Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Liefde in al haar vormen, gedaanten en uitwisselingen, eigenzinnige interpretaties van Georgische volksliederen, een krachtige dosis rock met indrukwekkende riffs, een speelse compositie die vol kleuren zit en een donkere mysterieuze David Lynch-vibe.

Herfst was nog nooit zo kleurrijk in onze Luminous Belge lijst, knallen maar met volgende artiesten: Loverman, Dijf Sanders, Vitja Pauwels, Hideous en Zara Davis.

James de Graef begon bij Shht als geluidsman, daarna werd hij de bassist van de band en uiteindelijk verving hij Michiel Renson als frontman. Maar de Graef had nog andere plannen, stapte vorig jaar uit de band en begon een solocarrière. 

Voor James is liefde de fundamentele bouwsteen van zijn artistieke expressie, dat merk je aan zijn artiestennaam en aan de titel van zijn debuutplaat. Loverman nam Lovesongs op met Pieterjan Maertens en Jo Fracken die ook samenwerkten met Tamino waarvoor de Graef dit jaar dan weer het voorprogramma verzorgde tijdens zijn Europese tournee.

Het album is niet alleen geïnspireerd door liefdesverdriet, maar door de liefde in al haar vormen, gedaanten en uitwisselingen. Alle songs zijn doordrenkt van melancholie maar hebben een hoopvolle kern. Liefdesverdriet vormt wel de basis van de plaat. James bezingt echter ook de vreugde en de energie die je krijgt van het samenzijn met je geliefden en de liefde die je voelt voor mensen in het algemeen. Mensen ook die je nooit echt ontmoette, maar als je hun tederheid en begrip ziet, creëert dat momenten van echte schoonheid, volgens Loverman.

In Would (Right In Front Of Your Eyes) komt het ruigere kantje van Loverman naar boven en klinkt hij als een jonge Nick Cave.

Lovesongs kan wat ons betreft een absolute klassieker worden. Alle nummers klinken tijdloos en groots ook als zijn ze klein opgenomen. De keuze van de Graef om solo te gaan was de juiste!

Volgende maand brengt Dijf Sanders het album SUPRA uit dat tot stand kwam na een trip naar Georgië. Op deze nieuwe langspeler staan bezwerende gezangen gecombineerd met field recordings en eigenzinnige interpretaties van Georgische volksliederen.

Voor de nieuwe single Mingelian Song liet Dijf zich inspireren door het Georgische polyfonie en het liefdeslied Chela. De originele melodie is nog herkenbaar in Dijf Sanders’ versie maar het is toch iets volledig anders. Het is een dancetrack met een stevig trance-randje. Drummer Simon Segers (MDC III, Black Flower) voorzag het nummer van een lekkere beat die perfect aansluit bij de zalige synths en koorsamples van Sanders.

Dijf Sanders sleurt ons altijd mee in een avontuurlijke trip die nooit teleurstelt en dat is met deze Mingrelian Song niet anders.

Hideous deelt hun nieuwe single The Rut en kondigt hun zelfgetitelde debuutep aan, die op 9 februari volgend jaar uitkomt.

In 2022 zagen we de geboorte van het rockproject Hideous, een samenwerking tussen Guillaume Lamont (RHEA) en Tim Leyman (Ramkot). Samen met Victor Defoort (Roméo Elvis) en Dajo Vlaeminck (Kids With Buns) brengen ze onversneden, stevige rock. Hoewel ze slechts twee singles hebben uitgebracht Curse en Follow Me kregen ze afgelopen zomer de kans om hun talent te tonen op festivals zoals Rock Werchter, Boomtown en Rock Herk.

The Rut verkent de monotone dagelijkse routine, het aanhoudende geklaag en de onnodige sociale druk die mensen ervaren. Het zijn vaak de alledaagse zaken die ons doen verlangen naar ontsnapping en een moment van vergetelheid. Het nummer past naadloos in hetzelfde stramien als de voorgaande twee singles, en biedt opnieuw een krachtige dosis rock met indrukwekkende riffs.

Gitarist Vitja Pauwels is gepassioneerd met muziek bezig en maakt deel uit van diverse projecten zoals Woolvs, Bombataz, Profound Observer, Naima Joris en Lara Rosseel. Daarnaast schrijft hij ook muziek voor zijn solo-project. Vorig jaar verscheen zijn soloalbum Drift By/Sink In en nu heeft hij een gloednieuwe band bij elkaar. Early Life Forms bestaat naast Pauwels uit Frederix Leroux (Flat Earty Society) op baritongitaar, Laurens Dierickx (Ben Sluys, Robin Verheyen…) op Hammondorgel en Casper Van De Velde (schntzl, Bombataz en Simba) op drums.

Early Life Forms ontstond na het Mechelse BRAND! Festival in 2022. Vitja was er artist in residence en met de drie muzikanten speelde hij een concert samen met de legendarische gitarist Marc Ribot (John Zorn, Tom Waits…). Het optreden was een succes en leidde tot een album. Ribot zal op een aantal nummers te horen zijn op de debuutplaat van Early Life Forms die op 26 januari 2024 verschijnt bij W.E.R.F. Records.

Latin Dancer is het eerste voorproefje van die release en klinkt veelbelovend. De titel van het nummer is misschien wel wat misleidend want pure latin is deze track niet. De percussie en drums hebben wel een latin kantje maar het klinkt veel breder en avontuurlijker dan het genre.

Het is een speelse compositie die vol kleuren zit en die je meesleept in een zalige groove. Elke muzikant heeft een knap aandeel in het nummer, de zalige Hammond, het sublieme gitaarspel en de heerlijk drums. Latin Dancer klinkt als een match made in heaven.

Zara Davis bracht een groot deel van haar leven door in Londen, daar bracht ze ook een eerste dichtbundel uit. Tijdens de coronaperiode liep haar relatie echter op klippen en trok ze naar Gent om een nieuw leven te beginnen. Daar zette ze, samen met producer Johan Bessemans, haar poëzie op muziek met referenties naar de jaren ’70 en een donkere, mysterieuze David Lynch-vibe. Het resultaat is te horen op het debuutalbum No Hot Ashes dat vorig jaar het licht zag.

Dit najaar brengt Davis haar tweede plaat uit waaruit Wide Awake een voorsmaakje is. Het is een liedje over relaties en loslaten en het ligt volledig in de lijn van haar andere werk. Met subtiele arrangementen wordt er een donker en sensueel sfeertje opgebouwd.

Het nummer ligt wat in de lijn van Hooverphonics oudere werk en zou eigenlijk wel een hitje kunnen worden, als de radio’s het oppikken tenminste.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More