Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Zware metalen, een doorleefde stem, een lo-fi pareltje,… het zit er allemaal in deze week in onze Luminous Belge lijst. Zelfs een vleugje tristesse en ritmisch gedreven drums maken de woensdag een stukje aangenamer. Dit hebben we te danken aan volgende bands: Joris, Alkerdeel, Handkerchief, Stoop Kid en Teen Creeps.

Joris Longin heeft een donkere, doorleefde stem waarvan het timbre wordt vergeleken met dat van Tom Waits, Greg Dulli en Leonard Cohen. Ook deze debuutsingle heeft een donker randje. Zo blijft de vergelijking met Cohen zeker hangen. Tijdens het refrein komt er meer kleur in het nummer, dankzij de heldere stem van Nina Sampermans. Picasso is een mooie, stijlvolle song die blijft hangen na de eerste beluistering.

Boeiend is het minste wat we kunnen zeggen van de nieuwe, negen minuten durende track van Alkerdeel. We worden meteen op sleeptouw genomen door een rauwe, primitieve sound die begeesterend werkt. De stem van zanger Pede maakt het nummer nog snediger en dreigender. De tempowisselingen zorgen voor variatie en maken van Zop een gitzwarte parel.

Handkerchief laat zich op deze nieuwe single van zijn meest ingetogen kant horen, wat we niet echt gewoon zijn van hen. We horen de tristesse en eenzaamheid in de strofe. In het refrein wordt alles lichter wat de band mooi inkleurde met brede arrangementen. De Antwerpse band heeft ons met Never Get Used To This Town weer aangenaam verrast met een totaal ander geluid en een heel aangename single.

We hadden nooit verwacht dat het album van Stoop Kid zo zwaar zou worden want van de single Careful There, Annie Oakley werden we instant vrolijk en dit nummer is ook terug te vinden op deze plaat. Dat geldt voor heel deze schijf, want ook al zingt Jens zijn teksten niet echt vrolijk in, toch hebben zijn songs iets heel opgewektst. Jens heeft in elk geval met zijn reflecties en observaties een hele mooie plaat afgeleverd, met tien lo-fi poppareltjes die allemaal enorm catchy zijn. We kunnen er niet aan doen maar we worden erg enthousiast van de nummers van Stoop Kid.

De tweede single van Teen Creeps Fall Out, die deze week met bijhorende videoclip uitkwam, is een eerste hoogtepunt op hun nieuwe album. De ritmisch gedreven drums en fuzzy gitaren staan hierbij als een paal boven water.      

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More