Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

We naderen met rasse schreden het einde van 2021 maar niet voor onze Luminous Belge Spotify lijst. Ook deze week selecteren we vijf nieuwkomers in onze lijst. Een duistere hiphoptrack, een nummer met overkoepelend melancholische sfeer, eentje met epische flair, aanstekelijke percussie, hoekige kleurrijke arrangementen, een vleugje rock-‘n-roll en rammerammeramme. Artiesten van dienst deze week zijn Tiewai x Stikstof, OPROER, The Haunted Youth, Milk TV en Bariton Loco.

De Genkse rapper Tiewai is een man die blijkbaar over een flinke dosis motivatie en inspiratie beschikt. Een jaar geleden bracht hij zijn langverwachte album Stickies & Samples uit, waarop hij bij het nummer Minchia Wa Een Tijd hulp kreeg van Zwangere Guy. Vorige maand bracht hij het album RxT uit samen met streekgenoot Ricca en nu is hij er al terug met een nieuwe track.

Mijlpalen heeft de Genkse hiphopper ingeblikt met het Brussels collectief Stikstof. Het is een duistere hiphoptrack waarop Stab voor de beats zorgde en Astrofisiks de mix voor zijn rekening nam. De woorden van Tiewai zijn even donker als die van Stikstof dus dit is echt wel een krachtige combinatie.

OPROER, geschreven met hoofdletters, en uitgesproken door te schreeuwen, is een vijfkoppige band uit het Gentse. We hebben ze eerder al de lucht in geprezen met singles als Mad Affair, Get Get Get en letterlijk al de rest.

Waar OPROER doorgaans pittige, energierijke, ‘schruwelende’ knallers afvuren, is hun nieuwste single Don’t Lie opmerkelijk ingetogen. De strofes lijken zich te scharen tegen de liefdesverhalen van Alex Turner, zowel qua tekst als zangstijl. Een zachte drum en minimaal gitaarspel begeleiden het verhaal van een wrange liefdesdriehoek. Hierin wordt de aandacht van ‘my darling’ gewonnen door een man die geen nobele intenties heeft met die aandacht. 

Tijdens de refreinen komt de rest van de band ook op het toneel, om instrumentale begeleiding te bieden, maar ook een woord van advies: “Leave it alone”. Een elektrische gitaar ondersteunt de overkoepelende melancholische sfeer met zacht getokkel in de achtergrond, en een kabbelende solo naar het einde toe.

Toen we een jaar geleden The Haunted Youth leerden kennen, viel ons meteen op dat de groep rond Joachim Liebens met Teen Rebel het meest afgewerkte nummer in huis had van alle Nieuwe Lichting-finalisten. Als een perfect popliedje een puzzel van duizend stukjes is, dan hadden deze jonge rebellen hem helemaal voltooid. De zegetocht ging verder met Coming Home en een hele reeks optredens. Nu is er Gone, de voorbode van veel moois dat moet culmineren in het debuutalbum van de groep, volgend jaar in november.

Gone lijkt wat gezapig te beginnen, maar al snel is er die epische flair waar The Haunted Youth intussen het patent op heeft. Toch is deze single ingetogener dan zijn voorgangers. Nog steeds zingt Joachim over “breaking all the rules of my mother and father”, maar er waait een warme weemoed door zijn stem. De regels die blijven weergalmen, nog lang nadat het nummer is afgelopen, zijn “I just want to be gone / Gone away.”

Het Brusselse postpunk/no wave trio Milk TV laat zich inspireren door jaren ’80 televisieseries en een gezonde dosis post-Reagen cynisme. Voeg daar nog de invloed van Devo, Wire, Sparks, XTC, Primux, Sonic Youth en Deerhoof bij. Het trio bestaat uit Matthieu Peyraud (Phoenican Drive) die de zang en de bas voor zijn rekening neemt, Casper De Geus (O’ Grady, Moar, Brorlab) op gitaar en Thomas Vaccargiu op drums.

Anorak is een lekkere groovy postpunksong met een aanstekelijk ritme. Milk TV klinkt hier als een combinatie van The Fall en Talking Heads en dat is echt een super combinatie. Aanstekelijke percussie en hoekige kleurrijke arrangementen gecombineerd met de intense zang van Peyraud.

Met deze single levert het Brussels trio een aanstekelijke song af die heel verslavend werkt. Wij krijgen er alvast niet genoeg van, nu de rest van de wereld nog.

Het is een bar, ergens in het lang geleden en er staan sanseveria’s te staan. Aan het plafond snorren ventilatoren. En dan komen ze binnen, scherp gesneden mannen in scherp gesneden zwarte pakken en dan gaat het gaan gebeuren. Zoek dekking voor Bariton Loco maar het zal je niet helpen.

Het is de soundtrack bij iets van Tarantino, het is surf en het beweegt. En dat is meer dan genoeg. 

Down BelowLow TideGhost Pepper en Blood Flood: aanschouw en aanhoor de ep van Bariton Loco. Knoop een das, trek je meest sexy jurk aan, zuig cocktails op basis van waterverf binnen en laat dit vooral binnenkoppen. Vier kopstoten van songs en ja, het is nostalgie en ja, er is niks mis mee. Het is opwinding, rock-‘n-roll en reverb en rammerammeramme. Van wijlen Dick Dale tot The Treble Spankers en alle gitaren daartussen. Terwijl ze gewoon van bij ons zijn. 

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More