Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Oprechtheid die je tot in de tippen van je tenen kan voelen, een catchy uptempo nummer met warme arrangementen waar je instant vrolijk van wordt, een gedreven track met modulaire synths, een speels en vrolijke track en een stevig uitdagend punky en electro song. Dit allemaal deze week te ontdekken in onze Luminous Belge! Artiesten van dienst zijn Malvin Moskalez, And Then Came Fall, Starblind=earthbound, Meskerem Mees en Di*ove.

Debuteren op je 49ste, dat is al vrij uniek als je dat dan nog doet met bijzondere straffe songs dan heeft dat wel iets magisch. Dat is het geval bij Nico Goethals die dit jaar een platencontract tekende bij PIAS. Hij brengt, gewapend met zijn akoestische gitaar en zijn verbluffende stem, muziek uit onder de naam Malvin Moskalez. De artiestennaam is een tribute aan zijn roots, aan twee vrouwen (zijn twee grootmoeders Malvina Tweckhuizen en Tatiana Moskalez) zonder wie hij er niet zou geweest zijn.

The Shores is de derde single uit het debuutalbum For The Beauty Kept Inside dat later dit jaar zal verschijnen. Oorspronkelijk zou het nummer niet op het album staan, maar toen zijn muze Vanessa De Smet er twee zinnen aan toevoegde veranderde dat plots. Wij zijn Vanessa heel dankbaar dat dit prachtige nummer niet op de plank is blijven liggen. Het is pakkend pareltje waarin de stem van Moskalez ons heel diep raakt samen met het ingetogen gitaarspel en de soundscapes. Meer heeft deze singer-songwriter ook niet nodig om iets wondermoois neer te zetten.

Het is een nummer over verlies en verdriet, emoties die je voelt in deze pure compositie. Zelden word je geconfronteerd met zoveel oprechtheid die je tot in de tippen van je tenen kan voelen en dat doet deze Malvin Moskalez van begin- tot eindnoot met veel overtuiging. 

Annelies Tanghe en Sam Pieter Janssens aka And Then Came Fall gingen in 2020 op tournee als voorprogramma van De Mens. Door het coronabeestje werd de tournee verschillende keren uitgesteld, uiteindelijk werd ze afgelopen zomer succesvol afgerond. Het duo had dus genoeg tijd om aan nieuwe nummers te werken. Daarom brengt And Then Came Fall twee ep’s uit onder de noemer The Art Of Love, die zijn ingeblikt met producer David Poltrock. Twee aparte releases die samen één geheel zullen vormen, zowel muzikaal als grafisch, met de verbindende kracht van de liefde als leidraad.

Na Love Like Gold en Photograph krijgen we nog een voorproefje van de ep’s met de single Better. Het is een vrolijk nummer maar met een triest en waargebeurd verhaal. Het gaat over twee mensen die stapelzot zijn van elkaar, die elkaar altijd ontmoeten aan een bank bij een oude boom. Op een dag komt er maar één persoon naar de bank, de andere laat niks meer van zich horen zonder enige uitleg.

Het is een catchy uptempo nummer met warme arrangementen waar je, na het beluisteren van het refrein, instant vrolijk van wordt. Wat een beetje raar is met zo’n verhaal. Het is een echte meezinger die na één beluistering een hele dag in je hoofd blijft hangen. Blijkbaar zorgen de samenwerkingen tussen Tanghe en Janssens altijd voor vuurwerk en een beetje magie.

Starblind = Earthbound Is een Antwerpse band onder leiding van kunstenaar en componist Nigel Grey Dubois (zie ook Butsenzeller’s Covid Collabs 2020 met Gregory Frateur) met een wisselende bezetting. De band werkt voornamelijk in het conceptuele en tracht kunst en muziek dichter bij elkaar te brengen.

Zo is de sfeervolle ambienttrack Monolith gebaseerd op een fotoreeks van Nigel waarin hij tracht de aanschouwer te confronteren met zichzelf, meer bepaald met technologie consumptie. Meer dan 6 minuten lang weet de track te boeien, door ook zachte melodieën in de soundscapes te laten sluipen. 

Tegelijk wordt er nog een andere track gelost; Sequence 9, die inspiratie haalt uit de sci-fi. Meer bepaald over een losgeslagen experiment in de Latijns Amerikaanse jungle waar het door de natives al snel vergeleken wordt met de mythe van de Jaguar. Met modulaire synths wordt er een gedreven track geserveerd die ons de abstracte 90’s elektronica van o.a Aphex Twin en Autechre doet herbeleven, maar ook weer met een iets meer melodisch gevoel. Ja gevoel dus, want ondanks het feit dat het hier een man/machine symbiose betreft, voelen we toch de warme menselijke compositorische inbreng, toch eerder een zeldzaamheid in de elektronica wereld.

Goed nieuws voor iedereen die de debuutplaat Julius van Meskerem Mees al grijs draaide: op 10 november verschijnt de nieuwe ep Caesar van dit grote talent. Op die ep zullen oude, nieuwe en onuitgebrachte nummers te vinden zijn die Meskerems eerste jaren als professionele muzikante perfect samenvatten.

De in mei verschenen single Cod Liver Oil and Orange Juice zal op de nieuwe ep te vinden zijn net als deze Best Friend. Mees wordt op de single bijgestaan door Frederik Daelemans die Febe Lazou vervangt op cello en backings. Het is een speels en vrolijk nummer dat perfect past bij een zorgeloze zomer. 

Een hele catchy song die na één beluistering in het hoofd blijft hangen en die je na de tweede beluistering vrolijk mee kan zingen.

België heeft vanuit het verleden een mooie reputatie wat betreft electro en EBM en die versterkt ook nu nog steeds, ook over de taalgrens. Het Luikse electroproject van Eric Manchiniste, DI*ove, wierp hun ep Di*version, Phase 1 op de wereld, waarop we zes opwindende tracks horen in een mix van synthpop, dark electro en EBM.

Het valt ons toch nog steeds op dat die taalgrens soms een grotere barrière vormt dan de landsgrens, want Di*ove releaset sinds 2013 knap werk, waar we tot hier toe nog niets van opmerkten! Shame on us, want volgens ons hebben we heel wat gemist daardoor!

Op Di*version, Phase 1 zes tracks die een donkere frisheid lanceren. Een hoog EBM-gehalte, dat de nodige luchtigheid en fijnzinnigheid kreeg door de synthpopelementen die rijkelijk ingezet werden.

Zowel de Duitstalige lyrics als de beats kenmerken EBM feat. Nina (Old Brew Mix). De zang klinkt uitdagend en punky. Dit stevigste nummer is zonder twijfel onze favoriet op de ep.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More