Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Harry Styles meets PJ Harvey, een nieuwe frisse aanpak, een oer Britse band, een stomende energieke song, een onheilspellend toekomstbeeld en breedbeeld elektronica gemixt met de warmte en naïviteit van de Belgische new beat. De week van de Belgische muziek wordt natuurlijk verdergezet in onze wekelijkse Luminous Belge.

Artiesten van dienst zijn The Bony King Of Nowhere, ILA, Soft Boy, Boskat, Brent Beukelaer en Bolis Pupul.

Het is nog even wachten op het nieuwe album van The Bony King Of NowhereEverbody Knows zal op 2 februari in de winkelrekken liggen en we krijgen er nog een derde teaser uit. In tegenstelling tot de duistere sociale thema’s die de rest van het album domineren is dit het enige hoopvolle nummer op de plaat.

Bram Vanparys wilde een nummer schrijven in de lijn van PJ Harvey, maar om onduidelijke redenen bleef het nummer As It Was van Harry Styles door zijn hoofd galmen. En aldus werd Falling Into Place een track waar Harry Styles meets PJ Harvey. Toen wij het nummer voor het eerst hoorden moesten we, tijdens de strofe, spontaan aan You’re Gorgeous van Babybird denken. Het refrein zou inderdaad wel wat in de lijn van Styles kunnen liggen, maar eigenlijk is het gewoon weer een straffe The Bony King Of Nowhere compositie.

ILA was het afgelopen jaar nog regelmatig te zien op diverse podia, toch was het alweer van 2022 geleden dat Ilayda Cicek, Sam Smeets en Cas Kinnaer hun laatste knaller Live To Love uitbrachten. Begin vorig jaar zette Cicek een benefietactie op om de slachtoffers te helpen van de aardbeving in Turkije (haar thuisstad Iskenderun was een van de zwaarst getroffen Turkse steden). Maar de band zat ook in de studio om een nieuwe plaat in te blikken.

All Again is daar het eerste voorproefje uit en dat klinkt iets rustiger dan voorheen. De eerste strofe is subtiel opgebouwd maar in het refrein wordt er weer als vanouds stevig uitgehaald. Daarna vullen keyboards het nummer aan wat een meerwaarde is voor de typische ILA sound.

Deze nieuwe single heeft een nieuwe frisse aanpak wat maakt dat ILA hier veel rijker klinkt dan op haar vorige nummers. Benieuwd hoe haar andere nieuwe werk zal klinken.

Soft Boy begon in 2021 als bedroomproject van de Gentse singer-songwriter Xander Hamelton. Ondertussen is het project uitgegroeid tot een band en krijgt Xander versterking van gitarist Stan Antheunis (Thans), drummer Simon Dewaele (Logan Spaceman), bassist Jasper Suys (Jerry Lada) en Marian Coppieters (Sitting Duck) op toetsen. 

Op 15 maart verschijnt het debuutalbum Always Hungry? Dat de band op 29 maart voorstelt in Trefpunt in Gent. Het concert is al aantal maanden volledig uitverkocht.

Books is de eerste single uit hun debuut en is het muzikale verhaal over een fervente bibliofiel die zijn toevlucht neemt tot boeken om zijn angsten en sociale remmingen letterlijk weg te lezen. Soft Boy klinkt hier als een oer Britse band die in de buurt komt van Pulp en de begindagen van Blur maar ook 60’s bands zoals The Kinks en Herman’s Hermits. Het nummer klinkt erg aanstekelijk en door de zalige samenzang in het refrein is het zelfs een meezinger.

We weten al een tijdje dat Hamelton pure, catchy popsongs kan schrijven die – in een perfecte wereld – allemaal hits zouden worden. Dat geldt zeker ook voor deze zalige single.

Vorig jaar tekende het Antwerpse duo Boskat bij Suburban Records en het afgelopen jaar zaten Tibo Polleunis en Vincent Van Santfoort in de studio om er hun debuutplaat in te blikken. Het resultaat van al dat inblikken heet Welcome To Planet Urmit en verschijnt op 15 maart bij het Nederlandse label.

Op de single Boiler kregen Tibo en Vincent het gezelschap van Rudeboy van Urban Dance Squad. Het resultaat is een stomende, energieke song die klinkt als een mix van Rage Against The Machine en Urban Dance Squad. Met zijn drieën nemen ze je bij het nekvel en sleuren je door de kamer.

Hopelijk krijgen we ooit de kans om Boskat en Rudeboy samen op een podium te zien, zodat ze deze bom van een song ook eens live kunnen brengen.

In maart mogen we het tweede album Ramen Als Ogen van Brent Beukelaer verwachten. Vorig jaar kregen we er al een eerste uit met het bloedmooie Bloesem Van De Kerselaar en nu is er nog een heel straffe single.

Ochtendwekker vertelt het verhaal van een absurde droom die onschuldig begint maar al snel helemaal ontspoort en dan verrassend realistisch wordt. Brent beschrijft een onheilspellend toekomstbeeld in een bijzondere poëtische tekst. De woorden worden kracht bijgezet door donkere arrangementen in de strofe maar in het refrein krijgen we toch enkele machtig mooie lichtstralen.

Brent Beukelaer kan zijn teksten heel mooi kleur geven met zijn muziek. Wat een talent toch.

Nadat hij met zijn muzikale zielsverwante Charlotte Adigéry rondtoerde om het album Topical Dancer te promoten, brengt Bolis Pupul nu zijn eigen soloplaat uit. Op 8 maart verschijnt het album Letter To Yu waarop hij breedbeeld elektronica mixt met de warmte en naïviteit van de Belgische new beat.

Na het Oosters getinte Completely Half is er een tweede single uit het solodebuut. In het instrumentale Spice Crab horen we dezelfde invloeden maar ook kraut en 80’s, 90’s en huidige electrodance. We kunnen gerust stellen dat het een stevige floorfiller is die elke feest in vuur in vlam zet.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More