel, een mengeling van ontroering en vervoering, zonder in clichés te vervallen of melig te klinken? De enige oplossing is zelf luisteren en wie weet ervaar jij wel datzelfde gevoel.

Ghost is de tweede single van Moskalez en voorloper van een album dat later dit jaar verschijnt bij PIAS. 

Singer-songwriter muziek van uitzonderlijke klasse door een muzikant waar we tot voor kort nog nooit van gehoord hadden. ‘Onthoren’ is niet meer mogelijk, deze zal nog wel even blijven plakken!

Dans Dans da’s een trio getalenteerde heren van het muzikale soort dat zich graag op de podia laat zien en horen met instrumentaal vertoon. Bert DockxFrederic Jacques en Steven Casiers plukken, aaien, slaan en zalven hun instrumenten telkens opnieuw op zo’n manier dat het in wondermooie muziek resulteert.

En wondermooi klinkt ook hun nieuwe single Wolk, een nummer waarvan de titel de lading helemaal dekt. Geen donderwolk, regenwolk of mistvlaag evenwel, maar zo’n klein wolkje dat op een zomerse dag voor wat schaduw zorgt op het moment dat je net oververhit dreigt te geraken.

Drijvende kracht achter dit heerlijke nummer zijn de slepende metalen prullaria waarmee Casiers ons op subtiele wijze aanmoedigt om het allemaal wat langzaamaan te doen. Jacques’ bas drijft ondertussen de temperatuur stevig op waarna de subtiele gitaar van Dockx ons wat friste toewuift. 

Dobberend als een blokje ijs in een Cuba Libre klinkt Wolk; we nippen maar al te graag van dit geweldig stukje muziek.

We waren al erg onder de indruk van de sterke debuutsingle Memento Park van Noland Sunn. Met The Promise krijgen we nu een hoopvolle song over de liefde.

Noland Sunn bestaat uit Rik De Maré (zang & multi-instumentist), Hendrik Wijnant (gitaar), Jonas Van De Velde (toetsen), Natan Goessens (drums) en Robbe Desmet (basgitaar).

The Promise, dat oorspronkelijk de titel Penelope kreeg naar de Griekse mythe van de knappe dochter die 20 jaar op haar geliefde wachtte, is opnieuw een magisch nummer. De instrumenten spelen spaarzame partijen wat resulteert in een open, weidse sound. In de verte horen we naar het einde toe vaag een mandoline klinken.

De warme, dromerige stem van De Maré neemt je moeiteloos mee in een verhaal dat zich lijkt af te spelen tussen droom en realiteit.

Met hun nieuwe single Kristina, brengt De Laatste Match van Ivan Lendl een feit dat nog steeds actueel is. Bandlid Steve Lacourt componeerde het samen met Koen Buyse (Zornik) en leverde de tekst aan en zette dit sonisch in scene met de Lendl-muzikanten Lander Segers, Peter Marchal, Geoffrey Heyrbaut en Tim Janssen.

Kristina vertelt het verhaal van de atlete Kristina Timanovskaya, die ontsnapte uit de handen van de Wit-Russische overheid op de luchthaven van Japan. Ze zou op 2 augustus 2021 tijdens de Olympische Spelen in Tokio deelnemen aan de 200 meter sprint. Ze gaat rotsvast voor het erepodium, maar in plaats daarvan staat ze om een heel andere reden plots in de schijnwerpers…

Nadat ze weigert om uit te komen op de 400 meter, een discipline die niet de hare is, en haar ongenoegen uit op Instagram, wordt ze onder dwang teruggestuurd naar haar thuisland. De 24-jarige Wit-Russische atlete weigert – uit angst dat ze in de gevangenis zou belanden – aan boord te gaan van een vlucht uit Japan. Met de hulp van Google Translate en de Japanse politie weet ze te ontsnappen op de luchthaven van Tokio. Sindsdien woont ze in Warschau. Het nummer vertelt haar verhaal, vanuit het standpunt van de Japanse politieman.

We raken niet zo snel enthousiast over Nederlandstalige popsongs, maar De Laatste Match Van Ivan Lendl slaagt er toch steeds weer in! We are earcatched…
Kristina heeft zich bij deze volledig onder onze huid genesteld.

Auteur/stadsdichter/muzikant Jonas Bruyneel en zangeres/muzikante Esther Coorevits maken samen muziek bij momoyo en maken ook melancholische, Nederlandstalige triphop onder de naam WolfeWolfe. Sinds 2019 trakteert het duo ons jaarlijks op een prachtige single.

Dit jaar krijgen we TNTL, een poëtisch verslag van een zwalkende nacht, de zwanenzang van twee mensen die beseffen dat de volgende ochtend hun laatste samen zal zijn. De tekst van dit nummer is deels opgenomen in de poëziebundel Broedland van Bruyneel die dit jaar verscheen. Zoals op de vorige singles krijgt WolfeWolfe ook op deze song ondersteuning van Hadewych van Den Eynde op klarinet.

Ook met deze donkere parel pakken Coorevits en Bruyneel ons in, met mooi warme synthlagen en een Oosterse gitaar die de melancholische stem van Esther perfect aanvult. En dan is er natuurlijk de de klarinet van van Den Eynde die het geheel een extra touch geeft en het nummer gewoon af maakt.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More