Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een schreeuwende synth en een klaterende gitaar, een prachtige sensuele track die diep onder de huid kruipt, de less-is-more aanpak, je kinderlijk zot amuseren zonder al te veel na te denken en een prachtige ode aan de schoonheid en de kwetsbaarheid.

Kortom alles wat het leven omvat in onze Luminous Belge van deze week met volgende artiesten: Unachica, Ão, Tin Fingers, Brik-Tu-Tok en Caspar Auwerkerken. Spin those records!

Exact drie jaar geleden debuteerden ze met de catchy zomerpopsingle Summer Is real, waarna een jaar later nog de dubbele single Life In Orange/August 32nd volgde. Toen werd het even stil, tot nu. Met de gloednieuwe single Brigada Internacional wordt het debuutalbum aangekondigd dat later dit jaar verschijnen.

De track trapt af met een schreeuwerige synth en klaterende gitaar, die evenwel de mond worden gesnoerd na 30 seconden om plaats te maken voor vocalen die de universa van The Birds en Guided By Voices mooi verenigen met zelfs een vleugje dEUS. Sixties geïnspireerd dus, maar met beide voeten in 2023. Laat dat album maar komen!

Het is nog wachten tot 6 oktober voor het debuutalbum Ao Mar van Ão verschijnt. We kijken er al een tijdje naar uit, want als je deze band live hebt gezien, weet je dat hun unieke geluid gevoelige snaren raakt. Dat was ook zo bij de prachtige singles die ze de afgelopen maanden uitbrachten.

Omdat het nog een maand wachten is op dat album, krijgen we alvast een indrukwekkend voorproefje met Vazio

Weer zo’n prachtige, sensuele track die diep onder de huid kruipt. Na een sfeervolle intro, vallen de drums langzaam in en spreekt Brenda Corijn rustig haar tekst in. Eens het nummer echt van start gaat, met warme gitaarlijnen en subtiele synths, laat Corijn horen dat ze de triestheid van de fado perfect kan verwoorden. Als ze dan ook nog speelt met effecten op haar stem, is het helemaal van kippenvel en koude rillingen.

Het lijkt wel of Ão samenspande met de natuur om de single net nu uit te brengen. Vazio is namelijk de perfecte soundtrack bij de Indian summer die we deze week mogen meemaken. Wat een song om de zomer mee te eindigen!

Na de debuutep No Hero lag de weg voor Tin Fingers weid open. Geveld door twijfels moest de band echter afscheid nemen van Michaël LamiroyFelix Machtelinckx, Quinten de Cuyper, Marnix van Soom en Simen Wouters bleven gelukkig niet bij de pakken zitten. Machtelinckx’ samenwerking met Arsenal voor hun album The Rhythm of the Band bracht inspiratie en motivatie en hij en de andere bandleden trokken de studio in voor het eerste Tin Fingers-album Groovebox Memories. De gedrevenheid is nog steeds erg groot en op 17 november krijgen we al een tweede album. Het ding zal Rock Bottom Ballads heten en verschijnt Unday Records.

De nieuwe plaat zal donkerder en melancholischer zijn dan hun voorgaande werk. Felix’ huilende stem is de leidraad doorheen het album waarin hij een poging doet om God te begrijpen. Het wordt een vrij pure plaat zonder overdubs, computers of ego’s waarin de band op zoek gaat naar eenvoud en menselijkheid.

Misstep is de eerste single uit die plaat en is tevens het openingsnummer. Het liedje kijkt terug op sterke vriendschappen en psychedelische ervaringen uit de jeugd. Het is een eerbetoon aan alle foute keuzes en verkeerd begrepen rituelen van de adolescentie.

Op Misstep maken we kennis met een volledig andere kant van Tin Fingers. De band klinkt veel gemoedelijker en melancholischer dan voorheen. Breekbaarder ook, het leunt dicht aan bij het geluid van James Blake met subtiele elektronica en ingetogen gitaren. De less-is-more-aanpak doet duidelijk zijn werk.

Weinig Belgische bands slagen erin om zo consequent zo bizarre nummers uit te brengen als Brik Tu-Tok, het DIY gezelschap bestaande uit Maxim Storms en Linde Carrijn. Keer op keer komen de twee op de proppen met geschifte nummers gebouwd op door elektronica gedomineerde muziek en gelardeerd met wacko teksten.

Horsing Around is de tweede single uit Hot Glue het nieuwe album dat op 27 september verschijnt. Kinderlijk zot doen en je amuseren zonder al teveel na te denken over de gevolgen ervan. Da’s zo’n beetje waar de single over gaat en wat de twee in de bijhorende, knotsgekke videoclip ook doen.

Brik Tu-Tok beluisteren of live aan het werk zien, het is een bijzondere ervaring waarvan je achteraf denkt: “WTF was dat?”

Dus luister, kijk, en stel het één en ander in vraag want WTF was dit?

Begin 2020 contacteerde Caspar Auwerkerken ons met de vraag om eens naar zijn liedjes te luisteren. Onmiddellijk waren we gecharmeerd door zijn pure composities waarin hij zichzelf begeleidde op gitaar. We zijn nu drie jaar later en Auwerkerken heeft niet stilgezeten. Overal waar hij kon en mocht, stond hij op het podium en in 2021 nam hij deel aan Sound Track.

Pas in 2022 werd hij echt opgemerkt. Hij ontmoette Orson Wouters (Aili, Transistorcake) en ze namen samen de prachtige single Hyancinth op. V2 Records zag de kwaliteit van de jonge singer-songwriter en bood hem een platencontract aan, ook werd hij “artist in residence” bij Muziekgieterij in Maastricht en Het Depot in Leuven.

Omdat Wouters Caspar perfect aanvoelde, nam het duo ook samen de debuutep op. De zes composities erop dienen als een diepgaande expressie van Auwerkerkens spirituele reis, waardoor hij zijn ware zelf aan de wereld kan onthullen. Muziek werd zijn toevluchtsoord, het schrijven van liedjes bood hem troost en hielp hem zijn plaats in de wereld te vinden. Hij hoopt dat de nummers op de ep anderen kunnen helpen, net zoals ze hem geholpen hebben.

Met Untitled wil Auwerkerken zich richten tot alle klimaatontkenners, het is een protestsong die toch overkomt als een warm deken. Het is een ode aan de natuur en haar overweldigende schoonheid, die schoonheid horen we ook in het nummer. In Skies gaat over iemand die zoekende is en zich openstelt voor de schoonheid hoewel hij bang is dit toe te staan. Ook hier brengt de singer-songwriter uit Hasselt het thema mooi tot leven in een wondermooie compositie.

Abloom is een prachtige ode aan de schoonheid en de kwetsbaarheid die Caspar tot in de perfectie weet weer te geven in zes blinkende pareltjes.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More