Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Belgische soul van internationale allure, scheurende garagerock met echo’s, een surrealistisch dansfeest, een intiem nummer met een warme stem en mooie warme soundscapes. Dat zijn de ingrediënten van onze wekelijkse update van Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Delv!s, The Sore Losers, Dishwasher, The Shadow Machine en Wanthanee.

Niels Delvaux kennen we beter als Delv!s, de man met de krachtige soulstem uit Landen die ons al kon bekoren met songs als Brother en Come My Way. Delv!s – dat de samenstelling is van Elvis en Delvaux – schotelt ons zijn nieuwe ep Walk Alone Tracks voor. Drie nummers die ons een voorsmaakje geven van het nieuwe album dat in februari 2022 zal uitkomen.

Walk Alone Track is de nieuwe single van de ep en brengt ons meteen in vervoering. De zwoele stem in combinatie met de blazers en backings geven deze song een waar soul gehalte van internationale allure. Een rustig toegankelijk nummer die zo uit de jaren zeventig zou kunnen komen.

Alles in het rood, dachten The Sore Losers toen ze aan dit album begonnen. Tempo, energie, volume en ook de hoes. Op vrijdag 22 oktober ligt hun langverwachte vijfde in de winkelrekken én kan je hem beluisteren op de streamingplatforms.

Met opener Tightrope verkopen de Losers ons meteen een dreun van jewelste. Lekker scheurende garagerock met echo’s van zowat alles dat een beetje bekendheid geniet in het genre. Vernieuwend is het niet maar who cares! Het rockt en dat is het belangrijkste.

Als je je single Home Cinema doopt, dan vraag je erom vergeleken te worden met filmmuziek. De intro van dit nummer bouwt de spanning dan ook langzaam op en laat ons voorzichtig door de velden sluipen. Dan worden we plots meegesleept op tocht in de verzengende hitte van de woestijn, om vervolgens bij een achtervolging in een door neon verlichte grootstad te belanden. Voor je het weet eindigen we op een surrealistisch dansfeest, waarna je je afvraagt of dit niet allemaal een droom was.

Bassiste Louise van den Heuvel, drummer Arno Grootaers en saxofonist Werend Van Den Bossche, samen Dishwasher_ (mét underscore) grijpen je bij je nekvel en laten je niet los voor de laatste noot is weggestorven.

Begin dit jaar debuteerde singer-songwriter Jo Geboers (ex-Low Land Home) met The Shadow Machine met de bloedmooie single Blind, waarop hij begeleid wordt door Gianni Marzo (Isbells, Marble Sounds, Ansatz Der Maschine), Dennis Mahieu (ex-Rhinos Are People Too) en Wannes Nimmegeers (Quasiland). Het nummer belandde meteen in het Studio Brussel programma Duyster en werd overal lovend onthaald.

Blind was de eerste single uit de debuutep die volgend jaar het licht zal zien. Die ep werd ingeblikt samen met Bert Vliegen (Teen Creeps, Sophia, Whispering Sons) die instond voor de productie en Laurens Grossen (Whispering Sons, Danny Blue and The Old Socks, Rumours) die de mastering voor zijn rekening nam. Thirst is het tweede voorsmaakje uit de ep en is weer zo’n mooi, donker pareltje.

De warme stem van Geboers pakt ons moeiteloos in en met beperkte arrangementen gebeurt er iets magisch in die bijna drie minuten durende song. Thirst is een intiem nummer waarin de nabijheid van het publiek wordt opgezocht en een warme hand wordt uitgestoken om samen te reflecteren over de twijfels die ons als mens definiëren.

In 2016 maakten we kennis met “de nachtegaal van De Panne”, beter bekend als Wanthanee, toen ze één van de winnaars was van de De Nieuwe Lichting (StuBru). De West-Vlaamse singer-songwriter was datzelfde jaar te zien op diverse festivals en we dachten dat er snel een album zou volgen. Maar Wanthanee Wadngam nam rustig de tijd om nummers te schrijven en samen met haar partner Orson Wouters (Transistorcake, Sleepers Reign) zocht ze naar de juiste arrangementen. Nu, 5 jaar na de doorbraak, is hier eindelijk het debuutalbum.

Only Shadows Remain, het lied waar alles mee begon is ook terug te vinden op het album. Door deze song kreeg Wanthanee het etiket “London Grammar van de lage landen” opgekleefd. En dat geld 5 jaar na het verschijnen van deze single nog steeds, want op dit album zweeft ze nog steeds op mooie warme soundscapes.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More