Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Puur, sprookjesachtig, prachtige melodieuze gitaarsprokkels, duister, dansbaar, extatisch en indrukwekkende bombastische sferen. Allemaal kenmerken die te herkennen en te beluisteren zijn in onze wekelijkse Luminous Belge!

Benieuwd? Luisteren maar! Artiesten van dienst zijn Uma Chine, Sons, Cuberdon, Oproer en Gert Keunen.

© Pieter Walcarius

In volle coronacrisis bracht Uma Chine hun prachtige tweede album Changes uit. Om flexibeler te zijn als band en op meer plekken te kunnen spelen, besloot de zeskoppige band om soms ook op te treden als trio met in de hoofdrol Nele De GussemRana Holail Mohamed en Sherien Holail Mohamed. Gewapend met enkel hun warme stemmen, citer en minimale beats proberen ze de essentie van de songs van Changes te vatten. Omdat dit zo goed werkte, zetten ze een video online van deze probeersels en stelde de band vast dat mensen de nieuwe, gestripte vorm wisten te waarderen.

Hieruit ontstond het idee om twee tracks opnieuw op te nemen als trio. Vandaag krijgen we daar het eerste nummer The Runner van. Op de nieuwe versie gaat het trio naar de essentie van het nummer en krijgen we een hele pure versie. Vooral de mooie stemmen van het trio krijgen een hoofdrol die subtiel worden aangevuld door gitaar- en synthklanken met af en toe een beetje percussie.

The Runner klonk in de originele versie al prachtig maar deze klinkt echt sprookjesachtig mooi. Omdat het zo puur binnenkomt en ze zo bewijzen dat ze eigenlijk geen lading arrangementen nodig hebben om te raken.

Na Sons‘ geweldige debuutplaat Family Dinner kregen we eerder dit jaar de opvolger Sweet Boy. Afgelopen zomer was de Waaslandse gitaarpletwals een niet te stoppen oerkracht op de festivalpodia. Sons deelt nu de clip voor het nummer Momentary Bliss en kondigt daarnaast ook nieuwe Europese live data aan.

Momentary Bliss gaat over de strijd binnen jezelf met de liefde. Hoe groot sommige verleidingen ook zijn, je wordt altijd terug met de voeten op de grond getrokken”, vertelt zanger-gitarist Robin Borghgraef.
De eigenzinnige videoclip die bij de single hoort, zet je niet enkel met de voeten op de grond, maar nagelt je vast op je stoel. Productiehuis Czar en regisseur Kenneth Mercken voeren de protagonist uit Nothing weer op en serveren een uitzinnige trip met shots die op je netvlies gebrand blijven.”

Wat we vonden van deze Leuvenaars’ eerste Gizmo deel kan je hier lezen. Vandaag brengen ze ons het tweede deel in de vorm van een nieuwe single op alle streamers.

Compacter en minder uitgesponnen maar nog steeds instrumentaal en uiterst pakkend. Prachtige melodieuze gitaartokkels waarrond de ritmesectie gaandeweg een solide constructie neerzet. Eens die er staat als een huizenrij, wordt er een effectpedaal ingetrapt en gaat de gitaar klinken als een synth die met lange akkoorden en veel sustain, de weg naar onze gevoelige ziel zonder satellietverbinding moeiteloos weet te vinden. 

Goed bezig Cuberdon !

Het gaat hard voor de vijfkoppige band OPROER! Met twee uitverkochte shows in de balzaal van VIERNULVIER in het voorjaar van 2023 en de aankondiging van hun debuutalbum waaruit If You Change Your Mind de eerste single is.

OPROER bezweert met eigenzinnige songs waarin het experiment niet geschuwd wordt. Zorgvuldig creëerde het vijftal een stijl die mijmert tussen duister en dansbaar, extatisch en herkenbaar. Sinds 2018 volgen we de jonge wolven op hun muzikale reis naar de top. 

Met de nieuwste single If You Change Your Mind slaat OPROER de weg in van een meer toegankelijke sound. Een doorleefde poppy single zonder al te veel scherpe randjes die vooral heel catchy klinkt. Wat ons betreft is If You Change Your Mind intelligente, goed in het gehoor liggende indiepop die zeker airplay verdient.

At home, otthon, tuis, heim, hemma, waar ook ter wereld bestaat er een heem of is er een plek waar men zich thuis voelt. Voor Gert Keunen is dat zonder twijfel Noorwegen. Hemma is het tweede muzikale deel van de Nordic Noir- trilogie geïnspireerd door de fascinerende landschappen van het Scandinavische land aan de Noordzee. Op het eerste deel Heis (2020) imponeerde Keunen al met een soundtrack vol creatieve stijlvermengingen.

Keunen legt als componist en muzikant graag de lat hoog. De stevige muzikale achtergrond en de vele activiteiten uit het verleden met onder andere de Briskey Big Band (een mengeling van jazz, elektronica en samples) en het Hermes Ensemble geven onze landgenoot een zéér ruime keuze aan muzikale vaatjes om uit te tappen. Hemma komt zacht uit de startblokken met een ingetogen pianomelodie voorzien van natuurlijke omgevingsgeluiden op de achtergrond. Keunen bouwt zijn filmische muziek langzaam op met verrassende elementen. De rockgitaar en de drumpatronen stuwen het album dikwijls naar indrukwekkende en bombastische sferen. De rustigere passages worden voorzien van sfeervolle koorarrangementen en etherische zanglijnen.  

Door hoogdravende componenten (drum en rockgitaar) in combinatie met de sfeervolle fragmenten, elektronische toevoegingen en de licht jazz-achtige rimpelingen te combineren krijgen we een opmerkelijk gevarieerd en bruisend album.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More