Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een plaat waarin impro en experimentele pop elkaar gracieus ontmoeten, overtuigende janglepop van het hoogste niveau, een boeiende gelaagde track vol interessante wendingen, een ontluikende electropopsound en aanstekelijke slackerpop van de bovenste plank die verslavend werkt.

De woensdag doorkomen met onze Luminous Belge? Hell yeah, artiesten deze week zijn onder andere Stadt, Stoop Kid, Kingsblu, Borokov Borokov en Cloudy-Oh.

© Pieter Walcarius

Krautjazz. Zullen we afspreken dat we dit woord niet gebruiken? Veel te lelijk voor de mooie dingen die Stadt bouwt op zijn vierde langspeler Meerstadt, waar impro en experimentele pop elkaar gracieus ontmoeten.

Stadt, dat zijn Fulco OttervangerSimon SegersJoris Cool en Frederik Segers. Vier heren met elk een sterke muzikale persoonlijkheid. Op Meerstadt gaan ze opnieuw aan de slag met onder meer invloeden uit de Duitse experimentele muziek van de jaren 70, en geven het genre een nieuw eigentijds gezicht.

De plaat werd opgenomen in een Nederlandse studio met zicht op de Noordzee, die ook het leven schonk aan de titels van de nummers. Krabbegang trekt de boel traag op gang. Zandplaat voert de luisteraar naar een nachtelijk Berlijn. Tidal Slide voert het tempo op richting dansvloer, waar je Donna Summer zou verwachten, maar neen hoor, het is de slidegitaar van Frederik Segers. 

In The Current haalt Fulco Ottervanger zijn innerlijke Prince en bijhorende falset boven. De ontregelde trage instrumentals Beating Heart Of The Mermen en Kelp leiden naar het jazzy Follow the Tide. Het filmische Duinrel is de perfecte paranoïde soundtrack die opbouwt richting improjam. Domburg By Night doet vermoeden dat het nogal redelijk kalm is in het badplaatsje. Traag glijdt de nacht voorbij.

Het is alweer even geleden dat we nog iets te horen kregen van Jens Rubens‘ project Stoop Kid. Na twee ep’s verscheen in 2021 het prachtige debuutalbum/tape Camp Careful bij Gazer Tapes. Dat was het laatste wapenfeit van deze singer-songwriter uit Diest. Maar Jens heeft niet stilgezeten in de tussentijd. De muziek van Stoop Kid werd opgemerkt door de Maastrichtse Muziekgieterij wat hem de titel “artist in residence” opleverde. Rubens kon zo voor de eerste keer zijn muziek opnemen in een professionele studio en hij tekende een platencontract bij V2 Records die zijn tweede langspeler gaan uitbrengen.

Settling Down is het eerste voorproefje uit het nieuwe album en gaat over opgroeien, prioriteiten verleggen en hoe dat alles op een relatie kan wegen. Terwijl de één graag thuis blijft en websites over onroerend goed afschuimt, is de ander nog steeds bezig met rondzwerven. Op dit nummer vraagt Jens zich af waar de grens ligt tussen compromissen sluiten en jezelf verliezen.

Al mag Stoop Kid nu zijn muziek uitbrengen bij een grotere platenfirma, toch behoudt hij zijn eigenheid en zalige lazy sound. Wel zijn de arrangementen wat breder uitgesmeerd en klinkt het allemaal een stuk intenser zodat Jens’ songs nog steviger binnenkomen. Dit nummer is geen lo-fi, het is overtuigende janglepop van het hoogste niveau.

Wat Raf Verhavert deed voor de corona weten we niet. Maar tijdens de verschillende lockdowns vond hij de liefde terug voor synthesizers en muziek maken. En zo brengt hij nu zijn ondertussen 14de single uit onder de naam Kingsblu.

Raf laat zich muzikaal beïnvloeden door Balthazar, Jamie WoonWoodkid en Bon Iver. Vooral de invloed van die laatste artiest horen we duidelijk in Where The Gods Go. De titel doet vermoeden dat de track over de goden gaat, maar eigenlijk gaat ze over hoop. Het gevoel om “meer” te willen worden en plekken te bereiken die misschien niet voor jou bestemd zijn. De hoop dat het wel naar je toe zal komen maar ook het besef dat “hoop” niet genoeg is.

Het is een heel boeiende, gelaagde track vol interessante wendingen. Het nummer opent met vrij donkere soundscapes waarop Verhaevert mooi zingt met zijn zachte stem. Als de drums invallen, komt er wat licht in het nummer en naar het refrein toe gaat alles mooi open. Vervolgens krijgen we een somber spoken word stuk en wordt de song weer mooi opgebouwd naar een ingetogen climax met dancebeats. 

Het nummer wordt afgesloten met een indrukwekkend instrumentaal stuk.

Het valt op hoe Verhaverts muziek steeds beter uitgewerkt klinkt. Hij streeft naar verfijning en de zoektocht naar afwisseling in de nummers begint duidelijk vruchten af te werpen.

De Antwerpse band Borokov Borokov brengt deze week hun tweede single Parakomando uit van hun opkomende album Potatato dat in september zal verschijnen op het Nederlandse label Magnetron Music (o.a. van Fatima Yamaha en De Jeugd Van Tegenwoordig).

De hilarische clip toont een verdwaalde soldaat die na jaren uit zijn cocon verschijnt en eerst als een angstig dier de betonnen straten verkent, aangetrokken door het normale, dagelijkse leven en zich ontdoet van zijn beschermende camouflage bij een lokale hondentrimmer.

De eenvoudige electropopsound klinkt hierbij zeer naïef, maar ook ontluikend. Een simpele melodie en hun funky ritme kan nog steeds voldoende zijn voor een aanstekelijke song. Deze band blijft ons telkens weer verrassen met hun leuke, inventieve, muzikale avonturen.

2023 begon fantastisch voor Cloudy-Oh. Ze brachten hun debuutplaat Exactly Where I Wanne Be uit, waarvoor zanger en songschrijver Floris De Decker zich liet inspireren door de surrealistische verschijning van John Lennon-stalker Curt Cloudio in de documentaire John & Yoko: Above Us Only Sky. Het resultaat is een album vol dromerige, catchy spacepop die heel aanstekelijk werkt.

Dat geldt ook voor de zalige single Riding High die ook op de debuutplaat terug te vinden is. 

En ook al is de tekst ietwat donker en gaat ze over een manisch depressieve periode, toch klinkt het allemaal vrij zorgeloos en zien we overal de zon volop schijnen. In het refrein zingt Floris: “Riding high, running low”, dat de sfeer van het nummer volledig samenvat. De muziek maakt ons echter vooral high door de positieve vibes.

Deze single is nog maar eens het bewijs dat Cloud-Oh garant staat voor aanstekelijke slackerpop van de bovenste plank die serieus verslavend werkt. Je bent alvast gewaarschuwd.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More